Lubie Gotowac 07.2010

Szczegóły
Tytuł Lubie Gotowac 07.2010
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

Lubie Gotowac 07.2010 PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie Lubie Gotowac 07.2010 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

Lubie Gotowac 07.2010 - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Lubię gotować poradnik poleca DOMOWY Nr 7/2010 cena 2,50 zł (w tym 7% VAT) MIĘSA Z RUSZTU 47 PRZEPISÓW Strona 2 Spis treści Mięsa z rusztu Grillowane ryby P ogoda w naszym kraju zmienną jest i rozpiesz- cza nas tylko czasami, ko- Skrzydełka indycze Kolorowe szaszłyki 3 3 Skrzydełka z kurczaka z tabasko 4 Szaszłyki rybne Pstrąg cytrynowy z ziołami Łosoś ziołowy 18 19 20 rzystajmy więc z ładnych Szaszłyki z kurczaka 5 Sola w foliowej kieszonce 20 dni i gdy tylko pogoda Skrzydełka z kurczaka Pstrąg faszerowany 21 dopisuje, grillujmy na świe- w marynacie z shery 5 Pstrąg z rzeżuchą 21 żym powietrzu! Grill to do- Kurczak z mandarynkami 6 Krewetki w pietruszkowo- bry pomysł, by przyrządzić Steki indycze 7 -czosnkowej marynacie 22 coś pysznego podczas wy- Marynowane udka kurczaka 7 Tuńczykowe kotleciki 22 Medaliony cielęce Tuńczyk padu w plener. To także w glazurze śliwkowej 8 w marynacie z wódką 23 okazja, by miło spędzić czas Boczek pikantny 8 Krewetki w marynacie z tequilą 23 z przyjaciółmi i rodziną. Polędwiczki wieprzowe A gdy jednak trochę pada? z morelami 9 Chrupiące warzywa Wystarczy piekarnik lub Zrazy wieprzowe w miodzie i owoce piec, by grillowane pyszno- i tabasco 10 Warzywa z marynaty 25 ści przyrządzić w domu. Befsztyki na ostro 11 Pomidory z grilla 25 W tym numerze „Lg” za- Befsztyki w ziołach 11 Cebula i fenkuł w marynacie 26 mieściliśmy najwięcej prze- Żeberka marynowane w piwie 12 Ziemniaki z boczkiem 26 pisów na mięsa z grilla: so- Żeberka w bourbonie 13 Ziemniaki z żółtym serem 27 czyste befsztyki, smakowitą Żeberka z ginem 13 Ziemniaki z serem smakowym 27 karkówkę, pachnące kiełba- Żeberka na ostro 14 Minipizze barbecue 28 ski. Podawane w ciepły Złocista karkówka 14 Faszerowane papryki 28 Polędwica wołowa z miso 15 Szaszłyki po chłopsku 29 wieczór z zimnym piwem są Schab z sosem Kozi ser w papilotach 29 prawdziwym przysmakiem. imbirowo-śliwkowym 15 Podchmielone banany 30 A co dla tych, którzy nie są Kiełbaski 16 Jabłka z farszem 30 mięsożercami? Dla nich Golonka w miodzie 16 przygotowaliśmy przepisy Steki wołowe 17 Kupić nie kupić 31 na ryby i owoce morza – aromatyczne pstrągi w zio- łach i bardziej wykwintne tuńczyki i krewetki. Dla tych, którzy najbardziej lubią lek- ką kuchnię lub po prostu dbają o linię, proponujemy warzywa i owoce z grilla. Przede wszystkim te, które teraz najłatwiej kupić – po- midory, papryki, bakłażany i ziemniaki, ale również ba- nany. Wrzućmy razem coś na ruszt! Zdjęcie: BBS Redakcja 1 Strona 3 Mięsa z rusztu Soczyste, pachnące, chrupiące... Szaszłyki, steki, skrzydełka kurczaka można upiec z prawdziwą fantazją. Wystarczą niebanalne przyprawy, jak choćby miód, cynamon, imbir, śliwki czy odrobina szlachetnych trunków. 