W jaki sposób ozdobić choinkę

Szczegóły
Tytuł W jaki sposób ozdobić choinkę
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

W jaki sposób ozdobić choinkę PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie W jaki sposób ozdobić choinkę PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

W jaki sposób ozdobić choinkę - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 ;B 8S B 8i£££8Ś m o je k s ią ż e c z k i U) Uf l Kl S P O S Ó B ozdobić cHoiriKę zebrała i ułożyła mflftffl iseRyHO M. ARCTA w W a r s z a w la S 5Ś 53S 22 Strona 2 Biblioteka Narodowa Warszawa 30001020190826 Strona 3 W JA K I S P O S Ó B OZDOBIĆ CHOINKĘ zebrała i ułożyła MA R I A WE R YHO N ikt nie zaprzeczy, że widok przystro- * | jonej choinki sprawia nam wielką radość; ale uciecha będzie jeszcze stokroć większa, gdy ozdoby przyrządzimy sami. W tym właśnie celu podajemy wzory niektórych ozdób, a pomysłowość pracow­ nika potrafi urozmaicić i znacznie powięk­ szyć ich ilość. Eadzę jednak czytelnikom moim zawczasu zaopatrywać się w materjał, który łatwo znaleźć można w każdym domu: kawałki włóczki i jedwabiu kolorowego, pa­ pier okładkowy od kajetów zapisanych, pa­ pier listowy i papier glansowany, złoty i srebrny, kawałki tektury, szyszki, żołę­ dzie, orzechy, kasztany, drut, lak, perełki, mech, kolorowe gałganki i t. p. W yd. I I I . Strona 4 Z narzędzi potrzebne są: gruba igła do cerowania, nożyczki, nóż, linijka, m iara centymetrowa lub łokciowa, pędzelek, ołó­ wek, gwoździki, młoteczek i t. d. Ozdoby papierowe należy sklejać gęstą gumą, a jeszcze lepiej ^syndetikonem, któ­ rego dostać można w każdym składzie aptecznym. Do sklejania grubego papieru lub tektu- ! ry najlepiej używać klajstru, który się t przyrządza w sposób następujący: do łyżki i , mąki kartoflanej wlać dwie łyżki zimnej J wody i rozmieszać. W osobnym garnusz­ ku zagotować wody i wlewać w nią roz­ robione ciasto, mieszając wodę cały czas łyżką lub patyczkiem. Tym sposobem powinniśmy otrzymać klajster zupełnie szklisty; gdyby zaś nie był przezroczysty, należy postawić go na ogniu i jeszcze jakiś czas mieszać. Ozdoby na cboinkę najlepiej pozłacać zło­ tym proszkiem, czyli farbą metalową, któ­ rej dostać można w składzie aptecznym, lub w sklepach z przyborami do malarstwa. Strona 5 Proszek tea rozpuszcza się w płynie, zwanym sekatur, w colodium, lub gumie arabskiej. Następnie nalewa się gumę na spode- czek, sypie w nią proszek i miesza, dopóki się nie otrzyma złotego płynu, którym za pomocą pędzelka pomalować można dany przedmiot. Można też używać lakieru i wtedy m a­ cza się pędzelek najpierw w lakierze, a później w proszku. Orzechy najlepiej złocić malarskiem zło­ tem. W tym celu kupuje się książecz­ kę owego złota i złoci w następujący spo­ sób: każdy orzecli macza się w lekkim rozczynie gumy arabskiej i obwija listkiem złota. W ten sposób złocone orzechy mają n a j­ ładniejszy połysk. 1. Łańcuchy papierowe. Podajemy tu trzy rodzaje łańcuchów pa­ pierowych, które mogą służyć jako ozdoba na choinkę. Strona 6 Pierwszy (fig. a), bardzo łatwy, potrafi zrobić każde dziecko. Tniemy papier na paski jednakowej długości, pierwszy pasek sklejamy na końcach gumą; w otrzymane kółeczko wkładamy drugi pasek i znowu sklejamy końce. To samo robimy z n a­ stępnymi paskami. Łańcuch (fig. b) robimy z papieru w dwóch kolorach; wycinamy z papieru glansowa- nego długie paski na palec szerokie. Po­ tem bierzemy dwa paski i przykładamy jeden koniec do drugiego pod kątem pro- 1 stym. Lewą ręką przyciskamy koniec pas­ ków, a prawą zaginamy jeden pasek na drugi; pasek z pod spodu zaginamy na wierzch i t. d. Kiedy paski dojdą do końca, trzeba je