pieczywo i chleby siostry marii
aaa
Szczegóły |
Tytuł |
pieczywo i chleby siostry marii |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
pieczywo i chleby siostry marii PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie pieczywo i chleby siostry marii PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
pieczywo i chleby siostry marii - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
PRZEPISÓW
SIOSTRY MARII
Strona 2
SPIS TREŚCI
' I. |> U
i 'i •I•11 i .uly S i o s t r y M a r i i ................................................................. 14
l ' t / . p i s y p o d s t a w o w e ............................................................. 17
I1' mi.I 18
n i i l . i r . ki 18
Iii . m o w o j a b ł k o w y ................................................................19
•• .. \ Im» wy ........................................................................................19
... |>i 11 ul« >i <» w y ........................................................................................ 2 0
m n l a n o w y .......................................................................................2 0
. n k o w y .......................................................................................... 21
n nilowy .......................................................................................... 21
. ii Imii b i s u . ' 22
I', i" 23
l/.il/lkl .......................................................................................... 2 3
i In kl l a n c .................................................................................... 2 4
/ . u ( ri I i ...........................................................................................2 4
i .1 . n o n .......................................................................................2 5
I', . mi . . ............................................................................................................. 2 5
• ,. i . . I p l y s i o w y .................................................................................. 2 6
... i n k i i l o z u p y .....................................................................................2 6
u.. I . . ... will ż y w n y .................................................................................. 2 7
I k n o w a n i 1 m a s ł o .................................................................................. 2 7
I u >» a m u s z t a r d a ............................................................................2 8
M i|<ni. / ......................................................................................2 8
li. i i . n m i a c z a n e .............................................................................. 2 9
|>tli), l z i e m n i a c z a n e .............................................................................2 9
Na k M i l k i ......................................................................................... 3 0
I . . . . lic i i a s l o n a t a r t y ...................................................................... 3 0
I k w a s b u r a c z a n y ............................................................ 31
1'a .i.i l u j u z n a ........................................................................................ 31
II VIkl ......................................................................................3 2
i i . r.ii. . I i o ż d ż o w e ................................................................................ 3 2
5
Strona 3
Ciasto na p iz z ę .......................................................................... 33 w igilijnc łam ańce z m a k ie m .............................................. 86
C iasto francuskie...................................................................... 34 •I. <I/ w oliwie............................................................................. 88
K rem budyniow y...................................................................... 35 *.!■ *I/ w śm ietan ie.....................................................................90
Krem czekoladowo-kaw owy................................................35 il.ilka ze śle d z ia m i................................................................92
Polewa czekoladow a................................................................36 1 .alki rybne ze szczupaka......................................................94
M asa m ascarp o n e..................................................................... 36 l’n rogi ruskie............................................................................. 96
Lukier............................................................................................. 37 l ,u /k a z jabłkami..................................................................... 98
Biszkopt......................................................................................... 37 Bigos .......................................................................................100
Kruszon k a....................................................................................38 l irkówka w sosie pom idorow ym ................................... 102
Zakw as na ż u r............................................................................ 38 . iiulacz po kaszubsku.......................................................... 104
i' mu rowana ryba w sosie m igd ałow ym ..................... 106
A d w e n t .......................................................................................39
.ipiekany łosoś........................................................................108
Sałatka żydow ska......................................................................42
lu b nadziewany suszonymi śliw kam i.......................110
W arstw ow a sałatka z tuń czyk iem ..................................... 44
i . .I. dwiczki m iodow o-m usztardow e............................. 112
Leczo wegetariańskie.............................................................. 46
lilęd w iczk i pieczone z se re m ...........................................114
Ryż zapiekany z w arzyw am i.................................................48
i oinpol z suszu....................................................................... 116
Placki ziem niaczane z pieczarkam i.................................. 50
1'iernii /ki korzenne...............................................................118
Kotlety grzybow e......................................................................52
r u rożki z b ak aliam i..............................................................119
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkow ym 53
1 u sio m archew kow e............................................................120
Tarta ze śliwkam i...................................................................... 54
I ulu ..............................................................................122
C iasto z m asą grysikow ą....................................................... 56
l nlcbiak......................................................................................124
Ciasto Jak u b a............................................................................. 58
I' vha w porach i p ieczark ach .............................................125
Ryżowa zapiekanka ze śliwkam i........................................ 60
.wiąleczne muffinki...............................................................126
W i g i l i a i B o ż e N a r o d z e n i e ..................................... 61 Zebra ....................................................................................... 128
Barszcz czerw ony z uszkam i................................................64 bni ik / m asą budyniow ą................................................... 130
Zupa grzybow a.......................................................................... 66 Krucha szarlotka..................................................................... 133
Łazanki z k apustą.....................................................................68 I r,lei żuraw inow y.................................................................. 134
Kapusta z grzybam i..................................................................70 .. i tuk / brzoskw inią.............................................................136
Pierogi z kapustą i grzybam i................................................72 M akowiec ze skórką p om arań czo w ą............................. 138
Paszteciki do b arszczu ........................................................... 74 i iuslo / kremem z krówki.................................................. 140
Karp sm ażony............................................................................ 76 lakowiec p o japońsku.........................................................142
Karp w galarecie........................................................................ 78 l.iblci znik na cieście biszkoptow ym ..............................144
Ryba po grecku.......................................................................... 80 Piernik......................................................................................... 146
Ryba w sosie ketchupow ym .................................................82 K i emówka kardynalska........................................................148
Ryba w sosie beszam elow ym ...............................................84 '•li/gacz........................................................................................ 150
7
Strona 4
K a r n a w a ł ..................................................................................... 1 11lo iwka w kapuście...........................................................220
Tarta z kurczakiem i p ieczarkam i................................... 154 lo.il.t kiełbasa w kapuście................................................... 222
M akaron ze szp in ak iem ...................................................... . 5^ 0 lunatyczny schab............................................................... 224
Polędwiczki wieprzowe z papryką................................ 4544 Hm zek pieczony...................................................................... 226
Ser panierow any w przypraw ach..................................... i<so 1 ukuli ze gniazda....................................................................228
Cebulowe krążki w piw ie.................................................... 452
f '1 'R l .................................................................................230
Ryżowa sałatka z wędzonym łososiem .......................... 154
hu . /. u rzymska z jajkiem ..................................................232
Sałatka z szynką........................................................................4^
Ib ki w cieście.......................................................................... 234
Surówka z selera z ro d zyn k am i........................................4457
Ib Im w galarecie......................................................................236
K ruche faworki..................................................................... 4544
Wi< Ikanocna pieczeń w ołow a.......................................... 238
Pączki pom arańczow e............................................................