2 Strona 4 Skrzydełka indycze przygotowanie 45 min łatwe • Skrzydełka indycze (po 2 na osobę). Zalewa: 2–3 ząbki czosnku • kawałek (około 2 dag) świeżego imbiru • łyżka miodu • po szczypcie ty- mianku, majeranku i sproszkowanej ostrej przygotowanie dość papryki • sól cebulowa 130 min trudne Z umytych skrzydełek od- ciąć ostre zakończenia. Czosnek i imbir obrać, po- Kolorowe szaszłyki kroić, wrzucić do szero - • 50 dag chudej młodej wołowiny (np. pierwsza krzy- kiego rondla z niewielką żowa) • słoiczek drobniutkich marynowanych patiso- ilością wrzącej wody. Do- nów • 3 połówki brzoskwiń z puszki • 12 pomidorów dać miód, suszone zioła, koktajlowych • słoik miniaturowych kolbek kukurydzy szczyptę soli cebulowej, • mała puszka ananasów • nieduża cukinia • 10 świe- a na końcu – podzielone na żych malutkich pieczarek • sok z połowy cytryny małe kawałki skrzydełka • 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego • 1/4 szklanki (woda powinna tylko je oliwy • 1/4 szklanki ostrego keczupu • łyżka octu bal- przykrywać). Gotować samicznego lub winnego • łyżeczka soli czosnkowej 15–20 min pod przykry- • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu ciem. Następnie skrzydeł- ka wyjąć, a wywar inten- Przygotować marynatę. Sos sojowy zmiksować z keczu- sywnie gotować, by po od- pem, oliwą, octem, doprawić do smaku solą czosnkową parowaniu powstał gęsty i pieprzem. Umyte, pokrojone na małe kawałki mięso na- sos. Ułożyć skrzydełka na dziewać na szpadki do szaszłyków na przemian z patiso- rozgrzanym grillu, grubo nami, pomidorkami, oczyszczonymi i skropionymi sokiem posmarować sosem i opie- z cytryny pieczarkami, kolbkami kukurydzy, kawałkami kać z obu stron, co pew- ananasa i plastrami cukinii. Obtoczyć szaszłyki w mary- nien czas powtarzając sma- nacie, układać w szklanym naczyniu, zalać pozostałą Zdjęcia: BBS (2) rowanie sosem. Podawać marynatą, przykryć i trzymać w chłodzie ok. 90 min. z miską kolorowych sałat Potem zgrillować je ze wszystkich stron, często smarując i pieczywem. marynatą. 3 Strona 5 Mięsa z rusztu Skrzydełka z kurczaka z tabasco • 1 kg skrzydełek kurcza- ka • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru • 2 łyżki sosu sojowego • 1/4 szklanki soku z cytryny • łyżeczka sosu tabasco • łyżka octu winnego • 3 łyżki oliwy • sól • świeżo zmielony pieprz W dużej misce wymieszać rozgnieciony czosnek i po- siekany imbir z sosem so- jowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem i oli- wą. Przyprawić pieprzem. Do miski z marynatą wło- żyć oczyszczone skrzydełka i wstawić na godzinę do lodówki. Ułożyć skrzydeł- ka na rozgrzanym ruszcie i piec, aż będą chrupiące (około 20 min). W czasie pieczenia przewracać skrzy- dełka 4–5 razy i polewać je marynatą. Upieczone po- solić. Podawać z miską ko- lorowych sałat. przygotowanie 25 min + 1 godz łatwe 4 Strona 6 Szaszłyki przygotowanie 25 min z kurczaka łatwe • 60 dag filetów z kurcza- ka pokrojonych w dość dużą kostkę • 100 ml octu ryżowego • 60 ml sosu ostrygowego • 2 łyżki cu- kru • 20 dag makaronu Dwie łyżki octu ryżowego sączyć i połączyć z pokrojo- ryżowego • marchewka wymieszać z łyżką sosu ną papryczką chili, miętą, pokrojona w grube ostrygowego i łyżką cukru. kolendrą oraz pozostałym Zdjęcia: BBS, A. Ścichocki, A. Jakubowska plasterki • długa czerwona Włożyć do glazury kawałki octem ryżowym, sosem papryczka chili kurczaka i mieszać, aby po- ostrygowym i cukrem. Sta- • 1/3 filiżanki listków kryły się sosem. Wstawić do rannie wymieszać. Rozgrzać mięty • 1/2 filiżanki lodówki na 10 min. Do mi- grill. Kurczaka nabić na pa- listków kolendry ski włożyć makaron i mar- tyczki i piec 5–7 min. Poda- • cytryna pokrojona chewkę, zalać wrzątkiem. wać z sałatką makaronową na ósemki Odstawić na parę minut, od- i kawałkami cytryny. Skrzydełka kurczaka w marynacie z sherry przygotowanie 30 min + 3 godz. łatwe • 60–70 dag skrzydełek