Lubie Gotowac 05.2010

Szczegóły
Tytuł Lubie Gotowac 05.2010
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

Lubie Gotowac 05.2010 PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie Lubie Gotowac 05.2010 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

Lubie Gotowac 05.2010 - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Lubię gotować poradnik poleca DOMOWY Nr 5/2010 cena 2,50 zł (w tym 7% VAT) ZAPIEKANKI NA SŁONO I SŁODKO 42 PRZEPISY Strona 2 Spis treści Zapiekanki z mięsem Szczupak zapiekany Z apiekanki to ulubiona potrawa oszczędnych i gospodarnych pań domu. lub wędliną Selery z szynką 2 z grzybami Zapiekanki jarskie 17 Takich, które serce boli, gdy Francuska ze szpinakiem 3 Z plackami 18 marnuje się jedzenie. Nad- Z kiszonej kapusty, Ziemniaczana na oleju lnianym 19 miar produktów żywnościo- ziemniaków i mięsa 4 Z makaronu i jabłek 19 wych w lodówce mamy Kaszanka z jabłkiem Makaronowo-serowa 20 najczęściej po dużych zaku- i ziemniakami 5 Z jabłek, cebuli pach, czyli po świętach Z białej kiełbasy i kartofli 5 i ziemniaków 21 Z makaronem i kurczakiem 6 Grzyby zapiekane w śmietanie 21 i długich, tzw. pomosto- Wątróbka zapiekana Zapiekany kalafior 22 wych, weekendach. Zostaje w bułeczkach 7 Z sera i ziemniaków 22 nam wtedy wszystkiego Pory w szynce 7 Zapiekane bakłażany 23 po trochu: różne gatunki Makaronowa z szynką Warzywna z kremem mięs, sery, warzywa, maka- i ciecierzycą 8 szafranowym 24 ron, ziemniaki, ryż. Jednym Z boczkiem i cheddarem 8 Ziemniaki pod serem słowem wspaniały zestaw Kartoflana z szynką 9 z pleśnią 25 produktów do przyrządzenia Kętrzyńska z kurczakiem 9 Czeska zapiekanka zapiekanki na kolację lub Z mięsem i warzywami 10 z ziemniaków 25 obiad w poświątecznym Ziemniaczana z kiełbasą 10 Zapiekane warzywa tygodniu. Wystarczy dodać Cykorie zapiekane 11 z kozim serem 26 trochę oliwy, przypraw Kukurydziana z bryndzą 27 i dużo ziół (np. z ogródka Zapiekanki rybne Z soczewicy i pieczarek 27 Łosoś w szpinaku 13 na parapecie czy balkonie), Z łososia i ziemniaków 13 Zapiekanki na słodko by w całym domu rozszedł Ryba z brokułami 14 Serowa z wiśniami 28 się smakowity zapach Makrela z ziemniakami 14 Truskawkowa 29 pieczonego specjału. Dorsz zapiekany z ziemniakami 15 Owocowa z mascarpone 29 Absolutnie zatem niezbęd- Łosoś w śmietanie 15 Malinowa 30 nym wyposażeniem na- Łosoś z makaronem 16 Z moreli i migdałów 30 szych kuchni są żaroodpor- Ryba zapiekana ne naczynia. Najlepiej mieć z pistacjowym chrustem 17 Kupić, nie kupić 31 ich kilka – o różnej wielko- ści i głębokości, zamykane i bez przykrycia. Wiekszość z nich jest tak ładnych, że z powodzeniem możemy stawiać w nich nasze zapiekanki wprost na stole, nawet wtedy, gdy zaprasza- my gości. Smacznego! Zdjęcie: L. Falkowski Redakcja 1 Strona 3 Zapiekanki Zwykłe składniki połączone i pięknie zapieczone tworzą z mięsem razem niebanalną kompozycję smaków. To danie w sam raz na lub wędliną obiad lub gorącą kolację. Selery z szynką przygotowanie 40 min łatwe • 2 selery Selery obrać, pokroić na 8 ster selera, plaster mozzarel- • 8 plasterków szynki plastrów i skropić sokiem li, podwójny plaster szynki, • kulka mozzarelli z cytryny. Podgotować je następnie znów ser i seler. • sok z cytryny w osolonej wodzie (15 min). Posypać pieprzem. Podtrzy- • 2 łyżki mąki Mozzarellę pokroić na 8 pla- mując od spodu ręką, obto- • 5 łyżek bułki tartej sterków. Plastry szynki po- czyć w mące, roztrzepanych • 3 łyżki oliwy dzielić lub złożyć na pół (po- jajkach i bułce tartej. Smażyć • 2 jajka winny być wielkości plastrów na rozgrzanej oliwie, na ma- • sól • pieprz selera). Ułożyć w stosik pla- łym ogniu na złoty kolor. 