Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
W książce pdf "Dzieci gotują. 4 pory roku" pokazujemy, że pora roku powinna mieć wielki wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i aromaty takich potraw będą nie do podrobienia, ale… Jest naprawdę dużo atutów krajowych produktów sezonowych. Najistotniejszy z nich, to niezwykła wartość odżywcza – skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania a także krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnorakimi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem wiosną stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie nowych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i… sięgajmy po inne dary natury, takie jak… chwasty! Latem obfitującym w owoce, w okresie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy własne lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła. Jesień, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas „prosto z pola”. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza – niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje… dynia. A zimą jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie nowych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i… cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami. Każdy może spróbować własnych sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające dużo czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować. Życzymy powodzenia w odkrywaniu kulinarnych uroków wszystkich pór roku! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Dzieci gotują. 4 pory roku |
| Autor: | Marzena Wieczorek |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo Demart |
| Rok wydania: | |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.