I "'ioś ze szp in ak iem ............................................................ 240
Pieczone b an an y .................................................................... ..
upiekany pod se re m ........................................................... 240
Czekoladowe kulki.............................................................. 474
Halika w ielkanocna................................................................242
Trufle w czekoladzie.............................................................. 176
Halik.1 / w iśniam i.................................................................... 244
Ciasteczka 7. konfituram i.................................................... ..
Wielkanocny keks................................................................... 246
Biszkopt z m asą budyniow ą............................................... 4440
- "lik na kruchym sp o d zie...............................................248
Bananowe p o le ......................................................................... 437
la u rek m igdałowy..............................................................250
W i e l k i P o s t ........................................................................... |3 3 li Iłowiec w k ratk ę...............................................................252
Śledzie pod szubą .................................................... 43(4 1 ia .lo drożdżow e................................................................... 254
Risotto 7. pieczarkam i i w arzyw am i............................... 1 gs l ' ulyi yjna pasch a.................................................................. 256
Krokiety z kapustą i grzybam i........................................... 490 Hu 11 fik z kawałkami czekolady........................................ 258
Kluski śląskie........................................................................... ..
Kopytka z sosem pieczarkow ym ...................................... 494 ' 1 <u /.y s t o ś c i r o d z i n n e ............................................... 259
Kruche rogaliki drożdżow e................................................ 495 1 u /ybki m arynow ane............................................................262
Baletki z m akiem i m arm oladą..................................... 493 1lalka / jaj i kukurydzy...................................................... 264
•1l.1t ka jarzynow a................................................................... 266
W i e l k a n o c ............................................................................ 499 >1 u ka / kuskusem ................................................................ 268
Jajka faszerowane pieczarkam i.......................................... 202 I 1 zerowane p apryki............................................................. 270
Tęczowe jajk a............................................................................204 upa serowa 7. g rzan kam i................................................... 272
Chrzan z jajkiem ..................................................................... 206 1 11lud ni k litewski................................................................... 274
C hrzan czerw ony................................................................. 208 l' ’ .ka zupa pom idorow a z s e re m ................................ 275
Świąteczna ćw ikła................................................................... 210 /lip a cebulowa.......................................................................... 276
Sałatka gyros 7. kurczakiem ................................................ 212 upa krem z brokułów ..........................................................277
Sałatka w ielkanocna.............................................................. 214 upa pom idorow a...................................................................278
Galaretka 7. jajk am i...................................................................16 Ibisol ................................................................................ 279
Babciny żu re k .......................................................................... 218 n\c le drobiowe w sosie pieczarkow ym .....................280
9
Strona 5
Udko pieczone......................................................................... 282
W ątróbka drobiowa z cebulką.......................................... 284
Cielęcina po florencku......................................................... 286 WSTĘP
Schab zapiekany z serem i p ieczark am i....................... 288
Gulasz w ołow y z w arzyw am i............................................ 290
Kotlet devolay.......................................................................... 292
¡•ni wszym zwyczaju staroświeckim (...) nie
Szybki gulasz............................................................................ 294
- byt wykwintnych potraw. Rosół, barszcz,
Schab faszerowany suszonym i p o m id o ra m i 295
,i mięsu, bigos z kapustę, z różnego mięsiwu
Kotlety m ielone....................................................................... 296
; n ii/i imii, kiełbasę i słoninę, drobno pokrajanym i
Kurczak faszerowany.............................................................298
Kurczak w cieście francuskim .......................................... 300
> ¡gusta kwaśną pomięszanymi. (...) Skoro
•'.ii ¡snęło do Polski kucharzów Francuzów
Pieczeń z szynki w ieprzowej............................................. 302
.'i/.ii v wydoskonalili się w kucharstwie, zniknęły
Pierogi z m ięsem .....................................................................304
0 . 0 n ’ naturalne, a nastąpiły na ich miejsce ja k
Piersi kurczaka w kokosie...................................................306
a, n wyk w ¡niniejsze, ja k o to: zupy rumiane, zupy
Ryż po myśliwsku...................................................................308
Sandacz zapiekany z w arzyw am i..................................... 310
■ n>soły delikatne, potrawy z mięsiw rozmaitych
oponowane, pasztety przewyborne.
Schab pod pierzynką z boczku......................................... 312
Gołąbki pieczone w piekarniku....................................... 314
O pis o b y c z a jó w z a p a n o w a n ia A u g u sta III
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem ........................... 316
ks. Jęd r z ej K ito w ic z - X V II w.
Zapiekanka ziem niaczana z kiełbasą.............................318
Ziem niaki zapiekane z m asłem i ceb u lą...................... 320
u k w łaśn ie w k ra cz a ją cą n a p olsk ie sto ły
Ciasto orzechowe z krem em czekoladow ym 322
1. Im d n io eu ro p e jsk ą sztu k ę k u lin a rn ą
K ruche ciasto z wiśniami i bitą śm ietan ą.................... 324
Pianka cytryn ow a...................................................................326 l . im o n to w ał sły n n y sie d e m n a sto w ie cz n y
Rolada biszkoptowa z posypką o rzech ow ą.................328 l i n o d zieja i g a w ę d z ia rz , je z u ita , k s. Jęd rzej
K ruche ciasteczka z polewą................................................330 k ilo w icz .
u .1 u szn e były je d n a k je g o o b aw y : m i m o że
Indeks........................................ 331 ii-my p rzeszło d w ieście lat p ó ź n ie j, w szak nie
ip o m n ie liśm y o tra d y c ja c h n a sz y ch p rzo d k ó w .
Iuilskich d o m a c h w cią ż p rz y g o to w u je się
. I.mia w ed łu g d a w n y ch re c e p tu r - z w łaszcza
l >i idezas d y k to w a n y ch p o rz ą d k ie m k a le n d a rz a
111111 g icz n e g o o k re só w p o s tu o ra z św iąt
I - im ieln ych . S taro p o lsk ie p rz y sm a k i zajm u ją
•.I. iwne m ie jsce n a n a sz y ch s to ła c h ta k ż e p o d c z a s
10 ii
Strona 6
ro zlicz n y ch u ro cz y sto ś ci ro d z in n y c h : im ie n in , i. sp o só b te ż z a p rz e cz y ć, że o d cz a su d o cz a su
u ro d z in , ro c z n ic , a ta k ż e św ię to w a n y ch w g ro n ie i iint tra d y cy jn e g o sta ro p o lsk ie g o m en u
n ajb liższy ch k o lejn y ch w y d a rz e ń zw ią z a n y ch i i. /a ją w y śm ie n ite p o tra w y z a p o ż y cz o n e
z K o śc io łe m K a to lick im : ch rz tó w , K o m u n ii / 1111 iych k u ch n i n a ro d o w y c h b ą d ź też n im i
Św iętych i b ie rz m o w a ń . in p iiow an e. C o r a z łatw iej d o stę p n e p ro d u k ty
C y k lic z n a z m ie n n o ś ć tra d y cy jn e g o p olsk iego i mi iki ni ta k ż e m o ż liw o ść u ro z m a ic e n ia
ja d ło sp isu p rz e z c a łe w ieki w y z n a cz a n a i .u h z im o w y c h w ie c z o ró w w y p iek am i o ra z
b yła ró w n ie ż p rz e z d ru g i isto tn y cz y n n ik i >1raw am i z d o d a tk ie m e g z o ty c z n y c h o w o có w
- s e z o n o w o ś ć zb io ró w i d o s tę p n o ść .1rzy w, ta k ich ja k c h o ć b y n a jta ń sz e w tym
p o sz cz e g ó ln y ch p ro d u k tó w . C h o ć dzisiaj ■11 e sic cy tru sy .
