(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1)
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.03) carpaccio z pieczonymi
buraczkami
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
500g małych buraczków
oliwa extra vergine
6 łyżek (90 ml) octu balsamicznego
2 gałązki rozmarynu
1 kg polędwicy wołowej
2 czubate łyżki startego chrzanu świeżego lub ze słoika
3 łyżki (45 ml) creme fraiche
sok z ½ cytryny
2 duże garści rukwii (rzeżuchy) wodnej
Parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Buraczki umyć i osuszyć, przyciąć końce korzenia
i naci. Ułożyć na prostokątnym arkuszu folii aluminiowej, posypać solą i pieprzem. Oderwać
listki z 1 gałązki rozmarynu i dorzucić do buraczków. Polać octem balsamicznym i skropić
oliwą. Złożyć folię na pół i zamknąć szczelnie brzegi. Położyć kopertę z folii na blasze i
wstawić do piekarnika na ok. 35 minut, aż buraczki będą miękkie. Wyjąć z pieca i odłożyć na
bok, by nieco ostygły. Oderwać listki z drugiej gałązki rozmarynu i drobno posiekać.
Rozsypać na blacie lub na dużej desce sól, pieprz i rozmaryn. Obtoczyć polędwicę w
przyprawach. Wlać na patelnię oliwę i dobrze rozgrzać. Obsmażyć polędwicę na złoto ze
wszystkich stron, w sumie ok. 4 minut. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok, by odpoczęło
ok. 4 minut.
Zrobić sos: zmieszać razem chrzan i creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny i dobrze wymieszać. Pokroić mięso na cienkie plasterki i rozłożyć na dużym, płaskim
talerzu. Potrząsnąć kopertą z buraczkami i rozciąć. Większe buraczki przekroić na pół,
mniejsze zostawić całe. Ułożyć je na mięsie, skropić sosem pozostałym w folii z pieczenia.
Rozsypać po wierzchu rukiew wodną. Polać sosem każdy plasterek mięsa. Oprószyć solą i
skropić oliwą. Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu.
© Jamie Oliver 2002