2 Strona 4 Francuska ze szpinakiem przygotowanie 70 min łatwe • 1,5 kg świeżego szpinaku dą, dość grubo pokroić, wymieszać z roztar- • 20–25 dag różnych wędlin lub resztek tym z solą czosnkiem i sokiem z cytryny. pieczeni • 4 jaja • łyżka masła • 2 łyżki Wędliny lub mięso przepuścić przez maszyn- posiekanych pestek dyni • 1,5 szklanki kę. Jaja ubić z mlekiem, mąką, solą, mleka • 2 łyżki mąki • 4–5 ząbków czosnku przyprawami. Żaroodporne naczynie wysma- Zdjęcia: P. Kiszkiel, A. Krasowski • sok z cytryny • sól • pieprz • suszony rować masłem, posypać pestkami dyni, wy- tymianek • 3–4 cienkie plastry słoniny łożyć szpinakiem, posypać wędliną. Polać wszystko przygotowanym ciastem, przykryć Umyty szpinak wrzucić na minutę do osolo- plasterkami słoniny, wstawić do nagrzane- nego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wo- go piekarnika i piec około 50 min. 3 Strona 5 Zapiekanki z mięsem lub wędliną przygotowanie Z kiszonej kapusty, 80 min ziemniaków i mięsa łatwe • 40 dag mielonej wieprzowiny (od łopatki) lub kiełbasy wiejskiej • 30 dag kiszonej kapusty • 3 cebule • 75 dag ziemniaków • 100 ml kremówki • 100 ml gęstej śmietany 18–22-proc. • 20 dag startego ostrego żółtego sera • pęczek szczypiorku • kostka bulionowa • sól • pieprz • mielona papryka Cebule pokroić w kosteczkę cedzić na sitku i, jeśli trze- naczyniu układać warstwa- i przesmażyć razem z mię- ba, doprawić jeszcze do mi: mięso lub kiełbasę z ce- sem lub pokrojoną w plastry smaku solą i pieprzem. bulą, kapustę, ziemniaki. Za- kiełbasą (bez osłonki). Do- Ziemniaki obrać, wypłukać, lać potrawę śmietaną wy- prawić solą, papryką i pie- pokroić w plastry, zalać po- mieszaną z kremówką przem. Kapustę zalać dwie- solonym wrzątkiem i goto- i startym serem. Piec 30–35 ma szklankami wody, dodać wać 5 min, odcedzić, opró- min w 200°C. Przed poda- kostkę bulionową, gotować szyć solą i pieprzem. W na- niem posypać zapiekankę ok. 15 min. Następnie od- tłuszczonym żaroodpornym posiekanym szczypiorkiem. 4 Strona 6 Kaszanka z jabłkiem i ziemniakami przygotowanie bardzo 50 min łatwe • 4 ugotowane ziemniaki • 1,2 kg kaszanki • 4 kwaśne jabłka • tłuszcz do formy • 1/2 szklanki śmietany • łyżka mąki • jajko • 2 łyżki tartego chrzanu lub Z białej musztardy • pieprz ziołowy • sól • łyżka masła kiełbasy Obrane ze skórki ziemniaki i kaszankę (bez osłonki) po- i kartofli kroić w plastry. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych przygotowanie oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem for- 30 min my ułożyć ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierz- chu rozłożyć warstwę tartych jabłek. Zalać całość śmie- łatwe taną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musz- • 6 kawałków białej tardą, szczyptą pieprzu i soli. Posypać wiórkami masła kiełbasy parzonej i zapiekać 30 min w 160°C. (ok. 60 dag) • 40 dag ugotowanych ziemnia- ków • 3/4 szklanki bulio- nu warzywnego • duża cebula • łyżka oleju • 1/3 kieliszka czerwone- go wina • sól • pieprz Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka. Kiełbaski i cebulę smażyć 5 min na rozgrzanym oleju, często mieszając i odwracając kieł- baski. W piekarniku włączyć funkcję grillowania. Do kieł- basek wlać wino i bulion, gotować 4–5 min, aż sos Zdjęcia: A. Jakubowska, A. Tarkowski, A. Ścichocki zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia, dodać ziemniaki i wymie- szać, tak aby dokładnie po- kryły się sosem. Wstawić do piekarnika na 10 min, wy- jąć, gdy ziemniaki się ładnie przyrumienią. 