(odc.42) kurczak pieczony w cieście
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.42) kurczak pieczony w cieście |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.42) kurczak pieczony w cieście PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.42) kurczak pieczony w cieście PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.42) kurczak pieczony w cieście - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.42) kurczak pieczony w cieście
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.42)
trudność: trudne
Składniki
kurczak o wadze 2 kg
1 cytryna
garść liści świeżej szałwi
sól
pieprz
oliwa
kilka ząbków czosnku
Ciasto
1 kg mąki
woda
2 łyżki nasion kopru
Przygotowanie
Nalać wodę do rondelka, wrzucić cytrynę i gotować przez 10 minut, żeby skórka zmiękła.
Szałwię opłukać, włożyć na chwilę do wrzątku lub przez 10 sekund potrzymać pod
strumieniem bardzo gorącej wody z kranu. Wrzucić do moździerza, dodać solidną szczyptę
soli i ząbki czosnku. Rozgnieść, dosypać pieprz, dolać oliwę, rozetrzeć. Natrzeć marynatą
mięso. Wyjąć cytrynę z wody, nakłuć czubkiem noża i włożyć do wnętrza kurczaka. Zrobić
ciasta. Wysypać mąkę na stolnicę, dodać nasiona kopru. Wlać dość wody, żeby zagnieść
miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli się klei, dosypać mąki, jeśli
jest zbyt suche, dolać wody. Podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości centymetra.
Na środku placka położyć kurczaka, polać resztą marynaty. Założyć brzegi ciasta, aby
szczelnie okryły kurczaka. Brytfannę wyłożyć gazetą, umieścić kurczaka. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 250°C stopni. Piec przez dwie godziny. Po wyjęciu z piekarnika,
pozostawić w cieście, aby kurczak powoli dochodził. Tuż przed podaniem usunąć ciasto.
© Jamie Oliver