Lubie Gotowac 05.2010
Szczegóły |
Tytuł |
Lubie Gotowac 05.2010 |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Lubie Gotowac 05.2010 PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Lubie Gotowac 05.2010 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Lubie Gotowac 05.2010 - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Lubię gotować
poradnik poleca
DOMOWY
Nr 5/2010 cena 2,50 zł (w tym 7% VAT)
ZAPIEKANKI
NA SŁONO
I SŁODKO
42
PRZEPISY
Strona 2
Spis treści
Zapiekanki z mięsem Szczupak zapiekany
Z apiekanki to ulubiona
potrawa oszczędnych
i gospodarnych pań domu.
lub wędliną
Selery z szynką 2
z grzybami
Zapiekanki jarskie
17
Takich, które serce boli, gdy Francuska ze szpinakiem 3 Z plackami 18
marnuje się jedzenie. Nad- Z kiszonej kapusty, Ziemniaczana na oleju lnianym 19
miar produktów żywnościo- ziemniaków i mięsa 4 Z makaronu i jabłek 19
wych w lodówce mamy Kaszanka z jabłkiem Makaronowo-serowa 20
najczęściej po dużych zaku- i ziemniakami 5 Z jabłek, cebuli
pach, czyli po świętach Z białej kiełbasy i kartofli 5 i ziemniaków 21
Z makaronem i kurczakiem 6 Grzyby zapiekane w śmietanie 21
i długich, tzw. pomosto-
Wątróbka zapiekana Zapiekany kalafior 22
wych, weekendach. Zostaje
w bułeczkach 7 Z sera i ziemniaków 22
nam wtedy wszystkiego Pory w szynce 7 Zapiekane bakłażany 23
po trochu: różne gatunki Makaronowa z szynką Warzywna z kremem
mięs, sery, warzywa, maka- i ciecierzycą 8 szafranowym 24
ron, ziemniaki, ryż. Jednym Z boczkiem i cheddarem 8 Ziemniaki pod serem
słowem wspaniały zestaw Kartoflana z szynką 9 z pleśnią 25
produktów do przyrządzenia Kętrzyńska z kurczakiem 9 Czeska zapiekanka
zapiekanki na kolację lub Z mięsem i warzywami 10 z ziemniaków 25
obiad w poświątecznym Ziemniaczana z kiełbasą 10 Zapiekane warzywa
tygodniu. Wystarczy dodać Cykorie zapiekane 11 z kozim serem 26
trochę oliwy, przypraw Kukurydziana z bryndzą 27
i dużo ziół (np. z ogródka Zapiekanki rybne Z soczewicy i pieczarek 27
Łosoś w szpinaku 13
na parapecie czy balkonie),
Z łososia i ziemniaków 13 Zapiekanki na słodko
by w całym domu rozszedł Ryba z brokułami 14 Serowa z wiśniami 28
się smakowity zapach Makrela z ziemniakami 14 Truskawkowa 29
pieczonego specjału. Dorsz zapiekany z ziemniakami 15 Owocowa z mascarpone 29
Absolutnie zatem niezbęd- Łosoś w śmietanie 15 Malinowa 30
nym wyposażeniem na- Łosoś z makaronem 16 Z moreli i migdałów 30
szych kuchni są żaroodpor- Ryba zapiekana
ne naczynia. Najlepiej mieć z pistacjowym chrustem 17 Kupić, nie kupić 31
ich kilka – o różnej wielko-
ści i głębokości, zamykane
i bez przykrycia. Wiekszość
z nich jest tak ładnych, że
z powodzeniem możemy
stawiać w nich nasze
zapiekanki wprost na stole,
nawet wtedy, gdy zaprasza-
my gości. Smacznego!
Zdjęcie: L. Falkowski
Redakcja
1
Strona 3
Zapiekanki
Zwykłe składniki połączone
i pięknie zapieczone tworzą
z mięsem
razem niebanalną
kompozycję smaków.
To danie w sam raz na
lub wędliną obiad lub gorącą kolację.
Selery z szynką
przygotowanie
40 min łatwe
• 2 selery Selery obrać, pokroić na 8 ster selera, plaster mozzarel-
• 8 plasterków szynki plastrów i skropić sokiem li, podwójny plaster szynki,
• kulka mozzarelli z cytryny. Podgotować je następnie znów ser i seler.
• sok z cytryny w osolonej wodzie (15 min). Posypać pieprzem. Podtrzy-
• 2 łyżki mąki Mozzarellę pokroić na 8 pla- mując od spodu ręką, obto-
• 5 łyżek bułki tartej sterków. Plastry szynki po- czyć w mące, roztrzepanych
• 3 łyżki oliwy dzielić lub złożyć na pół (po- jajkach i bułce tartej. Smażyć
• 2 jajka winny być wielkości plastrów na rozgrzanej oliwie, na ma-
• sól • pieprz selera). Ułożyć w stosik pla- łym ogniu na złoty kolor.
