Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, lecz podejmuje również tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane a także alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku kłopot bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej."Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk "Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd również autorzy opracowujący poszczególne kłopoty reprezentują różnorakie dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a epizody opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najwieższe osiągnięcia naukowe a także aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych państwach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców."z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego "Z satysfakcją pragnę podkreślić, że epizody związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie też odczucie czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję czytelnikom podręcznik "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka" pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów."z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.