kurczaka. Marynata: 2/3 szklanki grubo pokrojonego szczypioru dymki • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1/4 szklanki wytrawnego sherry • 2 łyżki startego imbiru • 2 łyżki oleju aromatyzowanego ostrą papryką chili • 2 łyżeczki oleju sezamowego • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „pięć smaków” Wymieszać wszystkie skła- marynaty podawać od- dniki marynaty i zalać nią dzielnie jako dip do grillo- oczyszczone i umyte skrzy- wanych skrzydełek. dełka kurczaka. Marynować 1–3 godziny. Potem mięso wyjąć, a marynatę wlać do rondelka i gotować 1–2 min bez przykrycia, aż zgęstnieje. Skrzydełka uło- żyć na grillu i piec z każ- dej strony na rumiano. W czasie grillowania sma- rować marynatą. Resztę 5 Strona 7 Mięsa z rusztu Kurczak z mandarynkami • 1,5 kg kurczaka podzielonego na ćwiartki wlać do żaroodpornego na- i pozbawionego kości • 1,5 szklanki soku z mandary- czynia. Następnie włożyć nek • 5 łyżek miodu • 50 ml sosu sojowego • 4 łyżki do niego kurczaka i obto- otartej skórki z mandarynek • 2 łyżki upieczonej czyć w marynacie. Przykryć i zmiksowanej zielonej papryczki chili • 50 ml i marynować co najmniej 2 posiekanej trawy cytrynowej • 3 łyżki listków godziny, od czasu do czasu tymianku • 3 łyżki startego imbiru • 3 łyżki oliwy przewracając mięso. Roz- • łyżka grubej soli morskiej grzać grill. Wyjąć kurczaka i zdjąć z niego zioła. Piec Przygotować sos miodowo- z mandarynki i papryczkę. 20 min, co jakiś czas obra- -sojowy: połączyć szklankę Zrobić marynatę: pozosta- cając. Następnie obtoczyć soku mandarynkowego, ły sok mandarynkowy po- kurczaka w sosie miodowo- miód i sos sojowy, gotować łączyć z trawą cytrynową, -sojowym i piec jeszcze po 20 min, aż pozostanie tymiankiem, imbirem, oli- 2 min z każdej strony. Po- mniej niż pół szklanki pły- wą, pozostałą skórką dawać z pozostałym sosem nu. Dodać połowę skórki z mandarynek oraz solą, miodowym. przygotowanie dość 60 min + 2 godz. trudne Warto wiedzieć Produkty lub potrawy przeznaczone do grillowania układamy na ruszcie (koniecznie natłuszczonym, by nic do niego nie przywarło) dopiero wtedy, gdy ogień wygaśnie, a rozżarzony węgiel pokryje się popiołem. Czas pieczenia zależy od tego, co pieczemy oraz od rodzaju grilla i gatunku użytego węgla. Naprawdę dobry węgiel powinien się łatwo rozpalić, a potem żarzyć, nie wydzielając dymu. Większe i grubsze kawałki produktów pieczemy dłużej, ale w niższej temperaturze niż mniejsze i cieńsze. 6 Strona 8 Marynowane przygotowanie 50 min udka kurczaka łatwe • 12 udek kurczaka • sól • świeżo zmielony biały pieprz • szczypta sproszkowanej słodkiej papryki • łyżka bru- natnego cukru • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego • sok z połowy cytryny i całej pomarańczy • 1/2 szklanki oleju • 2 ząbki czosnku • szczypta pieprzu cayenne Udka umyć, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron solą, Steki pieprzem i papryką. Sos sojowy wymieszać z cukrem, so- kiem z cytryny i pomarańczy. Czosnek obrać i przecisnąć indycze Zdjęcia: A. Ścichocki, BBS (2) przez praskę, dodać do oleju, przyprawić pieprzem cay- enne, wymieszać. Kompozycją tą posmarować udka ze przygotowanie wszystkich stron i ułożyć je na tacce do grillowania. Tac- 20 min + 4 godz. kę położyć na rozgrzanym grillu i piec około 35 min, kil- kakrotnie w tym czasie obracając wszystkie porcje. łatwe • 6–7 kotletów z piersi indyka. Marynata: 6–7 ły- żek białego wytrawnego wina • 6–7 łyżek sosu so- jowego • 3–4 łyżki miodu • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku • 50 ml oleju Mięso umyć, osuszyć. Czos- nek zgnieść lub przecisnąć przez praskę i starannie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Za- lać nią kotlety, przykryć i na 3–4 godziny odstawić w chłodne miejsce. Potem osączyć je z zalewy i opie- kać na rozgrzanym grillu 5 min z każdej strony. Po- dawać z pieczywem i di- pami lub z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką. 7 Strona 9 Mięsa z rusztu Medaliony cielęce w glazurze śliwkowej przygotowanie 60 min łatwe •6 sznycli cielęcych (po około 15 dag każdy) • sól. Dip śliwkowy: 30 dag po- wideł śliwkowych • 2 łyżki wytrawnego białego wina • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru • szczypta zmielonych goździków W małym garnuszku podgrzać powidła śliwkowe (jeśli są w nich całe owoce, przetrzeć powidła przez sitko). Dodać wi- no i korzenie, dokładnie wymieszać. Mię- so lekko rozbić tłuczkiem, posolić. Posma- rować schłodzonym dipem śliwkowym. Odstawić na 40 min. Następnie zgrillować, często je przewracając i, w miarę potrze- by, smarując sosem śliwkowym. Boczek pikantny przygotowanie bardzo 20 min +12 godz. łatwe • 1 kg boczku • 3 łyżki ostrej musztardy • 2 łyżki brązowego cukru • łyżka ziół prowansalskich • 6 łyżek keczupu • kilka kropli sosu tabasco • sól • pieprz cayenne Boczek pokroić w poprzek włókien na pla- stry o grubości 1 cm. Następnie każdy pla- ster przekroić na pół. Musztardę wymieszać z cukrem, ziołami, keczupem i sosem taba- sco, przyprawić solą i pieprzem, boczek po- smarować marynatą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Zamarynowany boczek uło- żyć na rozgrzanym grillu i opiekać z każdej strony, aż będzie rumiany. 8 Strona 10 Polędwiczki wieprzowe z morelami przygotowanie 40 min łatwe • 2 polędwiczki wieprzo- we (o wadze 30 dag każ- da). Przyprawa: 1/2 łyżeczki oregano • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki tymianku • po 1/4 łyżeczki pokru- szonego czarnego i czer- wonego pieprzu. Sos: 1/2 szklanki moreli (z syropu) • łyżka posie- kanego kandyzowanego imbiru (można dostać go w herbaciarniach lub za- stąpić imbirem świeżym) • łyżka octu winnego • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku Wymieszać składniki przy- prawy i starannie natrzeć nią mięso. Następnie uło- żyć je na posmarowanym olejem grillu lub na patelni grillowej i piec 25–30 min, odwracając od czasu do cza- su. Zrobić sos: wymieszać w rondelku wszystkie Zdjęcia: BBS (2), Ł. Zandecki składniki, gotować 2–3 min na małym ogniu, stale mie- szając i uważając, aby się nie przypalił. Upieczone po- lędwiczki polać sosem. 9 Strona 11 Mięsa z rusztu Zrazy wieprzowe w miodzie i tabasco przygotowanie 25 min + 4 godz. łatwe • 1 kg łopatki lub karków- ki wieprzowej • niepełna szklanka oleju (arachido- wego lub sezamowego) • 3 łyżki miodu • 6–8 kro- pli sosu tabasco • 3 łyżki sosu sojowego • sól • świeżo zmielony pieprz Mięso umyć, osuszyć, po- kroić na kotlety, każdy z nich lekko rozklepać. W kamionkowym naczy- niu starannie utrzeć miód z olejem, wymieszać z ta- basco, sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Kolejno smarować zrazy powstałą zaprawą, przekła- dać je do miski. Potem wszystkie zalać pozostałą zaprawą, przykryć i na 3–4 godz. wstawić do lodówki. Następnie upiec na rusz- cie, kilka razy je obracając i smarując marynatą. Go- towe rumiane zrazy znako- micie smakują z ostrym di- pem i z bananami zapie- czonymi (w folii) z serem pleśniowym lub z szaszły- kami z owoców. 