Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka okładka

Średnia Ocena:


Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, lecz podejmuje również tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane a także alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku kłopot bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej."Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk "Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd również autorzy opracowujący poszczególne kłopoty reprezentują różnorakie dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a epizody opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najwieższe osiągnięcia naukowe a także aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych państwach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców."z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego "Z satysfakcją pragnę podkreślić, że epizody związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie też odczucie czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję czytelnikom podręcznik "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka" pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów."z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha

Szczegóły
Tytuł Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Autor: Opracowanie zbiorowe
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.