(odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1)
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1) |
Rozszerzenie: |
(odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1) PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1) pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1) Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie(1) Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.42) piccalilli, czyli warzywa w occie
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.42)
trudność: łatwe
Składniki
Mieszanka oczyszczonych i pokrojonych, surowych warzyw: biała fasola, fasola szparagowa,
brokuły, szalotki, papryczki chilli, ogórek, korzeń fenkuła
2 garści soli
woda
Sos
1 łyżeczka kminu włoskiego
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 łyżeczki kurkumy
1 zmielonej, białej gorczycy
3 czubate łyżeczki mąki
nieco startej gałki muszkatołowej
butelka octu
kawałek świeżego imbiru
czosnek
kilka łyżek cukru
1 niedojrzałe mango, obrane i pokrojone na cząstki
1 czerwone, starte jabłko
Przygotowanie
Warzywa oczyścić, pokroić, wrzucić do miski. Dodać dwie garście soli i zalać wodą. Jeśli
piccalilli ma wytrzymać rok, warzywa powinny stać w wodzie przez dobę. Jeśli ma być
zjedzone szybciej, wystarczy kilka godzin moczenia.
Przygotować marynatę
Do rondla wsypać kmin włoski, nasiona czarnej gorczycy, kurkumę. Lekko podgrzać, dodać
zmieloną, białą gorczycę i mąkę, wymieszać. Dosypać zmieloną gałkę muszkatołową. Dolać
ocet, rozetrzeć sos trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Dodać świeży, starty imbir. Dodać
starty czosnek i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Odcedzić warzywa z wody i zostawić, aby
obciekły. Wrzucić warzywa do sosu i wmieszać. Mango pokroić na plastry, obrać i podzielić
na kawałki. Dorzucić do rondla. Jabłko utrzeć ze skórką i dodać do warzyw. Wymieszać,
zmniejszyć płomień i przykryć pokrywką. Gotować przez 6 minut. Warzywa nie powinny być
zupełnie miękkie, lecz całkowicie pokryte sosem. Gorące warzywa przełożyć do
wysterylizowanych słoików. Nakładać do pełna i dociskać łyżką, żeby dokładnie wypełniły
naczynie. Zakręcić szczelnie i gdy warzywa wystygną, wstawić do lodówki. Można je
przechowywać przez pół roku, podawać do zimnych mięs i serów.
© Jamie Oliver