bueczki pszenne z twarokiem wiejskim
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki pszenne z twarokiem wiejskim |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki pszenne z twarokiem wiejskim PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki pszenne z twarokiem wiejskim PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki pszenne z twarokiem wiejskim - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim
Składniki na około 15 dużych bułeczek:
• 2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży
• 1/2 szklanki ciepłej wody (40 45ºC)
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżki stopionego masła
• 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
• 2 jaja
• 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
• 2 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
• roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
• sezam, mak, siemię lniane do posypania
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawi ć na 5
minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam
blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymiesza ć i
wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (mo żna w maszynie do chleba).
Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 80 gramowe bułeczki. Wykłada ć je na
oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć,
pozostawić na 30 45 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami.
Piec około 15 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumieni ą.
Studzić na kratce.
Strona 2
Smacznego :)