Dzieci gotują. 4 pory roku okładka

Średnia Ocena:


Dzieci gotują. 4 pory roku

W książce pdf "Dzieci gotują. 4 pory roku" pokazujemy, że pora roku powinna mieć wielki wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i aromaty takich potraw będą nie do podrobienia, ale… Jest naprawdę dużo atutów krajowych produktów sezonowych. Najistotniejszy z nich, to niezwykła wartość odżywcza – skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania a także krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnorakimi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi.  Zatem wiosną stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie nowych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i… sięgajmy po inne dary natury, takie jak… chwasty!  Latem obfitującym w owoce, w okresie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy własne lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła.  Jesień, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas „prosto z pola”. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza – niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje… dynia. A zimą jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie nowych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i… cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami.  Każdy może spróbować własnych sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające dużo czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować.  Życzymy powodzenia w odkrywaniu kulinarnych uroków wszystkich pór roku! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł Dzieci gotują. 4 pory roku
Autor: Marzena Wieczorek
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Demart
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Dzieci gotują. 4 pory roku w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Dzieci gotują. 4 pory roku PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.