sernik tiramisu
Szczegóły |
Tytuł |
sernik tiramisu |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
sernik tiramisu PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie sernik tiramisu PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
sernik tiramisu - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sernik Tiramisu
Składniki na spód:
• 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych
• 3 łyżki masła, roztopionego
• biszkopty 'języczki' (w UK: sponge fingers)
Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem,
biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie
będą trzymały pionu.
Masa serowa:
• 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
• 250 g serka mascarpone
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 3 jajka
• 1 łyżeczka granulek kawy instant
• 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
• 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Granulki kawy rozpuścic w likierze, odstawić.
Strona 2
Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać
cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijaj ąc, na
końcu wmieszać miksturę z kawą.
Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykry ć sernik foli ą
aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotkni ęty
patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na
wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do
piekarnika, przykryć folią.
Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.
Ponadto (niekoniecznie):
• do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
• wiórki czekoladowe
Smacznego :)
Strona 3