(odc.45) risotto z czekoladąpdf

Szczegóły
Tytuł (odc.45) risotto z czekoladąpdf
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.45) risotto z czekoladąpdf PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.45) risotto z czekoladąpdf PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.45) risotto z czekoladąpdf - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.45) risotto z czekoladą Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.45) ilość osób: 4 trudność: trudne Składniki 90 g masła 2 laski wanilii kawałek kory cynamonowej 1 gałązka rozmarynu 250 g ryżu na risotto (arborio lub vialone nano) 150 ml białego wina 2-3 łyżki (30-45 ml) cukru 1 litr mleka o temperaturze pokojowej 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) masło Przygotowanie W dużym rondlu stopić na małym ogniu 60g masła. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić do rondla, dorzucić też laski. Wrzucić cynamon i listki oderwane z gałązki rozmarynu, zamieszać. Wsypać ryż i zamieszać, smażyć chwilę. Zwiększyć ogień i wlać wino. Gotować, mieszając ok. 1 minuty. Wsypać cukier i wlać trochę mleka, zamieszać. Wyjąć cynamon. Zmniejszyć ogień. Dolewać mleko po trochu i gotować często mieszając. Po ok. 17 minutach spróbować czy ryż jest gotowy (powinien być kremowy i lekko al dente), jeśli nie, gotować dalej, dodając mleko; czas gotowania może się wydłużyć nawet do 30 minut. Pokroić białą czekoladę na małe kawałki, gorzką zestrugać nożem lub obieraczką do jarzyn na cienkie wiórki. Gdy ryż jest ugotowany wrzucić do rondla białą czekoladę i 30 g masła. Zamieszać, zdjąć z gazu i przykryć pokrywką, odstawić na 1 minutę. Potem wylać na talerze, posypać kilkoma kawałeczkami masła i wyłożyć na wierzch wiórki ciemnej czekolady. © Jamie Oliver