(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki 500g małych buraczków oliwa extra vergine 6 łyżek (90 ml) octu balsamicznego 2 gałązki rozmarynu 1 kg polędwicy wołowej 2 czubate łyżki startego chrzanu świeżego lub ze słoika 3 łyżki (45 ml) creme fraiche sok z ½ cytryny 2 duże garści rukwii (rzeżuchy) wodnej Parmezan sól i pieprz Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Buraczki umyć i osuszyć, przyciąć końce korzenia i naci. Ułożyć na prostokątnym arkuszu folii aluminiowej, posypać solą i pieprzem. Oderwać listki z 1 gałązki rozmarynu i dorzucić do buraczków. Polać octem balsamicznym i skropić oliwą. Złożyć folię na pół i zamknąć szczelnie brzegi. Położyć kopertę z folii na blasze i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut, aż buraczki będą miękkie. Wyjąć z pieca i odłożyć na bok, by nieco ostygły. Oderwać listki z drugiej gałązki rozmarynu i drobno posiekać. Rozsypać na blacie lub na dużej desce sól, pieprz i rozmaryn. Obtoczyć polędwicę w przyprawach. Wlać na patelnię oliwę i dobrze rozgrzać. Obsmażyć polędwicę na złoto ze wszystkich stron, w sumie ok. 4 minut. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok, by odpoczęło ok. 4 minut. Zrobić sos: zmieszać razem chrzan i creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Pokroić mięso na cienkie plasterki i rozłożyć na dużym, płaskim talerzu. Potrząsnąć kopertą z buraczkami i rozciąć. Większe buraczki przekroić na pół, mniejsze zostawić całe. Ułożyć je na mięsie, skropić sosem pozostałym w folii z pieczenia. Rozsypać po wierzchu rukiew wodną. Polać sosem każdy plasterek mięsa. Oprószyć solą i skropić oliwą. Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu. © Jamie Oliver 2002