2
Strona 4
Francuska
ze szpinakiem
przygotowanie
70 min łatwe
• 1,5 kg świeżego szpinaku dą, dość grubo pokroić, wymieszać z roztar-
• 20–25 dag różnych wędlin lub resztek tym z solą czosnkiem i sokiem z cytryny.
pieczeni • 4 jaja • łyżka masła • 2 łyżki Wędliny lub mięso przepuścić przez maszyn-
posiekanych pestek dyni • 1,5 szklanki kę. Jaja ubić z mlekiem, mąką, solą,
mleka • 2 łyżki mąki • 4–5 ząbków czosnku przyprawami. Żaroodporne naczynie wysma-
Zdjęcia: P. Kiszkiel, A. Krasowski
• sok z cytryny • sól • pieprz • suszony rować masłem, posypać pestkami dyni, wy-
tymianek • 3–4 cienkie plastry słoniny łożyć szpinakiem, posypać wędliną. Polać
wszystko przygotowanym ciastem, przykryć
Umyty szpinak wrzucić na minutę do osolo- plasterkami słoniny, wstawić do nagrzane-
nego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wo- go piekarnika i piec około 50 min.
3
Strona 5
Zapiekanki z mięsem lub wędliną
przygotowanie
Z kiszonej kapusty, 80 min
ziemniaków i mięsa łatwe
• 40 dag mielonej wieprzowiny (od łopatki) lub kiełbasy wiejskiej
• 30 dag kiszonej kapusty • 3 cebule • 75 dag ziemniaków • 100 ml kremówki
• 100 ml gęstej śmietany 18–22-proc. • 20 dag startego ostrego żółtego sera
• pęczek szczypiorku • kostka bulionowa • sól • pieprz • mielona papryka
Cebule pokroić w kosteczkę cedzić na sitku i, jeśli trze- naczyniu układać warstwa-
i przesmażyć razem z mię- ba, doprawić jeszcze do mi: mięso lub kiełbasę z ce-
sem lub pokrojoną w plastry smaku solą i pieprzem. bulą, kapustę, ziemniaki. Za-
kiełbasą (bez osłonki). Do- Ziemniaki obrać, wypłukać, lać potrawę śmietaną wy-
prawić solą, papryką i pie- pokroić w plastry, zalać po- mieszaną z kremówką
przem. Kapustę zalać dwie- solonym wrzątkiem i goto- i startym serem. Piec 30–35
ma szklankami wody, dodać wać 5 min, odcedzić, opró- min w 200°C. Przed poda-
kostkę bulionową, gotować szyć solą i pieprzem. W na- niem posypać zapiekankę
ok. 15 min. Następnie od- tłuszczonym żaroodpornym posiekanym szczypiorkiem.
4
Strona 6
Kaszanka z jabłkiem
i ziemniakami
przygotowanie bardzo
50 min łatwe
• 4 ugotowane ziemniaki • 1,2 kg kaszanki • 4 kwaśne
jabłka • tłuszcz do formy • 1/2 szklanki śmietany
• łyżka mąki • jajko • 2 łyżki tartego chrzanu lub
Z białej
musztardy • pieprz ziołowy • sól • łyżka masła kiełbasy
Obrane ze skórki ziemniaki i kaszankę (bez osłonki) po- i kartofli
kroić w plastry. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych przygotowanie
oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem for- 30 min
my ułożyć ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierz-
chu rozłożyć warstwę tartych jabłek. Zalać całość śmie- łatwe
taną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musz- • 6 kawałków białej
tardą, szczyptą pieprzu i soli. Posypać wiórkami masła kiełbasy parzonej
i zapiekać 30 min w 160°C. (ok. 60 dag) • 40 dag
ugotowanych ziemnia-
ków • 3/4 szklanki bulio-
nu warzywnego • duża
cebula • łyżka oleju
• 1/3 kieliszka czerwone-
go wina • sól • pieprz
Ziemniaki pokroić w talarki,
cebulę w piórka. Kiełbaski
i cebulę smażyć 5 min na
rozgrzanym oleju, często
mieszając i odwracając kieł-
baski. W piekarniku włączyć
funkcję grillowania. Do kieł-
basek wlać wino i bulion,
gotować 4–5 min, aż sos
Zdjęcia: A. Jakubowska, A. Tarkowski, A. Ścichocki
zgęstnieje. Przyprawić solą
i pieprzem. Odstawić z ognia,
dodać ziemniaki i wymie-
szać, tak aby dokładnie po-
kryły się sosem. Wstawić do
piekarnika na 10 min, wy-
jąć, gdy ziemniaki się ładnie
przyrumienią.
