(odc.18) czekoladowe tiramisu
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.18) czekoladowe tiramisu |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.18) czekoladowe tiramisu PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.18) czekoladowe tiramisu PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.18) czekoladowe tiramisu - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.18) czekoladowe tiramisu
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.18)
trudność: trudne
Składniki na biszkopt
110g cukru
4 jaj
85g mąki
30g kakao w proszku
50g roztopionego masła
Składniki na krem
500g mascarpone
70g cukru
2 żółtka
100 ml vinsanto lub marsali
Do podania
110g białej czekolady
kakao w proszku
gorzka czekolada o zawartości 70% ziarna kakaowego
4 kieliszki likieru Tia Maria
5 filiżanek kawy espresso
Przygotowanie
Zrobić biszkopt: cukier ubić z jajkami na puszystą masę. Wlać letnie masło. Przesiać mąkę i
kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na przygotowaną blachę. Powinna być równa
warstwa grubości centymetra. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W
tym czasie przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i żółtkiem. Dolać wino,
wymieszać. Gdy biszkopt się upiekł, wyjąć z formy i wystudzić. Podzielić biszkopt na
nierówne kawałki i ułożyć na dnie naczynia, w którym będziemy podawać tiramisu. Ciasto
skropić likierem i kawą. Roztopić białą czekoladę nad garnkiem wrzątku i polać nią starannie
całe ciasto. Wylać krem i wygładzić płaskim nożem. Posypać kakao w proszku i wiórkami z
gorzkiej czekolady. Schłodzić przed podaniem.
© Jamie Oliver 2002