m o ż e m y cie sz y ć się n im i w łaściw ie p rz e z ca ły ' 11 i>rzcpisów S iostry M arii łą c z y ze so b ą
ro k , to je d n a k - c h c ą c tr z y m a ć się m o żliw ie jak wsi kie o p isy w an e e le m e n ty : in sp irow an ej
najbliżej n a tu ry i ro d z im y ch zw y cz a jó w - w ciąż 11 Iolet n im d o ś w ia d cz e n ie m , tra d y cy jn e j
p o d d a je m y się ry tm o w i p ó r ro k u , k tó re o fe ru ją pi if.kiej książki k u ch arsk iej (p ełn ej
n a m c o r a z to in n e , św ieże, w sp a n ia łe składniki. i uk azyw an ych o d p o k o le ń re c e p tu r
I tak: w io sn ą w polskiej k u ch n i g o sz cz ą iilm a m y ch ), z b io ru n ajp o p u larn iejszy ch
ch a ra k te ry sty c z n e d la n a sz e g o k lim atu now alijki i\, ale n ie tru d n y c h !) p rz e p isó w n a u lu b ion e
i lekkie p rzek ąsk i; la te m cie sz y m y się ek sp lozją l im a I'olak ów o r a z p e łn e g o s z a c u n k u p o k ło n u
b a rw i sm a k ó w w arz y w (p o m id o ró w , ogó rk ów , n o n ę zaleceń k a le n d a rz a litu rg icz n e g o , k tó ry
g ro szk u ) o ra z o w o có w (tru sk a w e k , cz e re śn i, i .k resach A d w e n tu i W ie lk ie g o P o stu n ak azu je
ag restu i p o rz e cz e k ). S zczeg óln ie a ro m a ty cz n ą n nu w strz e m ię ź liw o ść o d m ię s a , tłu s ty ch ,
p o rą ro k u jest jesie ń - cz a s z b io ró w n a p o la ch , in 'k ich d ań i h u cz n y ch zabaw .
w s a d a c h i o g ro d a c h . W te d y też d o n aszy ch I' i . pisy z za sa d y n ie n a le ż ą d o tru d n y ch
d o m ó w trafiają w sp an iale p a c h n ą c e grzyb y i i. li p rzy g o to w an ia m o g ą się p o d ją ć tak że
o ra z in n e n iezastąp io n e d a ry lasów . Z im a to p. i. /ą tk u ją c y k u ch a rz e - u śm ie c h n a tw a rz a ch
n a to m ia s t cz a s p o ż y tk o w a n ia sp o rz ą d z o n y ch . . . i / p e w n o ścią w y n a g ro d z i im k u lin a rn e
w cześniej z ap asó w o ra z w y cz a ro w y w a n ia i i i . igania.
n ie z a p o m n ia n y ch d ań z p ro sty ch skład n ik ów , m . i wijąc się p a m ię ta ć o sta ro p o lsk im
ta k ich jak ch o ćb y g r o c h , k ap u sta cz y su sz o n e Iu iw iedzeniu: „ G o ś ć w d o m - B ó g w d o m ”,
śliw ki. C h o ć p ro ste - to w łaśn ie o n e tw o rz ą .I m a jm y zatem b liź n im ra d o ś ć i w esele - tak że
n ie p o w ta rz a ln y k lim a t w igilijnej w ie cz e rz y u k u ch n i.
i św iąt B o żeg o N a ro d z e n ia .
S zczęść B oże, sm aczn eg o!
s. M a r ia G oretti
Strona 7
'p a d a ją c e b a k a l i e w w y p ie k a c h
M M it: RADY SIOSTRY MARII \I>y ro d zy n k i, su s z o n e śliw ki, in n e b ak alie
i i >woce nie o p a d a ły p o d c z a s p ie cz e n ia n a d n o
■i.isi, o btaczaj je lekko w m ą c e - zapobiegnie to
S m a ż o n e m ię s o w o ło w e
•h niek on trolow an em u zanurzan iu się w ciasto.
P a m ię ta j, aby n ie so lić w o ło w in y p rzed
sm a ż e n ie m . W a ż n e te ż je st, by tłu sz cz był : <a w d z a n ie c ia s t a p a t y c z k ie m
g o rą c y o r a z by n a p a te ln ię n ie w y k ła d a ć :.ijp o p u larn iejszą m e to d ę sp raw d zan ia
je d n o ra z o w o zb yt d u ż o m ię sa - z n a cz n ie o b n iż a i. en, c z y w ypiek je st ju ż g otow y, stan ow i
to te m p e ra tu rę o b ró b k i, a p o tra w a n asiąk a i ikluw anie g o za p o m o c ą p a ty cz k a lub
tłu sz cz e m . 11h i,iłow ego d ru cik a . Z azw y czaj ro b i się to
S o cz y sta b a b k a w ie lk a n o c n a 11liejscu , w k tó ry m je st n ajw ięcej m asy.
u. hy p a ty cz e k o z n a c z a , że m o ż n a w yjąć
Jeśli b ab k a piask ow a p o u p ie cz e n iu lub p o d c z a s
p rz e ch o w y w a n ia sta n ie się zbyt su c h a , ow iń 1,1 sio z p iek arn ik a.
ją śc ie re cz k ą n a s ą c z o n ą ru m e m i o d sta w I I r/ a h ia n ie c ia s t a d r o ż d ż o w e g o
n a 2 god ziny. P rz e sta n ie się k ru sz y ć i zyska \l>v c ia s to d ro ż d ż o w e p o d c z a s m ik so w a n ia
w sp an iały a ro m a t. nie p o d n o siło się zb yt w y so k o , p o sm a ru j
III leszad ła pow yżej h a k ó w o d r o b in ą tłu szczu .