5
Strona 7
Zapiekanki z mięsem lub wędliną
Z makaronem i kurczakiem
przygotowanie
70 min łatwe
• Kurczak upieczony
(lub ugotowany w wa-
rzywnym bulionie)
• 2 szklanki bulionu
drobiowego • 5 dag masła
• masło do formy
• roztarty ząbek czosnku
• 1/4 szklanki mąki
• 1,5 szklanki mleka
• 1/2 szklanki gęstej
śmietany (36 proc.)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• szczypta pieprzu kajeń-
skiego • 20 dag startego
sera grojer • 1/2 szklanki
startego parmezanu
• 4 łyżki tartej bułki
• 30 dag makaronu penne
Rozgrzać piekarnik do
210°C. Nasmarować ma-
słem żaroodporną formę do
zapiekanek. Oddzielić mię-
so kurczaka od kości i po-
kroić na nieduże kawałki.
Makaron ugotować w oso-
lonej wodzie wg przepisu
na opakowaniu. Przygoto-
wać sos: w rondlu rozgrzać nieje. W tym czasie dość ka i sosem, napełnić przy-
masło, włożyć czosnek, często mieszać, aby się nie gotowaną formę. Wymie-
smażyć minutę, mieszając. przypalił. Zdjąć z ognia, szać tartą bułkę z pozosta-
Oprószyć mąką, zasmażyć połączyć ze śmietaną, przy- łym grojerem i parmeza-
na jasnozłoty kolor (około prawić do smaku solą, nem, posypać zapiekankę,
minuty). Powoli, stale mie- pieprzem i pieprzem kajeń- wstawić na 20–30 min do
szając, wlewać najpierw skim. Wymieszać z 1/3 piekarnika. Po wyjęciu
mleko, potem bulion. grojera i 1/2 parmezanu. z piekarnika odstawić na
Zmniejszyć ogień i gotować Odcedzony makaron wy- 10 min, a potem pokroić
sos około 10 min, aż zgęst- mieszać z mięsem kurcza- na porcje i podawać.
6
Strona 8
Wątróbka zapiekana
w bułeczkach
• 35 dag wątróbek drobiowych • 6 plastrów żółtego
sera • duża cebula • strąk czerwonej papryki • łyżeczka
tymianku • 6 okrągłych bułeczek • masło do
smarowania bułek • 2 łyżki oleju • sól • pieprz przygotowanie
30 min
Oczyszczone, umyte i osu- Następnie zdjąć z ognia,
szone wątróbki pokroić doprawić roztartym tymian- łatwe
w drobne paski, a obraną kiem, solą i pieprzem. Z bu- plastrami sera i zapiekać
cebulę i paprykę – w cien- łek ściąć wierzchy („czape- w piekarniku rozgrzanym
kie półplasterki. Na rozgrza- czki”) i usunąć ze środka do 180°C, aż bułki będą ru-
nym oleju lekko podsma- miąższ. Ścianki posmaro- miane, a ser się stopi. Po-
żyć cebulę i paprykę, do- wać masłem. Napełnić po- dawać jako gorącą przeką-
dać wątróbkę, i chwilkę wstałe miseczki przygoto- skę lub dodatek do czy-
razem smażyć, mieszając. wanym farszem, przykryć stych zup.
Pory w szynce Z porów odciąć zielone czę-
ści, a białe przekroić w po-
• 60 dag porów • 25–30 dag szynki, bekonu lub boczku przek na pół, usunąć wierz-
w plasterkach. Sos: pół szklanki bulionu (może być chnie łykowate liście, wy-
z kostki) • 1/2 szklanki mleka • 10 dag serka topione- płukać i gotować 15 min
go • łyżka mąki • łyżka masła • 1/2 łyżeczki soku w osolonej wodzie, po czym
z cytryny • 1/2 szklanki bulionu • pieprz • sól osączyć. W czasie gdy pory
przygotowanie bardzo
się gotują, z masła i mąki
40 min łatwe
zrobić białą zasmażkę, roz-
prowadzić ją zimnym mle-
kiem i bulionem, ciągle mie-
szając, zagotować. Dodać
serek i gotować, mieszając,
aż sos nabierze jednolitej
kremowej konsystencji.
Przyprawić go solą, pie-
przem i sokiem z cytryny.
Zdjęcia: A. Ścichocki, K. Duklas, BBS
Każdy kawałek pora zawi-
nąć w plasterek wędliny,
ułożyć w żaroodpornym na-
czyniu, zalać sosem i zapiec.
Podawać jako gorącą prze-
kąskę lub danie kolacyjne.
