(odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.19) szaszłyki z żabnicy, boczku i cukinii
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.19)
trudność: łatwe
Składniki
1 żabnica
200g wędzonego boczku w plastrach
1 cukinia
Składniki marynaty
laska wanilii
1 cytryna
4 liście laurowe
6 jagód jałowca
łyżka soli morskiej
gałązki rozmarynu do zrobienia szaszłyków
Przygotowanie
Rybę oczyścić i oprawić, podzielić na filety. Przygotować marynatę: laskę wanilii rozciąć
nożem. Usunąć wszystkie ziarenka
i wrzucić do moździerza. Laskę wanilii pokroić i również wrzucić do moździerza. Liście
laurowe rozedrzeć na kawałki, wrzucić do moździerza. Dodać jagody jałowca, sól
i rozetrzeć dokładnie. Gotową marynatą natrzeć rybę na całej powierzchni. Posypać startą
skórką z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki. Następnie usunąć marynatę
i dokładnie osuszyć każdy filet. Pokroić na kawałki po około dwa i pół centymetra. Wędzony
boczek pokrojony w grube, trzymilimetrowe plastry, podzielić na kawałki identycznej
wielkości, jak ryba. Obieraczką do warzyw odkroić z cukinii długie plastry. Gałązki
rozmarynu oczyścić z liści, oskrobać nożem zdrewniałe części, ukośnie ściąć koniec. Na tak
przygotowany patyczek do szaszłyków nabić ładny kawałek ryby
i przesunąć ostrożnie do samego końca. Dodać plaster cukinii i owinąć wokół ryby. Teraz
dodać kawałek boczku. Powtarzać, aż zapełni się cały patyczek. Ostatni powinien być
kawałek boczku. Wyrównać składniki i rozsunąć, żeby mięso równo opiekło się na grillu.
Szaszłyki ułożyć na grillu, opiekać z obu stron po około 3 minuty, podawać.
© Jamie Oliver 2002