(odc.52) podstawowy przepis na chleb
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.52) podstawowy przepis na chleb |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.52) podstawowy przepis na chleb PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.52) podstawowy przepis na chleb PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.52) podstawowy przepis na chleb - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.52) podstawowy przepis na chleb
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.52)
trudność: łatwe
Składniki
500 g mąki chlebowej
500 g semoliny*
30 g świeżych drożdży lub 21 g (3 x 7 g saszetki) suszonych drożdży
30 g miodu lub cukru
625 mil letniej wody
30 g soli
trochę mąki do oprószenia blatu i blachy
Przygotowanie
Rozpuścić drożdże z miodem (lub cukrem) w połowie ilości wody. Na czysty blat lub stolnicę
(można użyć dużej miski) wysypać mąkę, semolinę. Zrobić dołek po środku. Wlać drożdże.
Połączyć je z mąką. Wlać pozostałą wodę. Dodać sól. Połączyć składniki widelcem aż ciasto
stanie się klejące i ciągnące. Oprószyć ręce mąką i zagniatać ciasto przez jakieś 5 min. aż
stanie się lśniące i elastyczne. Oprószyć ręce i wierzch ciasta mąką. Uformować ciasto w
kulę. Głęboko naciąć (na krzyż) wierzch ciasta nożem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłe i wilgotne miejsce, powinno podwoić swoją objętość – to może potrwać jakieś 40 – 90
min. W celu przyśpieszenia wyrastania, ciasto można owinąć folią spożywczą. Po
wyrośnięciu ciasta należy je ponownie zagnieść – przez jakąś 1 min, wcześniej „wybijając” z
niego całe powietrze. Uformować ciasto w pożądany kształt. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Piec – czas pieczenia zależy od rodzaju chleba, jaki
przygotujecie z tego przepisu.
*można użyć 1 kilograma mąki chlebowej, zamiast mieszanki zwykłej mąki z semoliną
© Jamie Oliver