7
Strona 9
Zapiekanki z mięsem lub wędliną
Makaronowa z szynką i ciecierzycą
przygotowanie
50 min łatwe
• 20 dag makaronu wstążki • 10 dag
startego żółtego sera (najlepiej parme-
zanu) • 15 dag gotowanej szynki w pla-
strach • 2 żółtka • 8 dag masła • mała
puszka ciecierzycy • 1,5 szklanki
śmietanki kremówki • sól
Pokroić szynkę w paski. Na patelni stopić
masło, dodać ciecierzycę, szynkę, posolić,
dusić kilka minut na małym ogniu. Makaron
ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze
śmietaną rozkłóconą z żółtkami, parmeza-
nem i połową masy z patelni. Doprawić so-
lą i pieprzem, przełożyć do nasmarowanej
masłem okrągłej formy z wyjmowanym ko-
minkiem. Piec 25 min w 200°C. Wyjąć za-
piekankę z piekarnika, usunąć kominek,
a w wolny środek włożyć resztę gorącej cie-
cierzycy z szynką. Podawać jako samodziel-
ne danie obiadowe lub kolacyjne.
Z boczkiem i cheddarem
przygotowanie bardzo
50 min łatwe
•4 plasterki boczku
pokrojone w kostkę
• 5 szalotek pokrojonych
w piórka • 1 kg ugotowa-
nych i utłuczonych
ziemniaków (mogą być Rozgrzać piekarnik do 200°C. małych
z poprzedniego dnia) Wysmażyć na chrupko bo- miseczek lub jednej wię-
• łyżka posiekanej natki czek, na wytopionym tłusz- kszej formy, posypać serem
• łyżka tymianku czu przyrumienić szalotki. i zapiekać, aż wierzch za-
• łyżka szczypiorku Dodać ziemniaki i zioła, cznie się ładnie rumienić
• 1/4 szklanki pełnego wlać mleko, przyprawić do (w dużej formie około
mleka • 1,5 szklanki smaku solą i pieprzem. 30 min, w małych odpo-
startego sera cheddar Mieszaninę przełożyć do wiednio krócej).
8
Strona 10
Kętrzyńska z kurczakiem
przygotowanie
100 min łatwe
• Kurczak • pęczek włoszczyzny • 10 dag szynki • 10 dag
przygotowanie pieczonego schabu • 20 dag pieczarek • 2 cebule • łyżka
60 min masła • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego • sól
• pieprz • masło i tarta bułka do formy. Sos: łyżka mąki
łatwe • 3 łyżki masła • szklanka mleka • 1/2 szklanki kwaśnej
Kartoflana śmietany • sól • pieprz. Wierzch: 5 dag żółtego sera
(np. morskiego) • 5 dag masła
z szynką Kurczaka oczyścić i umyć, zrobić jasną zasmażkę z mą-
•1 kg młodych ziemnia- włożyć go do garnka, zalać ki i masła, ciągle mieszając,
ków • 2 grube plastry zimną wodą, ugotować powoli wlewać do niej zim-
szynki (20 dag) • 2 cebu- z obraną włoszczyzną. Od- ne mleko, zagotować, mie-
le • 3 dag masła lub mar- dzielić mięso od kości i po- szając, i zdjąć z ognia. Przy-
garyny • 3 dag mąki kroić na kawałki. Szynkę prawić do smaku, wymie-
pszennej • szklanka bu- i schab pokroić najpierw szać ze śmietaną. Sos wlać
lionu z kostki • szklanka w plasterki, a następnie do pozostałych składników
mleka • 2 łyżki ostrej w paski. Zeszklić cebulę na zapiekanki, jeszcze raz wy-
musztardy • 1/2 pęczka maśle, dodać oczyszczone mieszać. Żaroodporne na-
świeżego majeranku • sól i pokrojone pieczarki, sma- czynie posmarować masłem
• biały pieprz do smaku żyć, aż sok, który puszczą i wysypać tartą bułką, na-
grzyby, odparuje. Dodać pełnić masą, wierzch posy-
Ziemniaki obrać, umyć i je- mięso z kurczaka, szynkę pać startym żółtym serem
śli są duże, przekroić na po- i schab oraz koncentrat, oraz małymi kawałeczkami
łówki. Gotować w posolo- przyprawić do smaku, wy- masła. Zapiec na złoty kolor
nej wodzie 15 min. Szynkę mieszać. Przygotować sos: w 180–200°C.
pokroić w dużą kostkę. Ce-
bulę obrać, pokroić w pla-
stry, zeszklić na maśle, opró-
szyć mąką, wlać bulion
i mleko. Dokładnie wymie-
szać i gotować 5 min. Przy-
Zdjęcia: A. Ścichocki (2), K. Duklas, Ł. Zandecki,
prawić musztardą, solą, pie-
przem i kilkoma listkami
majeranku. Ziemniaki i szyn-
kę włożyć do naczynia ża-
roodpornego i zalać przyrzą-
dzonym sosem. Zapiekać 30
min w piekarniku nagrza-
nym do temperatury 200°C.
