(odc.04) pierożki calzoni(1)
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.04) pierożki calzoni(1) |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.04) pierożki calzoni(1) PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.04) pierożki calzoni(1) pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.04) pierożki calzoni(1) Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.04) pierożki calzoni(1) Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.04) pierożki calzoni
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.4)
ilość osób: 8
trudność: trudne
Ciasto
1 kg mąki chlebowej (typ 750)
3 torebki drożdży suszonych (po 7g) lub 30g świeżych
30g cukru
20g soli
620 ml letniej wody
Nadzienie
karczochy w oliwie
papryka w oliwie
suszone pomidory
bakłażan i cukinia w oliwie
prosciutto
papryczka chilli
ew. resztki mięsa i sera
pęczek bazylii
sól i pieprz
oliwa extra vergine
ocet z sherry
1 kulka mozzarelli
garść grubo startego parmezanu
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę i utworzyć pośrodku spory okrągły dołek. Wsypać do środka
drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i zamieszać widelcem. Stopniowo widelcem zarabiać mąkę
do środka aż powstaną kluchy. Zarabiać dalej aż powstanie buła ciasta. Wyrabiać ciasto przez
5 minut aż stanie się elastyczne, ewentualnie podsypując na stolnicę mąkę. Odłożyć ciasto na
30 minut, żeby odpoczęło.
Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 centymetra. Przy pomocy talerzyka o średnicy 20 cm
wykroić nożem krążki.
Przygotować nadzienie
Zmieszać ze sobą karczochy, paprykę, pomidory, bakłażana, cukinię, prosciutto, posiekaną
papryczkę chilli, ew. resztki mięsa i sera oraz liście bazylii oderwane z łodyżek. Doprawić
solą i pieprzem, skropić oliwą i octem. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę i parmezan.
Wszystko razem wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Nakładać porcje nadzienia na krążki ciasta, brzegi zwilżyć wodą i zlepić. Zawinąć brzegi
dookoła, a koniec mocno ścisnąć. Położyć pierożki na blasze oprószonej mąką, nakłuć
czubkiem noża i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut na złocisty kolor. Wyjąć z pieca i
Strona 2
odstawić do ostygnięcia.
© Jamie Oliver 2002