(odc.52) podstawowy przepis na chleb

Szczegóły
Tytuł (odc.52) podstawowy przepis na chleb
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.52) podstawowy przepis na chleb PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.52) podstawowy przepis na chleb PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.52) podstawowy przepis na chleb - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.52) podstawowy przepis na chleb Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.52) trudność: łatwe Składniki 500 g mąki chlebowej 500 g semoliny* 30 g świeżych drożdży lub 21 g (3 x 7 g saszetki) suszonych drożdży 30 g miodu lub cukru 625 mil letniej wody 30 g soli trochę mąki do oprószenia blatu i blachy Przygotowanie Rozpuścić drożdże z miodem (lub cukrem) w połowie ilości wody. Na czysty blat lub stolnicę (można użyć dużej miski) wysypać mąkę, semolinę. Zrobić dołek po środku. Wlać drożdże. Połączyć je z mąką. Wlać pozostałą wodę. Dodać sól. Połączyć składniki widelcem aż ciasto stanie się klejące i ciągnące. Oprószyć ręce mąką i zagniatać ciasto przez jakieś 5 min. aż stanie się lśniące i elastyczne. Oprószyć ręce i wierzch ciasta mąką. Uformować ciasto w kulę. Głęboko naciąć (na krzyż) wierzch ciasta nożem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe i wilgotne miejsce, powinno podwoić swoją objętość – to może potrwać jakieś 40 – 90 min. W celu przyśpieszenia wyrastania, ciasto można owinąć folią spożywczą. Po wyrośnięciu ciasta należy je ponownie zagnieść – przez jakąś 1 min, wcześniej „wybijając” z niego całe powietrze. Uformować ciasto w pożądany kształt. Ponownie odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Piec – czas pieczenia zależy od rodzaju chleba, jaki przygotujecie z tego przepisu. *można użyć 1 kilograma mąki chlebowej, zamiast mieszanki zwykłej mąki z semoliną © Jamie Oliver