(odc.01) pudding „łaciaty pies”

Szczegóły
Tytuł (odc.01) pudding „łaciaty pies”
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.01) pudding „łaciaty pies” PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.01) pudding „łaciaty pies” PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.01) pudding „łaciaty pies” - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.01) pudding „łaciaty pies” Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1) ilość osób: 6 trudność: trudne Składniki 120g mąki 120g bułki tartej 120g bardzo zimnego masła 120g cukru kryształu szczypta soli 120g suszonych moreli 440g rodzynek lub sułtanek 1 jajko gałka muszkatołowa korzeń świeżego imbiru skórka otarta z 1 pomarańczy 140 ml mleka złocisty syrop cukrowy lub syrop klonowy bita śmietana, sos waniliowy Przygotowanie Masło zetrzeć na tarce. Morele posiekać. Wsypać do miski mąkę, bułkę tartą, masło i cukier. Dodać szczyptę soli. Przemieszać. Dodać morele i rodzynki. Zetrzeć do miski ok. ¼ gałki muszkatołowej. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Dodać ok. 2 łyżek (30 ml) startego imbiru. Zamieszać. Dodać jajko i mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać. Żaroodporną miseczkę lub foremkę o pojemności 1,5 litra wysmarować masłem. Przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch. Foremkę przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić foremkę do wysokiego garnka i wlać do niego tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy wysokości foremki. Garnek szczelnie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 3 godziny. Od czasu do czasu zajrzeć i ewentualnie dolać gorącej wody, by nadal sięgała do połowy wysokości foremki. Wyjąć foremkę z garnka, zdjąć folię, przykryć talerzykiem i obrócić foremkę do góry dnem. Zdjąć foremkę i jeszcze gorący pudding polać syropem. Pokroić pudding na kawałki, rozłożyć na talerzykach i podawać z bitą śmietaną i/lub sosem waniliowym. © Jamie Oliver 2002