10 Strona 12 Befsztyki na ostro • 6 plastrów polędwicy wołowej. Marynata: duża cytryna • 2 ząbki czosnku • łyżeczka soli • łyże- czka grubo zmielonego pieprzu • 2 łyżki winiaku • 5 łyżek oliwy. Sos: bu- telka gotowego sosu dia- belskiego • 2 plastry ana- przygotowanie nasa • 2–3 łyżki zielone- 20 min + 4 godz. go pieprzu • garstka listków kolendry łatwe Mięso wypłukać, osuszyć szać te składniki. Maryna- marynatą (czas ich piecze- papierowym ręcznikiem, tą natrzeć plastry mięsa, nia zależy od tego, czy lu- przełożyć do miski. Z wy- ponownie włożyć do miski, bimy krwiste, czy bardziej szorowanej cytryny wycis- przykryć i na 4 godziny wypieczone). Gotowe bef- nąć sok, dodać czosnek przenieść w chłodne miej- sztyki smarować sosem zro- przeciśnięty przez praskę, sce. Skruszałe befsztyki osą- bionym podanych składni- winiak, oliwę, pieprz i sól, czyć z marynaty i zgrillo- ków. Podawać z grillowa- po czym starannie wymie- wać, często smarując je nymi warzywami. Befsztyki w ziołach przygotowanie 50 min łatwe • 60 dag polędwicy wołowej • sól • cukier. Marynata: 120 ml oleju • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżeczki miodu • 2 łyżeczki majeranku • łyżeczka tymianku • łyżeczka pieprzu ziołowego • łyżeczka soli ziołowej • 7–8 ząbków czosnku. Masło ziołowe: świeżo zmielony pieprz • 15 dag masła utartego z ząbkiem czosnku, koperkiem, szczypiorkiem, natką i schłodzonego Mięso pokroić na plastry 3–5 min z każdej strony na grubości około 5 cm, roz- rozgrzanym grillu. Można bić lekko dłonią. Składniki podać z ziemniakami i wa- marynaty wymieszać, na- rzywami z wody oraz z di- trzeć plastry mięsa i wsta- pami. Na gorących befszty- Zdjęcia: BBS (3) wić je na 30 min do lodów- kach położyć po wiórku ki. Następnie opiekać je po masła ziołowego. 11 Strona 13 Mięsa z rusztu Żeberka marynowane w piwie • 1,2kg żeberek • pieprz • sól. Marynata: 1,5 szklanki jasnego piwa • łyżka majeranku • łyżeczka kminku • 1/2 łyżeczki rozmarynu • kilka ziaren jałowca • 3–4 liście laurowe. Czosnkowa bejca: 1/2 szklanki jasnego piwa • 3 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól Żeberka umyć, osuszyć pa- „zatopione”), przykryć na- nkową bejcą, ułożyć na pierowym ręcznikiem, po- czynie i na dobę wstawić ruszcie i upiec z obu stron kroić na porcje, oprószyć do lodówki. Czosnek drobno na złoty kolor, kilka razy je solą, pieprzem i ułożyć war- posiekać lub przecisnąć w tym czasie przewracając stwami w salaterce, przesy- przez praskę, po czym i smarując bejcą. Podawać pując je roztartymi ziołami wymieszać z solą, piwem z chlebem lub pieczonymi wymieszanymi z jałowcem i olejem. Zamarynowane że- ziemniakami oraz z surów- i pokruszonymi liśćmi lau- berka wyjąć z marynaty, ką z pora i ogórków kiszo- rowymi. Zalać żeberka pi- osuszyć papierowym ręcz- nych. Można też zapropono- wem (powinny być w nim nikiem, posmarować czos- wać musztardę i keczup. przygotowanie 20 min + 24 godz. łatwe 12 Strona 14 Żeberka w bourbonie • ok. 1 kg żeberek wieprzowych • duża po- siekana cebula • kawałek kory cynamonu przełamany na pół • 6 cienkich plasterków świeżego imbiru • 200 ml cydru. Glazura: 1/2 filiżanki brązowego cukru • 10 dag masła • 750 ml bourbona • 50 ml octu jabłkowego • 2 łyżki musztar- dy Dijon. Marynata: łyżka grubej soli mor- przygotowanie dość skiej • łyżka brązowego cukru • 1,5 łyżki 90 min + 6 godz. trudne musztardy • 1,5 łyżeczki listków tymianku • łyżeczka tartego imbiru • 