P la c k i z ie m n ia c z a n e
A b y sta rte z iem n iak i n a p lack i n ie ciem n iały , '•-•A. rety szty w n ej p ia n y
d o d aj d o c ia s ta śm ietan y. |. .li ch c e sz , ab y p ia n a u b ijan a z b iałek była
i v w n a, p o d k o n ie c u b ija n ia d od aj d o niej
M le k o d o w y p iek ó w
. zy p tę soli (d la je sz cz e siln iejszeg o efektu
D o c ia s t dod aw aj zaw sze m lek o o z a w a rto ści
tłu sz cz u p rzy n ajm n ie j 1 ,5 % - ch u d y,
11niżesz z a m ie n ić ją n a o d r o b in ę c u k ru p u d ru
lub m ąk i z ie m n ia c z a n e j).
o d tłu s z cz o n y n ab iał m o ż e sp o w o d o w a ć,
że w yp ieki b ę d ą n ie u d a n e . / iitw e ta r c ie s e r a
.. i ście ra n y n a ta rc e d o ś ć cz ę s to ślizga się p o
P r o s z e k d o p ie c z e n ia
. i 11 /a c h albo się ro zlatu je. A b y te g o u n ik n ą ć,
P am ię ta j, ab y n ie d o d a w a ć p ro sz k u do
i m.sm a ru j ta rk ę n iew ielk ą ilo śc ią oleju.
p ieczen ia b e z p o śre d n io d o cie k ły ch sk ład n ik ó w
- p o w o d u je to , że cia sta gorzej w y rastają. r. o s ie w a n ie m ą k i
i i/ięki p rzesiew an iu m ąk i p rz e z sito n a b ie ra
B ły sz cz ą c y lu k ie r
. ma p o w ie trz a i cia s to , d o k tó re g o ją d o d a sz ,
Piękny, b ły sz cz ą cy lu k ier u zysk asz, d o d a ją c d o
p o d staw o w y ch sk ład n ik ó w kilka k ro p el oliwy. i.. łl/ ie p u lch n iejsze i lżejsze.
Strona 8
O b ie r a n ie c z o sn k u
Aby łatwiej obrać czosnek, rozgnieć go płaską
częścią noża lub zanurz na 2 minuty we wrzątku.
J a j k a n a tw a r d o
jajka gotuj w lekko osolonej wodzie - ich
skorupki nie będą pękać i łatwiej będzie
oddzielić je od białek.
O b ie r a n ie p o m id o ró w
Istnieje sposób na łatwe pozbycie się skórki
z pom idora: zrób nożem krzyżyki po obu
stronach warzywa i zanurz je na pół minuty
we wrzątku. Po wyjęciu zahartuj je w zimnej
wodzie, a skórka sam a odejdzie.
C ie m n ie ją c e o w o c e
Aby jabłka, gruszki i banany do ozdoby ciast nie
ciemniały, po obraniu skrop je sokiem z cytryny.
id e a ln y m a k a r o n
Makaron nie sklei się podczas gotowania, jeśli
do wody dodasz odrobinę oleju.
O d ś w ie ż a n ie p ie c z a r e k
Aby poszarzałe pieczarki odzyskały swój
naturalny kolor, zanurz je na kilka minut
w wodzie z solą.
S kórka p om arań czow a
Jeśli chcesz zaoszczędzić na bakaliach, sparzoną
skórkę z obranych pom arańczy przechowuj
w solidnie zamkniętych słoikach pod obfitą
warstwą cukru. Tak zabezpieczoną możesz
przechowywać ją w lodówce.
16
Strona 9
SOS ĆHRZANOW O-JABŁKOW Y
W ykonanie: 11 ykonanie: Składniki:
Składniki:
i 111vl y k o rz e ń c h r z a n u o b r a ć i z e tr z e ć w m isc e ¡0 dag korzenia
40 g m ąki R o z ta p ia ć m a s ło w ro n d elk u n a słab y m o g n iu aż
im i .m e o m a ły c h o c z k a c h . D o d a ć ś m ie ta n ę , w y
chrzanu
40 g masła d o p o jaw ien ia się piany. D o d a ć m ą k ę i g o to w a ć
l kw aśne jab łko
'A l mleka p rz e z 5 m in u t, szyb k o m ie sz a ją c. m ie sz a ć.
200 ml gęstej
sól D o la ć d o g a rn u sz k a n ie c o m le k a , z a m ie sz a ć . G d y i 'Im.u i z e trz e ć n a ta r c e jab łk o, w y m ie sz a ć z so -
śmietany
pieprz z a w a rto ść n a cz y n ia z a c z n ie p rz y p o m in a ć p astę i. ni / p o ło w y cy try n y . D o d a ć ch rz a n , d o p ra w ić
pół cytryny
starta gałka .1 > m ak u p ie p rz e m i cu k re m .
d z ie lą cą się n a m a łe g ru d k i, w la ć d o niej resztę sól
muszkatołowa
m lek a. cukier
M ie sz a ć d o u zy sk an ia jed n o litej m asy. D o p ra w ić
d o sm a k u so lą, p ie p rz e m i g a łk ą m u sz k a to ło w ą .
SOS TATARSKI SOS GRZYBOWY
Składniki: W ykonanie: U ykonanie: Składniki:
l ■■d ro jo n e grzyb y w ło ży ć d o ro n d e lk a , g o to w a ć ok. 1 kg grzybów
50 dag majonezu P o siek ać d ro b n o o g ó rk i i p ie cz a rk i k o n se rw o w e .
(świeżych lub
2 duże ogórki D o d a ć p o z o sta łe sk ład n ik i, d o p ra w ić d o sm ak u . .’II minut.
mrożonych)
konserwowe W d ru g im g a rn k u ro z to p ić m a s ło i zeszk lić n a
3 średnie cebule
15 konserwowych min ceb u lę. D o d a ć d o niej o d c e d z o n e p o d g o to -
1 łyżka m asła
pieczarek m i grzyby. C a ło ś ć w y m ie s z a ć , p rz e z ch w ilę n ie
4 łyżki śmietany
musztarda ■I. im o w ać z o g n ia.
(18%)
pieprz l'o I liku m in u ta c h d o la ć d o g rz y b ó w śm ie ta n ę ra - sól
sól / m / p rzy p raw am i. W y m ie s z a ć i g o to w a ć a ż d o pieprz
cukier
u k an ia gęstej, jednolitej k o n sy ste n cji. rliiii
18
Strona 10
-----
SOS CZOSNKOW Y ¡ ¡
S kładn iki: Wykonanie: W y kon an ie: S kładn iki:
200 g koncentratu
pomidorowego
D ro b n o p o k ro jo n e c z o sn e k i ceb u lę p o d sm ażać " 1 u śm ietan ę do m iseczki, d o d ać n am o czo n y 400 g śmietany (1H%)
1 0 0 -i 50 m l wody
n a p ateln i n a dużym ogniu aż do zeszklen ia się t iiii p rzeciśn ięty przez p rask ę czo sn ek oraz 3 ząbki czosnku
I średnia cebula
ceb u li. D o d a ć Vi łyżeczki vegety, podsm ażyć. i lvżki m ajonezu. 1 łyżeczka cukru
czosnek W la ć n a p ateln ię k o n ce n tra t z w odą, cu k rem 1 r i a wić d o sm ak u łyżeczką cu k ru , solą, bazylią, majonez
cukier i przypraw am i. N ie zd ejm ow ać z o g n ia, aż sos mi |'i zi'in i oregano. sól
vegeta sta n ie się gęsty i n abierze ciem n iejsz eg o koloru . pieprz
majeranek bazylia
papryka ostra oregano
i słodka w proszku
olei
SOS JO G U RTO W Y
' ' ■: Ś:’ ;j .
