(odc.04) pierożki calzoni(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.04) pierożki calzoni(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.04) pierożki calzoni(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.04) pierożki calzoni(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.04) pierożki calzoni(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.04) pierożki calzoni Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.4) ilość osób: 8 trudność: trudne Ciasto 1 kg mąki chlebowej (typ 750) 3 torebki drożdży suszonych (po 7g) lub 30g świeżych 30g cukru 20g soli 620 ml letniej wody Nadzienie karczochy w oliwie papryka w oliwie suszone pomidory bakłażan i cukinia w oliwie prosciutto papryczka chilli ew. resztki mięsa i sera pęczek bazylii sól i pieprz oliwa extra vergine ocet z sherry 1 kulka mozzarelli garść grubo startego parmezanu Przygotowanie Mąkę wysypać na stolnicę i utworzyć pośrodku spory okrągły dołek. Wsypać do środka drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i zamieszać widelcem. Stopniowo widelcem zarabiać mąkę do środka aż powstaną kluchy. Zarabiać dalej aż powstanie buła ciasta. Wyrabiać ciasto przez 5 minut aż stanie się elastyczne, ewentualnie podsypując na stolnicę mąkę. Odłożyć ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 centymetra. Przy pomocy talerzyka o średnicy 20 cm wykroić nożem krążki. Przygotować nadzienie Zmieszać ze sobą karczochy, paprykę, pomidory, bakłażana, cukinię, prosciutto, posiekaną papryczkę chilli, ew. resztki mięsa i sera oraz liście bazylii oderwane z łodyżek. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i octem. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę i parmezan. Wszystko razem wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nakładać porcje nadzienia na krążki ciasta, brzegi zwilżyć wodą i zlepić. Zawinąć brzegi dookoła, a koniec mocno ścisnąć. Położyć pierożki na blasze oprószonej mąką, nakłuć czubkiem noża i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut na złocisty kolor. Wyjąć z pieca i Strona 2 odstawić do ostygnięcia. © Jamie Oliver 2002