1/2 łyżeczki temperatury 160°C. Wyjąć żeberka z mary- mielonego cynamonu • 1/2 łyżeczki pie- naty. Do żaroodpornego naczynia włożyć po- przu kajeńskiego siekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbir. Polać cydrem. Na tym ułożyć żeberka (mię- Zrobić glazurę, mieszając cukier, masło, bo- sem do dołu) i przykryć naczynie folią. Piec urbon, ocet i musztardę w miseczce. W od- godzinę, aż mięso zacznie odchodzić od koś- dzielnej miseczce wymieszać również wszyst- ci. Przed podaniem rozgrzać grill i podpiec kie składniki marynaty. Oczyścić żeberka na nim żeberka po 5 min z każdej strony. Na- z błon, podzielić na mniejsze kawałki i polać stępnie polać je glazurą (część sosu powin- marynatą. Marynować co najmniej 6 godzin, na zostać) i piec kolejne 3 min z każdej stro- a najlepiej całą dobę. Rozgrzać piekarnik do ny. Pokroić żeberka na małe kawałki. Żeberka z ginem przygotowanie 40 min łatwe • 1,2 kg żeberek. Bejca: 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 ząbków czosnku • 1/2 szklanki ginu • 1/2 szklanki sosu sojowego • 4 łyżki miodu • 4 łyżki oleju • 4 łyżki octu winnego • 1/4 łyżeczki kminku • 1/4 łyżeczki rozmarynu • 1/4 łyżeczki majeranku • 1/4 łyżeczki tymianku • 1/4 łyżeczki soli cebulowej • 1/4 łyżeczki ostrej papryki Żeberka przekroić na osiem porcji, włożyć do posolonego wrzątku (ma je ledwo przykryć) i gotować 15–20 min. Wymieszać składniki bejcy, na końcu dodać drobno posiekany czos- Zdjęcia: BBS (2), A. Ścichocki nek. Żeberka wyjąć, przestudzić i dokładnie posmarować bejcą. Po 15 min ułożyć na gril- lu i upiec z obu stron na złoty kolor, często smarując pozostałą bejcą. Podawać z ogór- kami małosolnymi albo sałatką sezonową. 13 Strona 15 Mięsa z rusztu Złocista karkówka przygotowanie 25 min + 2 godz. łatwe • 4 grube kotlety ze schabu karkowego (każdy po ok. 15 dag) • 4 łyżki miodu • 4 łyżki soku z cytryny • 4 łyżki sosu sojowego • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę • majeranek, cząber, tymianek • pieprz • sól Żeberka Kotlety zbić pięścią (nie tłu- no się zamarynowały. Na- na ostro czkiem!). Wymieszać miód, sos sojowy, sok z cytryny stępnie ułożyć je (w odstę- pach) na dobrze rozgrza- przygotowanie zioła, czosnek, pieprz i sól. nym grillu i piec po 6–10 80 min Włożyć mięso, przykryć i co min z każdej strony – w za- najmniej 2 godz. trzymać leżności od ich grubości. łatwe w chłodzie, co jakiś czas Podawać z musztardą, pi- •1,5 kg żeberek • 2 cebule przewracać, by plastry rów- klami i pieczywem. • ząbek czosnku • 2 łyżki masła • szklanka keczupu • 2 krople ostrego sosu chili lub tabasco • 1/4 szklanki soku z cytryny • 2 łyżki sosu sojowego • 1/2 łyżki musztardy • 3 łyżki cukru • szczypta soli Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do wrzącej wody i gotować 40 min. W rondelku wy- mieszać keczup, sok z cy- tryny, cukier, musztardę, masło, sos sojowy, sól i sos chili. Cebule i czosnek ob- rać, posiekać, dodać do so- su. Sos gotować 20 min na małym ogniu. Żeberka wy- jąć z wody, osączyć i gril- lować 20 min, smarując z obu stron przygotowa- nym sosem. Podawać z pieczywem i piklami. 