(odc.49) duxelle
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.49) duxelle |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.49) duxelle PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.49) duxelle PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.49) duxelle - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.49) duxelle
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.49)
trudność: łatwe
Składniki
grzyby: majówki wiosenne, gęsówki fioletowawe, lejkowce dęte, pieprzniki jadalne
oliwa z oliwek
sól i pieprz
½ główki czosnku
kilka gałązek tymianku
masło
sok z cytryny
Przygotowanie
Grzyby oczyścić pędzelkiem. W razie potrzeby szybko umyć i otrząsnąć na durszlaku.
Rozgrzać patelnię, nalać trochę oliwy. Grzyby wrzucać po kolei – można je pokroić, albo
lepiej porozrywać palcami. Potrząsnąć. Smażyć. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Czosnek
drobniutko pokroić. Nie wrzucać czosnku za wcześnie, mógłby się spalić, a reszta stałaby się
nieco gorzka. Dorzucić tymianek. Potrząsnąć. Grzyby puszczą soki, które z czasem się
wygotują i grzyby znów zaczną się smażyć. Potrząsnąć. Część grzybów przełożyć na deskę
do krojenia i pokroić je. Do grzybów na patelni dolać odrobinę wody, żeby uzyskać kremowy
sos. Zamieszać. Dodać kawałek masła. Wyłączyć palnik. Potrząsnąć. Dodać 5 kropli soku z
cytryny, żeby zaostrzyć smak. Potrząsnąć. Zamieszać. Pokrojone grzyby przełożyć z
powrotem na patelnię. Wymieszać.
© Jamie Oliver