S kładn iki: Wykonanie: W y kon an ie: S kładn iki:
1 szklanka
R o z p u ścić m asło w rondelku, n a m ałym ogn iu. I ■i■k ać koperek, czosnek przecisnąć przez praskę. 500 g jogurtu
śm ietanki (30%)
W la ć śm ieta n k ę, podgrzać. C a ły c z a s m ie sz a ją c,
50 g masła H \ m ie sz a ć w m isce jo g u rt, m a jo n e z , k o p erek naturalnego
dod ać starty ser.
1 lA szklanki tartego -nek, d op raw ić ca ło ść p iep rzem . 3 - 4 łyżki majonezu
P rz ecisn ą ć przez praskę ząb ek czosn k u , d od ać do pieprz
żółtego sera
sosu. Z esta w ić z ognia. 2 ząbki czosnku
1 ząbek czosnku
D opraw ić c a ło ś ć przypraw ą do m ięs i pieprzem . m ały pęczek koperku
pieprz
przypraw a do mips
Strona 11
SOS BARBECUE
W ykonanie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
i i. bazylii opłukać i wysuszyć. Zmiksować je 60 g świeżych listków
I m ała cebula Wrzucić cukier do rondełka, zacząć podgrzewać.
i blendera) lub utrzeć w moździerzu bazylii ( l duży
] ząbek czosnku Gdy zacznie się rozpuszczać, dodać drobno posie
pęczek)
¡10 g ketchupu kane cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą, dorzucić < i . ni / , obranym czosnkiem , orzeszkami pinio-
2 ząbki czosnku
4 -5 plasterków do nich pokrojone plastry ananasa i podsm ażać w mi, parmezanem, solą i pieprzem. W ciąż mik-
35 g orzeszków
ananasa aż do uzyskania złocistego koloru. powoli dolewać oliwę.
piniowych
~/2 szklanki soku '\vą masę przełożyć do słoiczka (ok. 2 0 0 m l),
W lać do garnka ketchup z sokiem ananasowym, 60 g startego
z ananasa wi u ając na wierzch nieco oliwy. parm ezanu
sosem worcester oraz (ewentualnie) octem ; du
50 ml sosu Worcester 70-80 ml oliwy
sić do nabrania ciemniejszego koloru.
2 -3 łyżki cukru / 1 . ■ m ożn a m ro z ić lu b p rz ec h o w y w a ć w lo d ó w ce z oliwek
Zmiksować blenderem na pastę (jeśli trzeba
trzcinowego
- dodając nieco wody). Doprawić do smaku solą, ol I m iesiąca. sól
1 łyżka białego octu pieprz
winnego pieprzem i chili.
sól
pieprz
W ykonanie: Składniki:
i »1o i. ogórek i utrzeć go na tarce o grubych ocz- 1 ogórek
l i i. l'o upływie 10 minut odcisnąć sok. 2 duże ząbki czosnku
1 łyżka koperku
I >i. ii.u /ynia ze startym ogórkiem dodać czosnek
! łyżka nalki
pi iśnięty przez praskę, posiekane koperek
pietruszki
i u ii l i; pietruszki, oliwę oraz ocet.
I łyżka oliwy
I'i >1 u /.yć warzywa z jogurtem i wstawić sos na i łyżka octu
l pi ii l/inę do lodówki. jabłkow ego
500 g jogurtu
naturalnego
sól
świeży zmielony pieprz
Strona 12
KLUSKI LAN E MAKARON
Składniki: W ykonanie: W r k o n a n ie : Składniki:
W bić jajka do miseczki, dodać mąkę i mieszać i ¡.u mąkę na stolnicę, dodać sól. W bić 1 całe 200 g m ąki pszennej
2 jajka
4 łyżki mąki i ni . u I żóllko, dolać oliwę. 2 ja jk a
aż do uzyskania w miarę jednolitej masy (w razie
l/2 szklanki ciepłej
potrzeby dolać odrobinę wody). / umieść, stopniowo dodając do nich wodę. Przy-
wody
Masę wylać na gotujący się rosół; odczekać chwi i. .i lereczką i odstawić na 30 minut,
1 łyżeczka soli
lę, aż kluski się zetną i całość będzie gotowa do i lu masę na dwie części, jedną z nich rozwał-
i łyżeczka oliwy
podania. i mi grubość 1 m m (drugą przykryć folią spo-
#yr i '.j), podsypując mąką, zwinąć w rulon. Ciasto
He powinno się sklejać! Pociąć rulon na drobne
i ii rozsypać je po stolnicy
\ i i i' I.ir do garnka partiami, przesiewając przez
pil. i ( u iłować w m ocno osolonej, wrzącej wo-
•I ' Wyjąć 2 minuty po wypłynięciu makaronu.
ZACIERKA
Składniki: W ykonanie: W ykonanie: Składniki:
25 dag m ąki Do miski z mąką wlewać powoli ciepłą, osoloną l 111/grzaną patelnię wrzucić m asło i zeszklić na l szklanka ryżu
u n u pokrojoną drobno cebulę. 1 kostka rosołowa
sól wodę. Zagniatać masę, aż ciasto stanie się twarde,
p ó ł cebuli
lA szklanki wody lśniące i jednolite. I 'i.. I i. surowy ryż, smażyć ok. 2 - 3 minut.
2 łyżki śmietany
Zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach lub po I »■do. 11 * szklanki bulionu z kostką rosołową; du-
(18%)
kruszyć je palcami na małe kluseczki. Rozrzucić ki. p. ul przykryciem do 15 minut, aż ryż stanie się
2 łyżki m asła
po stolnicy, żeby przeschły. pu i siy i uzyska aksamitną konsystencję.
pęczek natki
Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. /■lii. i isotto z ognia, dodać śm ietanę; wymieszać pietruszki
i ...I .uw ić na chwilę pod przykryciem.
l*i ..I podaniem posypać posiekaną natką pie-
1111 ki lub dodać inne składniki według uznania.