9
Strona 11
Zapiekanki z mięsem lub wędliną
Z mięsem i warzywami
• 35 dag drobno pokrojonej lub mielonej wieprzowiny
• 1,5 szklanki ryżu • 2 cebule • 3 marchewki • strąk
żółtej papryki (może być mrożony lub z oliwnej
zalewy) • cukinia • szklanka świeżego lub mrożonego
zielonego groszku (albo mała puszka konserwowego)
• 4 jaja • szklanka przecieru pomidorowego • 15 dag
rodzynków • kilka suszonych śliwek • 1/2 szklanki przygotowanie
startego żółtego sera • 1/2 szklanki śmietany • 2 łyżki 90 min
masła • 2 łyżki oleju • łyżeczka sproszkowanej papryki
• 1/2 łyżeczki pieprzu • łyżeczka soli łatwe
Ryż ugotować na sypko, wy- nym lub świeżym groszkiem rozgrzanym oleju około
mieszać z masłem, przypra- krótko obgotować w poso- 10 min, mieszając. Do du-
wić papryką. Jaja ugotować lonej wodzie, osączyć (gro- żego żaroodpornego naczy-
na twardo, obrać i posiekać. szek konserwowy osączyć nia wysmarowanego tłusz-
Cebule i paprykę oczyszczo- z zalewy). Rodzynki i śliw- czem wyłożyć kolejno po
ną z gniazda nasiennego ki namoczyć, osączyć. Śliw- pół porcji: ryżu, mięsa, na
umyć, posiekać i wraz z po- ki pokroić, wymieszać z wa- końcu warzyw z jajami. Po-
krojoną w grubą kostkę cu- rzywami, przecierem, jaja- wtórzyć tę operację. Wsta-
kinią zeszklić na połowie mi, śmietaną, żółtym serem, wić naczynie do piekarnika
oleju. Marchewki pokroić rodzynkami oraz solą i pie- nagrzanego do 200°C i piec
w talarki i razem z mrożo- przem. Mięso smażyć na 40 min pod przykryciem.
Ziemniaczana przygotowanie
60 min stwami ziemniaki, posolo-
z kiełbasą bardzo
łatwe
ne jajka i kiełbasę, posypu-
jąc niedużą ilością sera i po-
•1 kg ziemniaków • 4 jajka • 40 dag kiełbasy lewając obficie śmietaną.
•5 dag masła • 2 szklanki śmietany • 2 łyżki startego Między warstwy wkładać
żółtego sera • 2 łyżki tartej bułki • 1/4 kostki smalcu plasterki smalcu lub masła.
lub masła • sól • pieprz Ostatnią górną warstwę po-
winny stanowić ziemniaki,
Ziemniaki ugotować w mun- posypane resztą sera, pie-
durkach, obrać, pokroić na przem, skropione tłuszczem
plasterki. Jajka ugotować na oraz śmietaną i posypane
twardo, ostudzić, obrać, po- bułką tartą. Przykryć folią
kroić na plasterki. Podobnie aluminiową, zapiekać oko-
pokroić kiełbasę obraną ło 20 min w 200°C. Na-
z osłonki. W wysmarowa- stępnie zdjąć folię i piec
nym masłem żaroodpornym jeszcze kilka minut, aż
naczyniu poukładać war- wierzch się przyrumieni.
10
Strona 12
Cykorie zapiekane przygotowanie
60 min łatwe
• 8–10 małych zwartych białych kolb cykorii • 8–10 plastrów gotowanej szynki
• łyżka masła • 1/2 szklanki wody. Sos Mornay: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka
mleka • 2 żółtka • 10 dag startego żółtego sera • sok z cytryny • sól • biały pieprz
Cykorie oczyścić, wyciąć smażyć, nie rumieniąc. Za- i energicznie wymieszać.
gorzkie głąbiki. Umyć, wło- smażkę rozprowadzić let- Każdą kolbę cykorii zawi-
żyć do garnka ze stopionym nim mlekiem i wywarem nąć w szynkę, związać nicią
masłem, posolić, skropić so- pozostałym po duszeniu cy- lub spiąć wykałaczką. Uło-
kiem z cytryny. Podlać wo- korii. Gdy sos zgęstnieje, żyć w żaroodpornym naczy-
dą, dusić 5 min pod przy- przyprawić go do smaku niu, zalać sosem, posypać
kryciem. Na patelni stopić solą, pieprzem i sokiem serem. Zapiekać 20–25 min
masło, wsypać mąkę, za- z cytryny. Dodać żółtka w temperaturze 180°C.