5 Strona 7 Zapiekanki z mięsem lub wędliną Z makaronem i kurczakiem przygotowanie 70 min łatwe • Kurczak upieczony (lub ugotowany w wa- rzywnym bulionie) • 2 szklanki bulionu drobiowego • 5 dag masła • masło do formy • roztarty ząbek czosnku • 1/4 szklanki mąki • 1,5 szklanki mleka • 1/2 szklanki gęstej śmietany (36 proc.) • 1/2 łyżeczki soli • 1/4 łyżeczki pieprzu • szczypta pieprzu kajeń- skiego • 20 dag startego sera grojer • 1/2 szklanki startego parmezanu • 4 łyżki tartej bułki • 30 dag makaronu penne Rozgrzać piekarnik do 210°C. Nasmarować ma- słem żaroodporną formę do zapiekanek. Oddzielić mię- so kurczaka od kości i po- kroić na nieduże kawałki. Makaron ugotować w oso- lonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Przygoto- wać sos: w rondlu rozgrzać nieje. W tym czasie dość ka i sosem, napełnić przy- masło, włożyć czosnek, często mieszać, aby się nie gotowaną formę. Wymie- smażyć minutę, mieszając. przypalił. Zdjąć z ognia, szać tartą bułkę z pozosta- Oprószyć mąką, zasmażyć połączyć ze śmietaną, przy- łym grojerem i parmeza- na jasnozłoty kolor (około prawić do smaku solą, nem, posypać zapiekankę, minuty). Powoli, stale mie- pieprzem i pieprzem kajeń- wstawić na 20–30 min do szając, wlewać najpierw skim. Wymieszać z 1/3 piekarnika. Po wyjęciu mleko, potem bulion. grojera i 1/2 parmezanu. z piekarnika odstawić na Zmniejszyć ogień i gotować Odcedzony makaron wy- 10 min, a potem pokroić sos około 10 min, aż zgęst- mieszać z mięsem kurcza- na porcje i podawać. 6 Strona 8 Wątróbka zapiekana w bułeczkach • 35 dag wątróbek drobiowych • 6 plastrów żółtego sera • duża cebula • strąk czerwonej papryki • łyżeczka tymianku • 6 okrągłych bułeczek • masło do smarowania bułek • 2 łyżki oleju • sól • pieprz przygotowanie 30 min Oczyszczone, umyte i osu- Następnie zdjąć z ognia, szone wątróbki pokroić doprawić roztartym tymian- łatwe w drobne paski, a obraną kiem, solą i pieprzem. Z bu- plastrami sera i zapiekać cebulę i paprykę – w cien- łek ściąć wierzchy („czape- w piekarniku rozgrzanym kie półplasterki. Na rozgrza- czki”) i usunąć ze środka do 180°C, aż bułki będą ru- nym oleju lekko podsma- miąższ. Ścianki posmaro- miane, a ser się stopi. Po- żyć cebulę i paprykę, do- wać masłem. Napełnić po- dawać jako gorącą przeką- dać wątróbkę, i chwilkę wstałe miseczki przygoto- skę lub dodatek do czy- razem smażyć, mieszając. wanym farszem, przykryć stych zup. Pory w szynce Z porów odciąć zielone czę- ści, a białe przekroić w po- • 60 dag porów • 25–30 dag szynki, bekonu lub boczku przek na pół, usunąć wierz- w plasterkach. Sos: pół szklanki bulionu (może być chnie łykowate liście, wy- z kostki) • 1/2 szklanki mleka • 10 dag serka topione- płukać i gotować 15 min go • łyżka mąki • łyżka masła • 1/2 łyżeczki soku w osolonej wodzie, po czym z cytryny • 1/2 szklanki bulionu • pieprz • sól osączyć. W czasie gdy pory przygotowanie bardzo się gotują, z masła i mąki 40 min łatwe zrobić białą zasmażkę, roz- prowadzić ją zimnym mle- kiem i bulionem, ciągle mie- szając, zagotować. Dodać serek i gotować, mieszając, aż sos nabierze jednolitej kremowej konsystencji. Przyprawić go solą, pie- przem i sokiem z cytryny. Zdjęcia: A. Ścichocki, K. Duklas, BBS Każdy kawałek pora zawi- nąć w plasterek wędliny, ułożyć w żaroodpornym na- czyniu, zalać sosem i zapiec. Podawać jako gorącą prze- kąskę lub danie kolacyjne. 