nasztukować nowymi, przyklejając końce gęstą gumą, póki nie otrzymamy długiego łańcucha. Pig. d da nam jeszcze inny łańcuch. Żeby go zrobić, bierzemy pasek papieru szerokości trzech palców, zginamy go we Strona 7 dwoje n a długość i w ycinam y podług po­ danego wzoru, a następnie wyciągamy. D la większej dokładności można n a j­ pierw lin ijk ą nakreślić linję, a potem do­ piero wycinać. Strona 8 6 2. Złota kula. K ula, którą podajemy n a obrazku, jest łatw a do w ykonania, Trzeba wziąć pasmo złotego deszczu, który sprze- dają w skle­ pach, i naw i­ nąć n a bilet wizytowy. Z jednej strony biletu przewlec n it­ kę pod naw i­ niętym pas­ mem i zwią- zać ją mocno, a z drugiej przeciąć p a s ­ mo nożyczkami. N ici w yprostują się n atychm iast i utwo­ rzą ładną złotą kulę, którą jako ozdobę za­ wiesim y n a choinkę. 3. R o z e t k i . Kozetki m ożna robić z okładkowego pa­ pieru lub z kolorowego brystolu. Strona 9 7 — Rozetka fig. 1 robi się w nast. sposób: Równo nacięte paski układamy jeden na drugim w formie gwiazdki i zlepiamy, ażeby się zbytnio nie rozsuwały; koniec pasków łączymy w środku nitką (przy p o m o c y i g ł y ) . Wreszcie nawlekamy pereł­ kę szklaną i za­ kończamy. Gdy zeszyjemy razem dwie takie rozetki, otrzyma­ my jedną pełniej­ szą i ładniejszą. Rozetka z siedmiu kółek fig. 3. Bierzemy paski na 10 cent. długie i zle­ piamy je końcami. Otrzymujemy kółka, które powinny być jednakowej wielkości, a wtedy 6 kółek obejmie w zupełności siódme. Najładniej wyglądają rozetki z grubego brystolu, oklejone z wierzchu złotym, a we- Strona 10 - 8 w nątrz srebrnym papierem. Kółka można sklejać gum ą lub klajstrem , a m iejsca po- Fig. 2. Fig. 3. łączenia oblepić paskam i z papieru koloro­ wego lub złoconego, co ozdobi rozetkę. 4. Tutki do cukierków. Z papieru aktowego w ycinam y koło i dzie­ lim y je na 3 części; x/ 3 część odcina­ my. Następnie, posmarowawszy odpowiednią Strona 11 część klajstrem, łączymy tutkę w ten spo­ sób, żeby spiczasty koniec u dołu był do­ brze zakończony. Całą tutkę oklejamy zło­ tym papierem o ty ­ le większym od for­ my, żeby go wy­ starczyło na wycię­ cie z ą b k ó w lub frendzli. Można także ro­ bić tutki podwójne. W tym celu bierze­ my Va koła papie­ ru aktowego i skle­ jam y je w kształ­ cie litery S, t. j. je­ den bok połowy ko­ ła przyklejamy do środka, drugi w przeciwną stronę od tyłu. Otrzymaną w taki sposób tutkę może­ my zawiesić na cboince na druciku, prze­ wleczonym przez brzeg tutki i skręconym we dwoje. Strona 12 5. Koszyczek w kształcie wiaderka można zrobić w sposób następujący: wziąć papieru okładkowego, to jest uży­ wanego n a okładki do kajetów, i wyciąć zęby z jednej i z drugiej strony. Z takie­ go paska zrobić cy lin ­ der, okręciwszy papier na szkło od lam py i zlepiw­ szy końce; następnie w yci­ nam y i przyklejam y den­ ko. Pałąezek robimy z pas­ ka, wyciętego ze złotego papieru, który powinien być dosyć gruby; można go też podkleić tym sa­ mym okładkowym papie­ rem. W iaderko należy ozdobić, nalepia­ jąc u góry i u dołu paski czarnego pa­ pieru, będzie to naśladowało obręcze, a następnie z papieru kolorowego można naciąć rozm aitych kółek, gwiazdek, kw a­ dracików, trójkątów i przyozdobić nim i po- Strona 13 11 wierzchnię wiaderka, jak to widzimy na naszym rysunku. 