-4 25
rn m w
Strona 13
GROSZEK PTYSIO W Y BULION WARZ
Składniki: W ykonanie: W ykonanie: Składniki:
70 g m ęki pszennej N a g rz a ć p iek arn ik d o 2 2 0 °C . im U' w arzyw a p o k ro ić n a m n ie jsz e kaw ałki, za- 2 marchwie
90 mi wody I w odą. l duża pietruszka
Z a g o to w a ć w o d ę z m a s łe m . D o d a ć m ą k ę z p rz y
30 g masła l 'mi i. p rzy p raw y o ra z szczy p tę soli. G o to w a ć p od I por
p ra w a m i, cały c?.as m ie s z a ć ta k d łu g o , aż m a s a z a
2 ja jk a p. ■I i yi iem n a m a ły m o g n iu p rz e z ok. 1 14 g o - 1 maty korzeń selera
c z n ie o d c h o d z ić o d d n a g a rn k a .
sól .1 111 \ I »opraw ić w e d łu g u z n a n ia k o p e rk ie m lub 2 l wody
P rz e ło ż y ć d o ntiskk p 0 k o jej w b ijać jajk a (m o ż n a
dowolne przyprawy 2 -3 liście laurowe
z m ik so w a ć b len d e r e m )_ 6ivn i n a l k ą p ietru szk i.
4 -5 ziaren ziela
Kiedy m a sa stanje się jedn olita i gładka, p rzełożyć angielskiego
ją d o rękaw a cu k je rn jczeg0 F o rm o w a ć dow olne i <1 i■/>■. eg o sm a k u w y w aru m o ż n a d o n iego d o -
4 -5 ziaren pieprzu
kształty n a blasz^ w yłożonej pap ierem d o pieczenia.
p: ’ osn ek, n ieco ka p u sty lu b p o d p ie c z o n ą n a d czarnego
P iec p rz e z 1 0 ~ i 2 m in u t d o lek k ieg o z ru m ie n ie - ;>,/ hieni k u ch en ki m a łą cebulę. sól
n ia. O stu d zić.
GRZANKI £>o ZUPY
Składniki: W ykonanie: W vkonanie: Składniki:
15 krom ek czerstwego l*..1 o.|one w k ostk ę m a s ło p rz e p łu k a ć k ilk a k ro t 4 kostki masła
U s u n ą ć sk ó rk ę z k ro m e k, p o s m a ro w a ć je z o b u
chleba ni. / m i n ą w o d ą. O d s ą cz y ć, p rz e ło ż y ć d o ro n d elk a.
(bez dodatku
s tro n ro z to p io ^ y m w ro n d e lk u m a słe m .
1 kostka masła olejów roślinnych)
P o k ro ić w d ro b n ą k ostk ę, p o s y p a ć d o w o ln y i - pi . m a sło p o w o li n a m in im a ln y m o g n iu . W y -
2 łyżeczki soli
m i zio łam i lub p rz y p ra w a m i. U ło ż y ć n a b lasze pb u a i ą c e na w ie rz ch „ sz u m y ” z b ie ra ć za p o m o c ą
czosnkowej
d o p iecz e n ia . P jc c w p iek arn ik u n a g rz a n y m d o (111 u nianej łyżki. P o w in n o to tr w a ć o k . 114 g o d z i-
(lub innych
i islo m u si s ta ć się cz y ste i p rz e jrz y ste ).
przypraw) 18 0 ° C p rz e z o k . 1 5 m in u t.
/. i iwić ro n d e le k z o g n ia . P o ch w ili d elik atn ie
pi . la. m a sło p rz e z sitk o lu b g a z ę d o in n e g o p o -
.............ka, u w ażając, by n ie d o s ta ły się d o n ieg o
. ......y". P rz e ch o w y w a ć w c ie m n y m , c h ło d n y m
pi ni i u s/.czeniu w n a cz y n iu c e r a m ic z n y m .
27
Strona 14
DOMOWA MUSZTARDA
W \k on a n ie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
750 g ziem niaków
ii.iki ugotować w mundurkach. Obrać, prze-
3 łyżki ciemnej Rozetrzeć gorczycę w m oździerzu lub przy pom o ¡00 g m iękkiego
i i11, przez praskę. Dodać 4 żółtka oraz masło,
gorczycy cy blendera (dla uzyskania musztardy o łagod m asła
3 łyżki jasnej gorczycy ii.r i iw u przyprawami według uznania.
niejszym smaku lekko podprażyć ją na patelni). 6 żółtek
l łyżka dowolnego I', . liiżyć masę do rękawa cukierniczego z koń-
Wymieszać gorczycę z resztą składników, odsta sól
octu winnego ,..■ I .) do bez. Form ow ać porcje na natłuszczonej
wić do lodówki na 1 0 -1 2 godzin.
3 łyżki białego wina Mi I’iizostałe żółtka rozrobić z odrobiną wody
Do tak powstałej masy (ok. 250 ml) m ożna dodać
(lub wody) . 11.1 mai o w ać nimi bezy.
według uznania nieco chrzanu, miodu albo świe
1 łyżeczka soli I'i., do /rum ienienia (ok. 15 minut) w piekarni-
żych ziół.
oi n u1,i zanym do 2 0 0 -2 2 0 °C .
KU LKI ZIEM N IACZAN E
■
W ykonanie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
1 kg ziem niaków
1 jajko W bić jajko do miski, dodać cukier, sól, ocet. Ubić / , , m in k i ob rać i ugotow ać, przecisnąć przez
2 jajka
2 łyżki białego octu całość na pianę. pi iinkę.
2 łyżki mąki
winnego (lub soku Cały czas ubijając masę, stopniowo i bardzo po l >, hli jaja oraz tyle mąki, aby ciasto było nieco
ziem niaczanej
z cytryny) woli dodawać olej (powinna być gęsta i mieć i / ii. l-./r od masy na kluski śląskie. ok. i szklanki mąki
250 m l oleju charakterystyczny biały kolor). Gotowy majonez |'ii doprawieniu do smaku pieprzem i solą łyż- pszennej
słonecznikowego I u.u nabierać porcje m asy; dłońm i formować
m ożna doprawić świeżo zmielonym pieprzem lub sól
cukier
innymi przyprawami według uznania. i. . Modnej wodzie niewielkie kulki, pieprz
i U-i ,n. /.u w bułce tartej i smażyć na głębokim ole- bułka iarta
|,I U l średnim ogniu aż do uzyskania złocistego olej
I ulom . Kilkakrotnie zamieszać.
W 1 1. .wić kulki z oleju, odsączyć z tłuszczu za po-
a papierowego ręcznika.