7 Strona 9 Zapiekanki z mięsem lub wędliną Makaronowa z szynką i ciecierzycą przygotowanie 50 min łatwe • 20 dag makaronu wstążki • 10 dag startego żółtego sera (najlepiej parme- zanu) • 15 dag gotowanej szynki w pla- strach • 2 żółtka • 8 dag masła • mała puszka ciecierzycy • 1,5 szklanki śmietanki kremówki • sól Pokroić szynkę w paski. Na patelni stopić masło, dodać ciecierzycę, szynkę, posolić, dusić kilka minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze śmietaną rozkłóconą z żółtkami, parmeza- nem i połową masy z patelni. Doprawić so- lą i pieprzem, przełożyć do nasmarowanej masłem okrągłej formy z wyjmowanym ko- minkiem. Piec 25 min w 200°C. Wyjąć za- piekankę z piekarnika, usunąć kominek, a w wolny środek włożyć resztę gorącej cie- cierzycy z szynką. Podawać jako samodziel- ne danie obiadowe lub kolacyjne. Z boczkiem i cheddarem przygotowanie bardzo 50 min łatwe •4 plasterki boczku pokrojone w kostkę • 5 szalotek pokrojonych w piórka • 1 kg ugotowa- nych i utłuczonych ziemniaków (mogą być Rozgrzać piekarnik do 200°C. małych z poprzedniego dnia) Wysmażyć na chrupko bo- miseczek lub jednej wię- • łyżka posiekanej natki czek, na wytopionym tłusz- kszej formy, posypać serem • łyżka tymianku czu przyrumienić szalotki. i zapiekać, aż wierzch za- • łyżka szczypiorku Dodać ziemniaki i zioła, cznie się ładnie rumienić • 1/4 szklanki pełnego wlać mleko, przyprawić do (w dużej formie około mleka • 1,5 szklanki smaku solą i pieprzem. 30 min, w małych odpo- startego sera cheddar Mieszaninę przełożyć do wiednio krócej). 8 Strona 10 Kętrzyńska z kurczakiem przygotowanie 100 min łatwe • Kurczak • pęczek włoszczyzny • 10 dag szynki • 10 dag przygotowanie pieczonego schabu • 20 dag pieczarek • 2 cebule • łyżka 60 min masła • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego • sól • pieprz • masło i tarta bułka do formy. Sos: łyżka mąki łatwe • 3 łyżki masła • szklanka mleka • 1/2 szklanki kwaśnej Kartoflana śmietany • sól • pieprz. Wierzch: 5 dag żółtego sera (np. morskiego) • 5 dag masła z szynką Kurczaka oczyścić i umyć, zrobić jasną zasmażkę z mą- •1 kg młodych ziemnia- włożyć go do garnka, zalać ki i masła, ciągle mieszając, ków • 2 grube plastry zimną wodą, ugotować powoli wlewać do niej zim- szynki (20 dag) • 2 cebu- z obraną włoszczyzną. Od- ne mleko, zagotować, mie- le • 3 dag masła lub mar- dzielić mięso od kości i po- szając, i zdjąć z ognia. Przy- garyny • 3 dag mąki kroić na kawałki. Szynkę prawić do smaku, wymie- pszennej • szklanka bu- i schab pokroić najpierw szać ze śmietaną. Sos wlać lionu z kostki • szklanka w plasterki, a następnie do pozostałych składników mleka • 2 łyżki ostrej w paski. Zeszklić cebulę na zapiekanki, jeszcze raz wy- musztardy • 1/2 pęczka maśle, dodać oczyszczone mieszać. Żaroodporne na- świeżego majeranku • sól i pokrojone pieczarki, sma- czynie posmarować masłem • biały pieprz do smaku żyć, aż sok, który puszczą i wysypać tartą bułką, na- grzyby, odparuje. Dodać pełnić masą, wierzch posy- Ziemniaki obrać, umyć i je- mięso z kurczaka, szynkę pać startym żółtym serem śli są duże, przekroić na po- i schab oraz koncentrat, oraz