(odc.35) danie rybne w stylu francuskim
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.35) danie rybne w stylu francuskim |
Rozszerzenie: |
(odc.35) danie rybne w stylu francuskim PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.35) danie rybne w stylu francuskim pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.35) danie rybne w stylu francuskim Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.35) danie rybne w stylu francuskim Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.35) danie rybne w stylu francuskim
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.35)
trudność: trudne
Składniki
dwie pełne garście muli i małży
6 filetów z barweny
po jednym filecie z lucjana i pagrusa
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
oliwa
sól, pieprz
1 kieliszek białego wina Chardonnay
1 puszka całych pomidorów bez skórki
pęczek natki pietruszki
3 młode ziemniaki
koper włoski
seler naciowy
Sos majonezowy aioli
mały słoik dobrego majonezu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i wrzucić posiekaną czerwoną cebulę, czosnek oraz
chilli. Podsmażać mieszając. Włożyć do rondla mule, zwiększyć ogień i zalać mule winem.
Ułożyć płasko małże, a na nich filety z barweny, kawałki lucjana i pagrusa, skórą do góry. Pół
puszki pomidorów podzielić rękami na kawałki i delikatnie dodać do rondla. Posypać danie
drobno posiekanymi miękkimi częściami łodyżek natki pietruszki. Dodać obrane, pokrojone
na plastry ziemniaki i posypać szczyptą soli. Przykryć rondel pokrywką i gotować na małym
ogniu ok. 5 minut, aż małże się otworzą
i powstanie lekki, pomidorowy bulion.
Przygotować sos aioli
Do majonezu dodać startą skórkę i 2 łyżki soku z cytryny oraz ¾ startego ząbka czosnku.
Wymieszać składniki.
W głębokim talerzu delikatnie ułożyć mule, małże i ryby, czubki kopru włoskiego i młode
żółte listki selera naciowego. Polać bulionem i ozdobić łyżką sosu aioli.
© Jamie Oliver