Strona 15
N ATURALNY KWAS BURACZANY
W ykonanie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
1 kg buraków
< 11■i i buraki, podzielić je na ćwiartki i wrzucić
150g m ęki Przesiać do miski mąkę, dodać jajka, sól i mleko. p ól bochenka
.I.. p a rz o n e g o wcześniej naczynia (np. cera-
2 jajka Po zmiksowaniu przykryć ściereczką i odstawić razowego
250 ml mleka ..... ii'T .") ra z e m z kromkami chleba, koprem,
na 30 minut. chleba żytniego
2 szklanki wody , , nkirm w ząbkach, goździkami i chrzanem.
D odać wodę mineralną; aby masa naleśnikowa na zakwasie
mineralnej / ,l i. , alość letnią wodą. Przechowywać przez pól pęczka suszonego
dobrze rozprowadzała się po patelni, powinna
m asło (lub olej i .hu w ciepłym miejscu; jeśli zamierzamy użyć kopru (lub
uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany.
roślinny) I X . .1 po ich upływie, przenieść naczynie do ‘A opakow ania
Ciasto rozprowadzać cienką warstwą po dobrze
1 1. 1 ..luu-jszegopomieszczenia. nasion kopru)
nagrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju. Po
1 głów ka czosnku
ścięciu się całej powierzchni placka przewrócić go
2 goździki
na drugą stronę.
I M M KRUCHE CIASTO NA TARTĘ
W ykonanie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
I ul i ugotowane na twardo ostudzić, obrać i po 4 jajka
250 g mąki pszennej Posiekać nożem masło na stolnicy, dodać mąkę, pęczek szczypiorku
(lub krupczatki) żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść i wyrobić na lo.... w kostkę.
pęczek natki
125 g m asła I-.... I,i/yc do miski, dodać posiekane drobno
jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i scho pietruszki
1 żółtko piórek i pietruszkę oraz majonez. Przypra
wać na 20 minut do lodówki. 2 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka soli wi. .1.. sm aku,wym ieszać. sól
Rozwałkować na grubość ok. 3 cm i zagnieść w fo
50 ml wody
remce do tart. Wstawić na 1 -2 godziny do lodów
ki. Wyjąć, nakłuć ciasto widelcem i przykryć folią
aluminiową. Zapiekać w 1 8 0-190°C przez 15 m i
nut, usunąć folię i piec jeszcze 5 minut. Przestu
dzić. Zapiekać z farszem do 30 minut.
30
Strona 16
CIASTO NA PIZZĘ
■%
Składniki: W ykonanie: W i K o n a n ie : Składniki:
4 kg ziemniaków Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w wąskie słupki. l In. pokruszone drożdże z cukrem i ciepłą 500 g m ąki pszennej
1 1 oleju w - i i (lub mlekiem). Dodać 4 łyżki mąki, przy- 40 g drożdży
Rozgrzać olej w garnku. Włożyć pocięte ziemnia
sól 250 m l cieplej wody
ki do sitka i zanurzyć w gorącym oleju. Po wypły l• i.Teczką i pozostawić na 20 minut do wy-
(lub mleka)
nięciu na powierzchnię wyjąć je z tłuszczu (będą Hi niccia.
1 p łaska łyżeczka soli
przez to bardziej chrupiące, gdyż unikniemy sm a W . |m. na stolnicę mąkę i sól, pośrodku zrobić
Z łyżeczki cukru
żenia ich w oleju o obniżonej temperaturze). z., i n. nie i wlać w nie masę drożdżową. W ymie 2 łyżki oliwy
Odczekać, aż olej znowu uzyska wysoką tempera ni i. .igniatając ciasto aż do miękkości (w razie
turę. Smażyć frytki aż do uzyskania złotego koloru. |.. .i i <by dolać trochę wody),
Um ieścić w naczyniu wyłożonym papierowym i »... l i, oliwę, zagnieść jeszcze raz.
ręcznikiem. / • i m u' do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 mi-
itui. w lym czasie m ożna zająć się farszem (we-
>ll.i u oiania lub dowolnego przepisu).
lo> ilkować ciasto do rozm iarów blachy. Za-
CIASTO DROŻDŻOWE mm i1111 na niej masę, nie zapominając o charakte-
. y.i ■ nym rancie przy brzegu. Wyłożyć farsz.
I'i. |>t zez 1 5 -2 5 minut w tem peraturze 220°C .
Składniki: W ykonanie:
6 łyżek oleju W bić do miski jajka, dodać cukier, sól, cukier wa
60 dag milki niliowy, podgrzane mleko i pokruszone drożdże,
3 ja jka olej i mąkę przesianą przez sito. Mieszać zawar
6 łyżek cukru tość miski aż do uzyskania jednolitej, gładkiej
1 opakow anie cukru
masy łatwo odchodzącej od ręki.
waniliowego
Uformowane w kulę ciasto, odstawić do wyroś
8 dag drożdży
nięcia na 30 m in u t-1 godzinę.
I szklanka mleka
Wyłożyć na stolnicę i formować według potrzeb
sól
bułka tarta (rogaliki, bułeczki itd.).
Posmarować formę do ciasta m argaryną i obsy
pać bułką tartą. Piec w 180° aż do uzyskania zło
tego koloru (ok. 4 5 -5 0 minut).
32
Strona 17
CIASTO FRANCUSKIE
W i k on a n ie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
2 szklanki m leka
W sypać do miski mąkę, roztopione 50 g masła, W klanki mleka rozrobić budyń z mąką.
100 ml wody 4 -6 łyżek cukru
sól i wodę. Przełożyć na stolnicę, wyrobić jednoli / , . r a. .w ać '/2 szklanki mleka z cukrem. Do wrzą-
y łyżeczki soli 3 łyżki m ąki tortowej
l kostka masła , /tw oru wlać zawartość szklanki z budy-
te, miękkie i nieklejące się ciasto. l opakow anie
200 g mąki pszennej Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą ....... intonsywnie mieszać, aż masa zgęstnieje.
budyniu
50 g masła i : ....... ostudzony budyń miksować przez kilka śm ietankowego
1 schłodzić w lodówce (ok. 2 godzin).
roztopionego Rozwałkować na kwadrat. Ułożyć na środku kost dodając po trochu margarynę. (lub waniliowego)
w rondelku kę masła w tem peraturze pokojowej, zawijać masę I kostka margaryny
kopertowo wokół niego, a następnie rozwałkować
na prostokąt o proporcjach boków 3:1. Złożo
ne na trzy ciasto schować do lodówki na kolejne
2 godziny.
W yjąć masę z lodówki, odw rócić prostokąt o 90
i rozwałkować w drugą stronę aż do uzyskania
prostokąta o proporcjach boków 3:1. Schować do
lodówki. W skonanie: Składniki:
Czynności te (rozwałkowywanie w zmienionym 2 tabliczki gorzkiej
ulu. /ekolady rozpuścić w rondelku z 3 łyżkami
kierunku, składanie i chłodzenie) powtórzyć sze- j czekolady
Wody.