Zdjęcia: A. Ścichocki (3)
11
Strona 13
Zapiekanki rybne
Popularne w kuchni śródziemnomorskiej, i u nas zyskują coraz
wiekszą popularność. Ten sposób podania może przypaść
do gustu nawet tym, którzy nie są entuzjastami ryb.
przygotowanie
50 min
łatwe
12
Strona 14
Łosoś
w szpinaku
• 60 dag filetu z łososia
• 50 dag liści szpinaku
• 40 dag ziemniaków
o zwięzłym miąższu • sól
• pieprz • cebula • 2 łyżki
masła • mały pęczek ko-
perku • 2 żółtka • 4 łyżki
gęstej kwaśnej śmietany
lub śmietany tortowej
(36-proc.) • łyżka musz-
tardy • masło do
smarowania formy
Szpinak grubo pokroić. Ziem-
niaki obrać i zetrzeć na tar-
ce do mizerii. Gotować je 5 przygotowanie
min w osolonej wodzie, po-
tem przełożyć na sitko, za-
Z łososia 80 min
bardzo
hartować zimną wodą i osą- i ziemniaków łatwe
czyć. Obrać cebulę, posiekać
ją i zeszklić. Dodać posiekany • 80 dag ziemniaków zapiekanek o pojemności
szpinak, posolić, popieprzyć, • sól • pieprz • 40 dag file- 2,5 litra. Warstwami ukła-
dusić 2 min. Rozgrzać pie- ta z łososia (bez skóry) dać w niej ziemniaki i ło-
karnik do 200°C. Posiekać • 4 jajka • 300 ml mleka sosia. Każdą warstwę ziem-
koperek, wymieszać z żół- • pęczek koperku niaków lekko posolić. Jajka
tkami, śmietaną i musztar- • 10 dag masła wymieszać z mlekiem,
dą, przyprawić do smaku so- przyprawić do smaku solą
lą i pieprzem. Nasmarować Ziemniaki wyszorować i ugo- i pieprzem. Polać przygoto-
masłem żaroodporną formę, tować w mundurkach w wane składniki, formę
na dnie rozłożyć szpinak. Na osolonej wodzie (20 min). wstawić do nagrzanego
szpinaku ułożyć łososia opró- W tym czasie usunąć ości piekarnika. Piec 35 min
szonego solą i pieprzem, i szarą warstwę tłuszczu na drugim poziomie od do-
przykryć go plasterkami z łososia. Filet przekroić łu w temp. 200°C. Wyłą-
ziemniaków, tak aby zacho- wzdłuż na połowę, a na- czyć piekarnik, pozostawić
Zdjęcia: Ł. Zandecki, A. Ścichocki
dziły na siebie jak łuska. Po- stępnie pokroić na ukośne w nim zapiekankę jeszcze
smarować całość sosem plasterki o grubości 1/2 cm. około 10 mit. Rozgrzać ma-
śmietanowo-koperkowym. Ziemniaki obrać i pokroić na sło, wsypać posiekany ko-
Wstawić do piekarnika i piec plasterki. Posmarować ma- perek, wymieszać. Poda-
30–35 min. słem prostokątną formę do wać do zapiekanki.
13
Strona 15
Zapiekanki rybne
Makrela
z ziemniakami
przygotowanie
30 min łatwe
• 40 dag wędzonej makreli
• por • 150 ml śmietanki 36 proc.
• 2 duże ziemniaki do pieczenia
• łyżka natki • sól • pieprz
Makrelę obrać, usunąć ości, podzielić na
kawałki. Pora pokroić na plasterki. Ziem-
Ryba niaki umyć, osuszyć i – nie obierając – po-
kroić na cieniutkie plasterki (np. na
i brokułami szatkownicy do ogórków). Na dnie szkla-
przygotowanie nego naczynia do zapiekania ułożyć ka-
50 min łatwe wałki ryby i pora, posypać pokrojoną na-
tką. Polać połową śmietany i 5 łyżkami
• 20 dag ryżu • 40 dag brokułów wody. Na wierzchu ułożyć plasterki ziem-
• 50 dag filetów z karmazyna, mintaja niaków, polać resztą śmietany, oprószyć
lub morszczuka • cytryna • 2 pomidory solą i pieprzem. Piekarnik nastawić na fun-
• łyżka masła • łyżka mąki • 200 ml bulio- kcję grillowania i rozgrzać do najwyższej
nu warzywnego • 150 ml mleka • 2 łyżki temperatury. Zapiekankę przykryć i wsta-
musztardy • łyżeczka cukru • sól • pieprz wić do kuchenki mikrofalowej nastawio-
• łyżka posiekanej natki • łyżka posieka- nej na najwyższą moc na 8–10 min. Gdy
nego koperku • tłuszcz do formy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z ku-
chenki, zdjąć pokrywkę i wstawić do roz-
Ugotować ryż na sypko. Różyczki broku- grzanego piekarnika. Zapiekać, aż ziem-
łów wraz z obranymi łodyżkami pokrojo- niaki będą ciemnozłote.
