bardzo puszyste bueczki
Szczegóły |
Tytuł |
bardzo puszyste bueczki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bardzo puszyste bueczki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bardzo puszyste bueczki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bardzo puszyste bueczki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bardzo puszyste bułeczki
Składniki na 12 16 bułek:
• 1 szklanka letniego mleka
• 110 g miękkiego masła
• 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do
2 łyżek)
• 2 jajka, roztrzepane
• 3/4 łyżeczki soli
• 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub
żytnią)
• 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w
podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobi ć ręcznie (w
przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z
mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu,
do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 16 części (w zależności od tego, jak du że
chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyło żyć na blaszke,
pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośni ęcia,
do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 25 minut w temperaturze
185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły.
Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Strona 2
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne,
sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta
'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.