małymi kawałeczkami łówki. Gotować w posolo- przyprawić do smaku, wy- masła. Zapiec na złoty kolor nej wodzie 15 min. Szynkę mieszać. Przygotować sos: w 180–200°C. pokroić w dużą kostkę. Ce- bulę obrać, pokroić w pla- stry, zeszklić na maśle, opró- szyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymie- szać i gotować 5 min. Przy- Zdjęcia: A. Ścichocki (2), K. Duklas, Ł. Zandecki, prawić musztardą, solą, pie- przem i kilkoma listkami majeranku. Ziemniaki i szyn- kę włożyć do naczynia ża- roodpornego i zalać przyrzą- dzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrza- nym do temperatury 200°C. 9 Strona 11 Zapiekanki z mięsem lub wędliną Z mięsem i warzywami • 35 dag drobno pokrojonej lub mielonej wieprzowiny • 1,5 szklanki ryżu • 2 cebule • 3 marchewki • strąk żółtej papryki (może być mrożony lub z oliwnej zalewy) • cukinia • szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku (albo mała puszka konserwowego) • 4 jaja • szklanka przecieru pomidorowego • 15 dag rodzynków • kilka suszonych śliwek • 1/2 szklanki przygotowanie startego żółtego sera • 1/2 szklanki śmietany • 2 łyżki 90 min masła • 2 łyżki oleju • łyżeczka sproszkowanej papryki • 1/2 łyżeczki pieprzu • łyżeczka soli łatwe Ryż ugotować na sypko, wy- nym lub świeżym groszkiem rozgrzanym oleju około mieszać z masłem, przypra- krótko obgotować w poso- 10 min, mieszając. Do du- wić papryką. Jaja ugotować lonej wodzie, osączyć (gro- żego żaroodpornego naczy- na twardo, obrać i posiekać. szek konserwowy osączyć nia wysmarowanego tłusz- Cebule i paprykę oczyszczo- z zalewy). Rodzynki i śliw- czem wyłożyć kolejno po ną z gniazda nasiennego ki namoczyć, osączyć. Śliw- pół porcji: ryżu, mięsa, na umyć, posiekać i wraz z po- ki pokroić, wymieszać z wa- końcu warzyw z jajami. Po- krojoną w grubą kostkę cu- rzywami, przecierem, jaja- wtórzyć tę operację. Wsta- kinią zeszklić na połowie mi, śmietaną, żółtym serem, wić naczynie do piekarnika oleju. Marchewki pokroić rodzynkami oraz solą i pie- nagrzanego do 200°C i piec w talarki i razem z mrożo- przem. Mięso smażyć na 40 min pod przykryciem. Ziemniaczana przygotowanie 60 min stwami ziemniaki, posolo- z kiełbasą bardzo łatwe ne jajka i kiełbasę, posypu- jąc niedużą ilością sera i po- •1 kg ziemniaków • 4 jajka • 40 dag kiełbasy lewając obficie śmietaną. •5 dag masła • 2 szklanki śmietany • 2 łyżki startego Między warstwy wkładać żółtego sera • 2 łyżki tartej bułki • 1/4 kostki smalcu plasterki smalcu lub masła. lub masła • sól • pieprz Ostatnią górną warstwę po- winny stanowić ziemniaki, Ziemniaki ugotować w mun- posypane resztą sera, pie- durkach, obrać, pokroić na przem, skropione tłuszczem plasterki. Jajka ugotować na oraz śmietaną i posypane twardo, ostudzić, obrać, po- bułką tartą. Przykryć folią kroić na plasterki. Podobnie aluminiową, zapiekać oko- pokroić kiełbasę obraną ło 20 min w 200°C. Na- z osłonki. W wysmarowa- stępnie zdjąć folię i piec nym masłem żaroodpornym jeszcze kilka minut, aż naczyniu poukładać war- wierzch się przyrumieni. 