nymi w kostkę ugotować w małej ilości
osolonej wody. Filety opłukać, osuszyć,
skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniej-
sze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Po-
midory pokroić w kostkę. Rozpuścić masło
dodać mąkę, zasmażyć. Powoli, stale mie-
szając, wlewać bulion i mleko. Gotować,
nie przerywając mieszania, aż powstanie
gładki sos. Przyprawić musztardą, cukrem,
pieprzem, solą. Dodać natkę i koperek.
W natłuszczonej formie kolejno układać
ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polać sosem
musztardowym, zapiekać 15 min w 200°C.
14
Strona 16
Dorsz zapiekany przygotowanie bardzo
z ziemniakami 70 min łatwe
• 60 dag mrożonych filetów z dorsza • 50 dag ziemniaków
• 2 szklanki mleka • duża cebula • 2 łyżki margaryny • łyżka natki pietruszki • sól
Zdjęcia: A. Ścichocki, M. Klaban
Nierozmrożone filety umyć, osuszyć, poso- żyć filety, na nich ziemniaki i cebulę, poso-
lić. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w pla- lić i zalać mlekiem. Piec godzinę w średnio
stry, cebulę poszatkować. W wysmarowa- nagrzanym piekarniku. Podawać posypane
nym tłuszczem naczyniu żaroodpornym uło- natką pietruszki z surówką.
Łosoś w śmietanie przygotowanie
35 min
bardzo
łatwe
• 50 dag wyfiletowanego łososia • łyżka
posiekanej pietruszki • 200 ml słodkiej
śmietanki • sok z cytryny • sól • pieprz
• łyżka masła
Rybę umyć, osuszyć, włożyć do wysma-
rowanego masłem żaroodpornego naczy-
nia. Posolić, popieprzyć, zalać śmietaną.
Polać sokiem z cytryny i posypać pietrusz-
ką. Włożyć do nagrzanego do 180°C pie-
karnika. Zapiekać 25–30 min.
Strona 17
Zapiekanki rybne
Łosoś
z makaronem
• 400 g makaronu penne
• 3-4 łyżki oliwy
• cebula • łyżeczka gałki
muszkatołowej
• 300 ml śmietany 12-proc.
• skórka otarta z cytryny
• 130 g sera gorgonzola
• 150 g wędzonego łososia
• 10 pomidorków cherry
• pęczek bazylii
• garść świeżo startego
parmezanu
Makaron ugotować al den-
te. Cebulę drobno posiekać
i podsmażyć na oliwie. Do-
dać gałkę muszkatołową,
śmietanę oraz skórkę cytry-
nową. Doprowadzić do wrze-
nia, zmniejszyć płomień
i wrzucić ser. Mieszać, aż
się rozpuści. Zdjąć patelnię
z ognia, wrzucić kawałki ło-
sosia, połówki pomidorków
i posiekaną bazylię. Jeszcze
raz zamieszać. Makaron od-
cedzić i połączyć z sosem.
Włożyć do żaroodpornego
naczynia, posypać parmeza-
nem. Piec 15–20 min, aż na
wierzchu powstanie złocista,
chrupka warstwa sera. Po-
dawać od razu.
przygotowanie
40 min
łatwe
16
Strona 18
Szczupak przygotowanie
60 min
zapiekany łatwe
z grzybami
• Średni sprawiony szczupak • 50 dag
białej kapusty • 15 dag borowików albo
podgrzybków • 5 dag wędzonego bo-
czku • 2 cebule • kwaśne jabłko • łyżka
koncentratu pomidorowego • 2 łyżki
startej goudy • łyżka mąki • łyżka oleju
• cukier • sól • pieprz • natka
Odciąć łeb, ogon i płetwy szczupaka, zalać
Ryba zapiekana zimną wodą, ugotować wywar, przecedzić.