14 Strona 16 Polędwica Schab z sosem wołowa imbirowo-śliwkowym z miso przygotowanie 70 min + 2 godz. dość trudne przygotowanie • 75 dag schabu środko- zmiażdżony czosnek, po- 30 min bardzo wego bez kości. siekaną dymkę, śliwki, sos łatwe Sos: 30 dag śliwek wę- sojowy, cukier, anyż lub gierek (mogą być mrożo- anyżek. Całość wymieszać, • 4 plastry polędwicy wo- ne) • kawałek (3 cm) doprawić solą, pieprzem łowej (po 15 dag każdy) świeżego imbiru i gotować około 20 min, • 2 łyżki czarnego pieprzu • ząbek czosnku od czasu do czasu miesza- w ziarnach • posiekana • łyżka sosu sojowego jąc. Śliwki powinny się cał- szalotka • 4 łyżeczki pasty • 2 łyżki brązowego lub kiem rozgotować, w mia- miso • 4 łyżki sake • 4 gar- białego cukru • gwiazdka rę potrzeby należy je pod- ści kiełków rzodkiewki lub anyżku lub 1/4 łyżeczki lać odrobiną wody w czasie soi • sól do smaku nasion anyżku • łyżka gotowania. Wlać ocet i go- octu jabłkowego • 2 małe tować bez przykrycia 10 Utłuc w moździerzu szalotkę dymki bez szczypioru min, aż sos będzie miał z pieprzem. Dodać pastę mi- • sól • pieprz konsystencję keczupu. Na- so i sake, doprawić solą, wy- stępnie wyjąć anyżek i do- mieszać. Rozgrzać grill. Sma- Mięso umyć, osuszyć, po- dać posiekaną dymkę. Pla- żyć na nim polędwicę po kroić na niezbyt grube kot- stry mięsa posmarować 5 min z każdej strony (jeśli lety, lekko rozklepać. Przy- tym sosem i upiec z obu Zdjęcia: BBS (3), A. Ścichocki trzeba, nieco dłużej). Każdy gotować sos: śliwki umyć, stron na rozgrzanym grillu. kawałek posmarować pastą usunąć pestki i pokroić na Gotowe przełożyć na ta- z miso i grillować, aż mięso kawałki. Imbir obrać, opłu- lerz, polać resztą sosu. Po- zbrązowieje. Podawać polęd- kać, drobno posiekać, wło- dawać z pieczywem oraz wicę ułożoną na kiełkach. żyć do rondelka. Dodać z surówkami. 15 Strona 17 Mięsa z rusztu Kiełbaski przygotowanie 25 min bardzo łatwe • 8 krótkich kiełbasek (np. śląskich) • po 4 łyżki musztardy i przecieru pomidorowego • 6–8 ząbków czosnku • po 8 plasterków ementalera, szynki i ogonówki lub boczku • 120 ml oleju • po łyżeczce tymianku i majeranku • sól • pieprz Kiełbaski poprzekrawać wzdłuż na pół. Czosnek ob- rać, drobno posiekać, wymie- szać z musztardą, przecierem pomidorowym, solą, pie- przem i ziołami. Posmarować tą mieszanką połówki kieł- basek. Poprzekrawać na pół plasterki sera i szynki. Każdy kawałek kiełbaski najpierw owinąć serem i szynką, po- tem poskładać je po dwa i każdy „duecik” owinąć pla- strem wędzonki, spiąć wy- wą i grillować 4–5 min z każ- wędzonka ładnie się zaru- moczoną wykałaczką (nie dej strony (od czasu do cza- mieni, a ser zacznie się to- będzie się palić w czasie pie- su smarować pozostałą za- pić. Podawać z surówkami czenia). Posmarować zapra- prawą). Zdjąć z rusztu, gdy i pieczywem. Golonka w miodzie przygotowanie 100 min dość trudne • Średnia golonka (najlepiej przednia) na osobę • liść laurowy • 2–3 ziarna ziela angielskiego • 4–5 ziaren pieprzu • nieduża cebula • 2 ząbki czosnku • łyżka smalcu • sól. Marynata: 1,5 łyżki miodu • 1,5 łyżki sosu sojowego • 2–3 ząbki czosnku • 25 ml oleju • 1/3 łyżeczki gorczycy • 1/3 łyżeczki kminku • 1/3 łyżeczki kolendry • łyżeczka majeranku • kilka pokruszonych suszonych igieł rozmarynu Cebulę obrać, zrumienić ze smalcu i wraz obranym niki marynaty rozdrobnić, wszystkich stron na łyżce i przekrojonym na połów- dokładnie wymieszać i na- ki czosnkiem oraz przypra- smarować mięso. Ponabi- wami włożyć do posolone- jać golonki na rożen i piec go wrzątku. Dołożyć golon- 90–100 min na grillu elek- kę (powinna być przykryta trycznym lub ogrodowym. wywarem!) i gotować 60 Co jakiś czas smarować je min. Następnie golonkę resztą marynaty. Upieczo- wyjąć z wywaru, przestu- ne serwować z ciemnym dzić i ostrym nożem zrobić pieczywem i chrzanem lub nacięcia na skórze. Skład- musztardą. 