ściokrotnie. 2 łyżki kakao
ju,|l. ziemniaczaną, mąkę tortową i kakao wy-
Po takim przygotowaniu uprzednio schłodzo 1 łyżeczka kawy
ini .u /, 'A szklanki mleka. rozpuszczalnej
ne ciasto jest gotowe do użycia (m ożna je także
U«-.,, i,• inIcka zagotować z cukrem i przelać do masy 3 łyżki m ąki
m rozić). i . i i ulowej. Doprowadzić całość do wrzenia. 3 łyżki mąki
Form ow ać dowolne kształty według konkretne
1 1...| .. do masy czekoladowej kakao wymieszane ziem niaczanej
go przepisu. Piec w piekarniku nagrzanym do i mi. I M iii mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną. 2 Z szklanki mleka
2 2 0 -2 4 0 °C przez ok. 1 0 -1 2 minut. (Ciasto po Mi. ./.u aż d o uzyskania jednolitej, gładkiej masy. 25 dag masła
winno trzykrotnie zwiększyć objętość i zacząć się 2 żółtka
rozwarstwiać na kruche płatki). 4 czubate łyżki cukru
3 łyżki wody
Strona 18
A
POLEWA CZEKOLADOWA LUKIER
I
W ykonanie: Składniki:
Składniki: W ykonanie:
w |'.u cukier puder do wysokiego naczynia. Pt szklanki cukru
3 łyżki wody W lać wodę (lub mleko) do rondelka, zagotować
Mi i pni nwo dodając do niego sok z cytryny, mik-
pudru
(lub mleka) i rozpuścić cukier. Pokroić m argarynę w kostkę,
sok z I cytryny
3 łyżki cukru pudru dodać do gotującej się masy. . .d o ść mikserem aż do uzyskania gładkiej
3 łyżki kakao Zdjąć rondelek z ognia, wsypać do niego prze I onsystencja powinna być lejąca ale gęsta;
lOOg margaryny siane kakao. M ieszać energicznie zawartość trze- li *I i. i musi szybko zastygać, aby masa nie spływa
paczką aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i lśnią li pi iwierzchni wypieków).
cej masy.
Po ostudzeniu używać według potrzeby.
MASA M ASCARPONE BISZKOPT
i
W ykonanie: W konanie: S kładniki:
Składniki:
lid, I iclić żółtka od białek. Ubić na sztywno pianę 4 ja jk a
i opakow anie (500 g) Zmiksować żółtka z cukrem na białą masę. Powo
1 1H.ilek, stopniowo dodawać cukier. •%szklanki cukru
sera mascarpone li dodawać m ascarpone. Miksować 1 0 -1 5 minut]
Zi szklanki m ąki
3 żółtka na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje. M.|l i przesianą z proszkiem do pieczenia wsy-
pszennej
12 łyżeczek cukru Udekorować dowolnymi owocami deserowymi. ii\ w i. stopniowo do masy jajecznej, miksując na
‘A szklanki m ąki
nul . , h obrotach i dodawać powoli wodę.
ziem niaczanej
I ii.lv masa osiągnie jednolitą konsystencję, wy-
2 łyżki wody
J im.ii n w ać blachę tortową m argaryną i posypać 1 łyżeczka proszku
ImlK.i tartą. Ciasto wyłożyć na blachę zaraz po do pieczenia
pi / \o iłowaniu. Piec przez 30 min w piekarniku 1 łyżka margaryny
liiigi /.m ym do 180°. bułka tarta
i Mmlzić ciasto. Odciąć nożem od tortownicy, po
i / mu wyłożyć odwrócony biszkopt na blat pokryty
p.ipi. i. ni do pieczenia. W razie potrzeby przecinać
W |u iprzek dla uzyskania cieńszych warstw ciasta.
37
Strona 19
Składniki: W ykonanie:
80 g mąki D o wsypanych do miski mąki i cukru wlać rozto
50 g masła pione, gorące masło.
50 g cukru, pudru Zagnieść wszystko razem. Kiedy masa stanie się
cukier waniliowy w miarę jednolita, pokruszyć ją (lub zetrzeć na
grubej tarce) i posypać nią ciasto.
Składniki: W ykonanie:
600- 700 ml W sypać mąkę do miski. Powoli, cały czas miesza
przegotowanej jąc, dolewać do niej letnią wodę.
wody Kiedy masa będzie pozbawiona grudek, przelać ją
1 szklanka m aki do ceramicznego lub szklanego pojemnika, doda
żytniej jąc rozgnieciony ząbek czosnku, skórkę od chleba
2 ząbki czosnku
i przyprawy.
2 liście laurowe
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni.
2 -3 ziarna ziela
angielskiego
kaw ałek skórki
z chleba razowego
ADWENT
38
Strona 20
w / p
rzez ostatnie dwa m iesiące roku w ir przęd
ły 1 / nych przygotowań niem al bez końca zaprząta
'.I( iwy - nie zapom inajm y jednak o tym , że czte-
hInic bezpośrednio poprzedzające W igilię to
, .1 i , /.ogólny i w ym agający pogłębionej refleksji.
Mm m Ai1went pochodzi od łacińskiego adventus ozna-
i , u i.. "o przyjście, nadejście. Dla chrześcijan jest to
i/i i kiwania na narodziny Dzieciątka, na jego po-
t y i" i11' pojawienie się na ziemi,
l ' i ni. i okres ten, podobnie jak W ielki Post, łączył
i, wstrzem ięźliwością od pokarm ów zawierają-
I ... i, Iłuszcz i m ięso. Dziś jego w ym iar zm ienił się
i bardziej radosny; choć w tym m iesiącu nie
l ■i \ n ujamy kościołów, a szaty liturgiczne m ają sym
bol. / 11v. fioletowy kolor, post stał się ju ż dobrow ol
ni ... i lomentem Adwentu. M ożem y go przestrzegać,
Ifl / o n Ilia takiej konieczności.
*1 l ulając na adwentowe świece i zielone w ień-
iy u .I ml iżujące nadzieję i nowe życie, pam iętajm y
n */ mlności tego czasu i przeżyw ajm y go świa-
il i. Powinniśm y teraz częściej m yśleć o bliskich,
..i ,m nii u wyciszonej, pełnej m iłości, rodzinnej at-
Hiti .l< i y, odpowiedniej do oczekiw ania na przyjście
ni i u I izieciątka. Zajm ijm y się także przygotowy-
%y1111 n ni podarków dla rodziny i p rzyjaciół; dobrym
I I. ni będą również drobne wypieki i łakocie,
1111111.11 .u c całej rodzinie te szczególne chwile.
41