Mięso ryby pokroić na dzwonka, posolić, za-
z pistacjowym winąć w folię i włożyć na godzinę do lo-
dówki. Boczek pokroić w kostkę, wysma-
chrustem żyć na chrupko na suchej patelni. Na wyto-
przygotowanie dość pionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę
60 min trudne i pokrojone, oczyszczone grzyby. Poszatko-
wać kapustę, ułożyć ją na dnie rondla. Na
• 4 filety (po 10 dag) z halibuta kapuście ułożyć jabłka, na tym smażoną ce-
• torebka pistacji (łuskanych) bulę i grzyby. Zalać wywarem rybnym, go-
• szklanka białego wina • 2 jajka tować, aż kapusta będzie miękka. Przypra-
• sok z cytryny • 1/2 kostki masła wić, wymieszać z koncentratem, dusić pod
• mąka • bułka tarta • sól i pieprz przykryciem na małym ogniu około 5 min.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć obtoczo-
Wino wymieszać z sokiem cytrynowym ną w mące rybę. Ułożyć w żaroodpornym
i gotować na ostrym ogniu, aż pozostanie naczyniu, przykryć kapustą z grzybami, po-
20 proc. objętości. Przyprawić, ostudzić do sypać serem. Zapiekać około 15 min
temperatury pokojowej, a potem dodać w 200°C. Przed podaniem posypać natką.
żółtka i ubijać na maleńkim ogniu, aż do
powstania jednolitej piany. Powoli, stale
ucierając, wlewać stopione, letnie masło.
Powstały sos zabezpieczyć przed wysty-
gnięciem. Filety natrzeć przyprawami, uło-
Zdjęcia: L. Falkowski, A. Ścichocki
żyć w formie. Wierzch filetów oprószyć
mąką, posmarować białkiem i obsypać
mieszaniną tartej bułki i posiekanych pi-
stacji. Zapiec w 220°C na złotobrązowy
kolor. Podawać w sosie.
17
Strona 19
Zapiekanki jarskie
Apetycznie pachnące ziołami i zapiekanym serem skuszą
nie tylko wegetarian. Już wkrótce, gdy na straganach znów
zagoszczą warzywa, te przepisy okażą się szczególnie cenne.
Z plackami przygotowanie
65 min łatwe
• 3 jajka • 1/2 szklanki wody • szklanka mąki macowej (zmielonej macy) • łyżeczka
soli • pieprz do smaku • posiekana cebula • 3 łyżki oliwy • masło do formy
• 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki • 5–7 pomidorów (sparzonych, obranych
i pokrojonych w kostkę) • 4–5 łyżek startego żółtego sera
Oddzielić żółtka od białek. wyjąć łyżką cedzakową i od- naczyniu grubo wysmarowa-
Białka ubić na pianę. Żółtka łożyć. Na pozostały na pa- nym masłem, posypać ce-
wymieszać z wodą i połową telni tłuszcz kłaść łyżką nie- bulą, pieczarkami i pomido-
szklanki mąki macowej. Do- duże placuszki z przygoto- rami. Zapiekać 45 min
dać pianę z białek, przypra- wanego ciasta, smażyć je w temp. 170°C. Na 15 min
wić, połączyć z resztą mąki. z obu stron na złoty kolor. przed końcem zapiekania
Cebulę podsmażyć na oliwie, Poukładać w żaroodpornym posypać startym serem.
18
Strona 20
Ziemniaczana
na oleju lnianym
przygotowanie
110 min łatwe
• 1 kg ziemniaków dać masło oraz tymianek
• 1/2 kg cebuli • kostka i dusić jeszcze przez chwi-
masła • szczypta tymian- lę. W nasmarowanej ma-
ku • łyżka oleju lnianego słem blasze lub tortowni-
• sól i pieprz masło cy układać na przemian
do posmarowania formy warstwy ziemniaków i ce-
buli, tak aby ziemniaki sta-
Obrać ziemniaki i pokroić nowiły ostatnią warstwę.
je na jak najcieńsze talar- Wstawić do nagrzanego tem i pozostawić, by ostyg-
ki. Cebulę obrać, pokroić piekarnika i piec około ła. Jest świetnym dodat-
w cienkie piórka, przesma- 80 min w temp. 180°C. Po kiem do ryby, można też
żyć na oleju lnianym, a gdy upieczeniu obciążyć zapie- podać ją samą polaną so-
zrobi się koloru złotego, do- kankę ciężkim przedmio- sem grzybowym.
Z makaronu i jabłek
• 3 szklanki ugotowanego krótkiego makaronu • 3 łyżki masła • 3 łyżki startego żółtego
sera • 3 szklanki kwaśnych jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki • 8 ugotowanych
suszonych śliwek pokrojo-
przygotowanie nych w paseczki
60 min • szczypta soli • szczypta
mielonych goździków
łatwe
• 3 łyżki cukru
• masło do formy
Wymieszać wszystkie skła-
dniki, włożyć do obficie na-
smarowanej masłem for-
my. Piec pod przykryciem
30 min w temp. 180°C
(bez termoobiegu). Potem
odkryć i dopiec na rumia-
Zdjęcia: A. Ścichocki (3)
no (10–15 min). Podawać
z zieloną sałatą z sosem
winegret lub na słodko – ze
śmietaną.
19