16 Strona 18 Steki wołowe przygotowanie 60 min + 4 godz. dośc trudne • 4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu). Marynata: 4 łyżeczki sosu sojowego • 2 łyżeczki oleju arachidowego • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu • łyżeczka kardamonu • łyżka posiekanej cebuli • 1/2 łyżeczki papryki. Sos: 10 dag dużych pieczarek • 4 łyżki oliwy • po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu • 2 łyżki posiekanej cebuli • szklanka bulionu • łyżka masła • 6–8 roztartych ząbków czosnku • spora szczypta pieprzu • 1/2 szklanki czerwonego wina Wymieszać składniki ma- soli. Grillować 10 min, po- odparuje. Dodać wiórki ma- rynaty, natrzeć steki, przy- tem pokroić w plasterki. Na sła, mieszając, aż sos lekko kryć je folią i włożyć na pozostałej oliwie zeszklić ce- zgęstnieje doprawić pie- 4 godziny do lodówki. Zro- bulę i czosnek, wlać wino, przem i solą. Steki ułożyć bić sos: grzyby natrzeć a gdy wyparuje, dodać bu- na grillu, piec 8–12 min. Od- dwoma łyżkami oliwy, bia- lion i grzyby. Wymieszać wrócić po 4–6 min. Poda- łym pieprzem i 1/4 łyżeczki i gotować, aż połowa sosu wać z sosem i bagietką. Zdjęcia: BBS (2), Ł. Zandecki 17 Strona 19 Grillowane ryby Ryby jemy zdecydowanie za rzadko, a są zdrowe. Zapewaniamy, że te grillowane mogą być też bardzo smaczne – wypróbujcie nasze przepisy, a sami się przekonacie. Szaszłyki rybne • 60 dag filetów z białej ryby morskiej • 30 dag pomidorków koktajlo- wych • 20 dag kurek lub małych pieczarek • po pół strąka żółtej i czer- wonej papryki. Marynata: cebula • 3 łyżki posieka- nej natki pietruszki • liść przygotowanie laurowy • sok z jednej 45 min + 3 godz. cytryny • 100 ml oleju • sól • biały pieprz łatwe Filety umyć, osączyć, po- rynatą, przykryć i odsta- pokroić na ćwiartki. Na kroić na nieduże kawałki. wić w chłodne miejsce na szpadki nadziewać na prze- Cebulę drobno posiekać, 3 godz. Pomidorki i oczysz- mian kawałki ryby, pomido- dodać sok z cytryny, olej, czoną z gniazd nasiennych ra, grzybki i paprykę. Upiec pokruszony liść laurowy, paprykę umyć. Paprykę szaszłyki na rozgrzanym natkę pietruszki, sól, pokroić na nieduże kawał- ruszcie (można je także pieprz i wszystko dokład- ki, a pomidorki – na po- usmażyć na patelni). Poda- nie wymieszać. Filety sta- łówki. Kurki lub pieczarki wać z kawałkami cytryny rannie posmarować tą ma- oczyścić, większe sztuki i jasnym pieczywem. Strona 20 Pstrąg cytrynowy z ziołami •4 pstrągi (przygotowane do gotowania • każdy 400g) • sól • świeżo zmielony pieprz •4 porządnie wyszorowane cytryny • po 4 gałązki estragonu i natki pietruszki •6 listków laurowych • 5-6 łyżeczek oliwy • 2 główki czosnku • łyżka świeżo posiekanych ziół prowansalskich lub listków tymianku i oregano • sól Sprawione i umyte pstrągi miankiem i oregano wy- szyczku do ryb, położyć osuszyć, wewnątrz i na ze- mieszać z oliwą. Powstałą bezpośrednio na ruszcie wnątrz posypać solą i pie- marynatą natrzeć ryby we- i po 10 –15 min z obu przem. Cytryny sparzyć, po- wnątrz i lekko posmarować stron. Podawać z plastra- kroić na plasterki. Estragon na zewnątrz. Każdą sztukę mi cytryny, warzywami i pietruszkę umyć i osuszyć. umieścić w osobnym ko- i dipami. Do wnętrza każdej ryby włożyć po gałązce estra- gonu i pietruszki oraz listek laurowym i plasterek cy- tryny. Pozostałe listki lau- rowe drobno pokruszyć i polać oliwą. Czosnek ob- rać, wycisnąć i wraz z zio- łami prowansalskimi lub ty- przygotowanie bardzo 30 min łatwe Zdjęcia: BBS (2) 19