(odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1)
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1) |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
![Ceneo.pl](http://app.ceneostatic.pl/common/image/logo/ap-logo-transparent-small.png)
(odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1) PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1) pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1) Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.13) południowoindyjskie czerwone curry(1) Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.13) południowoindyjskie czerwone
curry
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.13)
trudność: łatwe
Składniki
olej słonecznikowy
1 płaska łyżka mielonej kolendry
1 łyżka kozieradki
4 łyżki sproszkowanej papryki
2 czubate łyżki kurkumy
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
mały pęczek liści curry
2 duże cebule
7 ząbków czosnku
duży korzeń imbiru
świeże liście kolendry
6 pomidorów
1 świeża papryczka chilli
owoc tamaryndowca
sól, pieprz
Przygotowanie
Do rondla wlać 4 łyżki oleju słonecznikowego, wsypać kolendrę, kozieradkę, paprykę,
kurkumę i czarną gorczycę. Podsmażyć i dodać garść liści curry. Obrać cebulę oraz czosnek i
zemleć w malakserze. Przyprawy w rondlu mieszać regularnie, żeby się nie przypaliły.
Zmieloną pastę czosnkowo-cebulową przełożyć do rondla i zmniejszyć ogień. Podsmażać
powoli, aby wydobyć słodycz z cebuli. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać nieco oleju. Obrać
trzy kawałki imbiru wielkości kciuka. Odciąć łodygi kolendry, przekroić je na pół. Imbir,
łodygi kolendry, 6 pomidorów i świeżą papryczkę chilli zmiksować w malakserze. Przełożyć
pomidorową masę do rondla. Dodać centymetrowy kawałek owocu tamaryndowca (bez
nasion). Dolać do sosu ½ litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na
małym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
© Jamie Oliver