6. Woreczki. N a dowolnej wielkości kwadracie jakie­ goś materjału wełnianego, ba­ wełnianego lub j edwabnego trzeba wyszyć dokoła szlaczek jedwabiem lub włóczką, brzegi oblamować sznurkiem lub obszyć wązką koronką, a n a ­ stępnie ułożyć je w równe ru r­ ki i poszcze- piać je jedwa­ biem, aby się trzymały. Pa- Strona 14 łączek można zrobić ze wstążeczki i z oby­ dwóch. stron ozdobić kokardkam i, fig. 1. Z grubej baw ełny zro­ bić szydełkiem woreczek, po skończeniu zanurzyć go w kleju, a gdy dobrze w yschnie — pozłocić. N a­ stępnie z pasków złotego papieru, lub bibułki ko­ lorowej, złożonej w k ilk a rzędów, naciąć frendzelkę i okleić nią brzegi wo­ reczka; przez d z i u r k i Fig., 2. przewlec wokoło w stą ­ żeczkę— i woreczek skończony, fig. 2. 7. Koszyczek z pudełek od zapałek. Bierzemy szufladkę od pudełka szwedz­ kich zapałek i oblepiamy ją kolorowym lub złoconym papierem, wyciętym u góry w ząbki, a u dołu w kształcie frendzli. Pałączek robim y z kolorowej włóczki lub drutu, który przyczepiam y w rogach pu- Strona 15 dełka; ta k i koszyczek można zawiesić n a choince (fig. 1). Koszyczek (fig. 2) zrobiony jest z fute- ralik a pudełka od zapałek w następujący ' . W W A Ń - W N W W W ^ \ U \\V tó Strona 16 sposób: zalepiwszy poprzednio jeden z otwo­ rów pudelka tekturą, oklejamy je całe pa­ pierem kolorowym lub białym i przyozda­ biamy pieczątkami. Z obu stron pudełka przyczepiamy sznureczki lub włóczkę do zawieszenia na choinkę. W ten sposób otrzymamy bombonjerkę, którą możemy napełnić cukierkami. 8. Bombon jerka. Bierzemy pudełka od zapałek; szuflad­ kę przeznaczamy na bombonjerkę, a fu­ terał p u d e ł k a na ozdobę. W tym celu fu- teralik tniemy nożyczkami i otrzymujemy listewki, które- mi oklejać bę­ dziemy pudeł­ ko, jak widzimy na obrazku. Przy brze­ gach dajemy listewki dłuższe. Strona 17 Środek pudełka wylepiamy papierem lub bibułką, woreczek robimy z muślinu i ścią­ gamy go sznurkiem. 9. Sople lodowe. Jest to bardzo efektowna ozdoba na choinkę. Na gruby papier trzeba przekalkować podaną na rysunku formę, wyciąć ją i pią­ tą część podanego w z o r u skleić z pierwszą w ten sposób, a ż e b y pierwszy ząb le­ żał na piątym. W środek tutki wsuwamy biały sznurek, drut, lub nitkę, grubym su­ pełkiem zakończo­ ną, która będzie służyć do zawie­ szenia tutki na choince. Gotową tutkę smarujemy klejem i osypujemy grubą ku- Strona 18 chenną solą. Po zupełnem wyschnięciu ro­ bimy znów to samo, t. j. smarujemy tu t­ kę gumą i osypujemy solą. Należy powta­ rzać to tak długo, aż cała powierzchnia tutki zostanie pokryta solą. Zamiast ostat­ niej warstwy soli można użyć pudru szkla­ nego (brylantowego). W ten sposób przyrządzone sztucznie sople lodowe błyszczą się wszystkimi ko­ lorami tęczy, zarówno w dzień jak i przy świetle. 10. Pozłacane słoiki. Słoiki od maści lub pigułek mogą się też przydać przy urządzaniu choinki. Słoik taki oblepiamy ołowianym papierem, uży­ wanym do owijania herbaty, posmarowaw­ szy poprzednio cały słoik gęstą gumą; pa­ pier trzeba starannie wygładzić. Słoik zatknąć korkiem i obwinąć tym samym ołowianym papierem. W tym ce­ lu wycinamy kółko dwa razy większe od średnicy korka, obwijamy nim otwór słoika i zawiązujemy wstążeczką lub włócz- Strona 19 — 17 — ką, na której możemy zawiesić słoik [na choince. Słoik napełnia się cukierkami. Można w ten sposób pozłacać szpulki, drewienka walcowate od noszenia pakun­ ków i t. p. 11. Koszyczek z papieru. Trzy obrazki niżej podane wskażą nam, w jaki sposób możemy zrobić z papieru ładny koszyczek. Bierzemy papier kolorowy r (może być glansowany lub okładko­ wy) i rysu­ jemy równe kółko, średni­ cy mniej wię­ cej pół ćwier­ ci ł o k c i a . Skł adamy owe kółko 3 razy, jak wskazano na fig. 2; następnie, nakreśliwszy ołówkiem linje ta­ kie, jakie są podane na obrazku, przecinamy W jalci gposdb ozdobić c h o in k ę. 2 Strona 20 — 18 — papier nożyczkami w kierunku tych linji. Skończywszy to, wycinamy u góry mały czworobok, jak to widzimy na naszym obrazku. Eozwijamy ostrożnie kółko i ośm