Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
"Historia polskiego smaku" to wciągająca opowiadanie o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem. Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto spisał pierwszą książkę kulinarną. To niezrównany opis obyczajów, zestaw anegdot a także informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne losy Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie dużych smakoszy a także obżartuchów. Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków. W ostatnich własnych ebookach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:" W ziemiańskim dworze", "W przedwojennej Polsce", "Smaki dwudziestolecia". W najwieższym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się losom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Historia polskiego smaku |
Autor: | Łozińska Maja, Łoziński Jan |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Dom Wydawniczy PWN |
Rok wydania: | 2012 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Książka ebook jest przyczynkiem do lepszego poznania Naszej historii.
Jedna z książek, które powinniście mieć w domu, lub chociaż powinniście mieć okazję przeczytać. Trzeba żyć teraźniejszością, myśląc o przyszłości znając przeszłość - czyli historię. Historia polskiego smaku? Każdy z nas ma i zna własny 'polski smak' - smak dzieciństwa, przeszłości, trzeba poznać skąd to się wywodzi. Dzięki tej książce pdf przeniesiesz się di historii polskiego smaku.
Książkę "Historia polskiego smaku" kupiłam po znacznie niższej niż ta na okładce cenie, trochę nad 50 zł. Gdybym miała wydać 89 zł (cena z okładki) - sto razy bym się zastanowiła. Zamawiałam on-line. Pierwsze wrażenie - książka ebook nie jest oszałamiająco duża, spodziewałam się czegoś więcej. Poza tym ilustracje i ogólnie mówiąc szata graficzna z jej stylem przypomina lata 70-te czy 80-te. Coś z lekko minionej epoki. Jakieś takie wyblakłe, ciężko powiedzieć, lecz przypominają mi jako żywo albumy wydawane dużo lat temu. Zawartość informacji spora, lecz nie powala na kolana. Spodziewałam się również większej liczby anegdot, historyjek. Cena - bez mała 90 złotych - jest zdecydowanie przesadzona.
Łozińscy mają dar opowiadania o przeszłości. Książka ebook jest interesująca i prześlicznie wydana, jej wertowanie i czytanie to czysta przyjemność.
Książka ebook jest niesamowita! Po pierwsze autorzy dokonali prawdziwego cudu: "Historię..." czyta się jak wciągającą powieść. Gdyby tak pisano podręczniki do historii myślę, że mielibyśmy ją w małym palcu! W "książce pełno jest anegdot, opowieści, elementów pamiętników i interesujących wiadomości zza kulis kuchni. Całość to prześliczna historia o tym jak wyglądał świat smaku, jak ten smak się zmieniał jak zmieniały się obyczaje, metody przyrządzania i podawania jedzenia i o tym jak zmieniały się nasze gusta. Historia prześlicznie ilustrowana, posiadająca szeroki przegląd sprzętów kuchennych i wiktuałów. To podróż w okresie której możemy zasiąść do stołu z Piastami i Jagiellonami, możemy odwiedzić ubogie chaty i z ich mieszkańcami też zjeść posiłek, możemy ukradkiem przemierzyć jadalnie pałaców, zajrzeć do dworskich kuchni, wziąć udział w wystawnych przyjęciach, powrócić do przedwojennych cukierni i przypomnieć sobie niedrogie jadłodajnie z PRL - u.
Kulinarną historię Polski, poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak też przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich, relacjom z podróży możnych. Autorzy opowieści przeplatają cytatami pochodzącymi ze wspomnień i listów, które opisują znane uczty, bale, polowania.Wszystko to okraszone jest zabawnymi anegdotami.Historia polskiego smaku to nie tylko losy kultury materialnej, ale naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w ebookach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny.Dodatkowym, plusem prócz doskonalej warstwy merytorycznej są: element edytorska a także liczne ilustracje. Bardzo cenna jest także zamieszczona w książce pdf bibliografia.