10 Strona 12 Cykorie zapiekane przygotowanie 60 min łatwe • 8–10 małych zwartych białych kolb cykorii • 8–10 plastrów gotowanej szynki • łyżka masła • 1/2 szklanki wody. Sos Mornay: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka mleka • 2 żółtka • 10 dag startego żółtego sera • sok z cytryny • sól • biały pieprz Cykorie oczyścić, wyciąć smażyć, nie rumieniąc. Za- i energicznie wymieszać. gorzkie głąbiki. Umyć, wło- smażkę rozprowadzić let- Każdą kolbę cykorii zawi- żyć do garnka ze stopionym nim mlekiem i wywarem nąć w szynkę, związać nicią masłem, posolić, skropić so- pozostałym po duszeniu cy- lub spiąć wykałaczką. Uło- kiem z cytryny. Podlać wo- korii. Gdy sos zgęstnieje, żyć w żaroodpornym naczy- dą, dusić 5 min pod przy- przyprawić go do smaku niu, zalać sosem, posypać kryciem. Na patelni stopić solą, pieprzem i sokiem serem. Zapiekać 20–25 min masło, wsypać mąkę, za- z cytryny. Dodać żółtka w temperaturze 180°C. Zdjęcia: A. Ścichocki (3) 11 Strona 13 Zapiekanki rybne Popularne w kuchni śródziemnomorskiej, i u nas zyskują coraz wiekszą popularność. Ten sposób podania może przypaść do gustu nawet tym, którzy nie są entuzjastami ryb. przygotowanie 50 min łatwe 12 Strona 14 Łosoś w szpinaku • 60 dag filetu z łososia • 50 dag liści szpinaku • 40 dag ziemniaków o zwięzłym miąższu • sól • pieprz • cebula • 2 łyżki masła • mały pęczek ko- perku • 2 żółtka • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub śmietany tortowej (36-proc.) • łyżka musz- tardy • masło do smarowania formy Szpinak grubo pokroić. Ziem- niaki obrać i zetrzeć na tar- ce do mizerii. Gotować je 5 przygotowanie min w osolonej wodzie, po- tem przełożyć na sitko, za- Z łososia 80 min bardzo hartować zimną wodą i osą- i ziemniaków łatwe czyć. Obrać cebulę, posiekać ją i zeszklić. Dodać posiekany • 80 dag ziemniaków zapiekanek o pojemności szpinak, posolić, popieprzyć, • sól • pieprz • 40 dag file- 2,5 litra. Warstwami ukła- dusić 2 min. Rozgrzać pie- ta z łososia (bez skóry) dać w niej ziemniaki i ło- karnik do 200°C. Posiekać • 4 jajka • 300 ml mleka sosia. Każdą warstwę ziem- koperek, wymieszać z żół- • pęczek koperku niaków lekko posolić. Jajka tkami, śmietaną i musztar- • 10 dag masła wymieszać z mlekiem, dą, przyprawić do smaku so- przyprawić do smaku solą lą i pieprzem. Nasmarować Ziemniaki wyszorować i ugo- i pieprzem. Polać przygoto- masłem żaroodporną formę, tować w mundurkach w wane składniki, formę na dnie rozłożyć szpinak. Na osolonej wodzie (20 min). wstawić do nagrzanego szpinaku ułożyć łososia opró- W tym czasie usunąć ości piekarnika. Piec 35 min szonego solą i pieprzem, i szarą warstwę tłuszczu na drugim poziomie od do- przykryć go plasterkami z łososia. Filet przekroić łu w temp. 200°C. Wyłą- ziemniaków, tak aby zacho- wzdłuż na połowę, a na- czyć piekarnik, pozostawić Zdjęcia: Ł. Zandecki, A. Ścichocki dziły na siebie jak łuska. Po- stępnie pokroić na ukośne w nim zapiekankę jeszcze smarować całość sosem plasterki o grubości 1/2 cm. około 10 mit. Rozgrzać ma- śmietanowo-koperkowym. Ziemniaki obrać i pokroić na sło, wsypać posiekany ko- Wstawić do piekarnika i piec plasterki. Posmarować ma- perek, wymieszać. Poda- 30–35 min. słem prostokątną formę do wać do zapiekanki. 13 Strona 15 Zapiekanki rybne Makrela z ziemniakami przygotowanie 30 min łatwe • 40 dag wędzonej makreli • por • 150 ml śmietanki 36 proc. • 2 duże ziemniaki do pieczenia • łyżka natki • sól • pieprz Makrelę obrać, usunąć ości, podzielić na kawałki. Pora pokroić na plasterki. Ziem- Ryba niaki umyć, osuszyć i – nie obierając – po- kroić na cieniutkie plasterki (np. na i brokułami szatkownicy do ogórków). Na dnie szkla- przygotowanie nego naczynia do zapiekania ułożyć ka- 50 min łatwe wałki ryby i pora, posypać pokrojoną na- tką. Polać połową śmietany i 5 łyżkami • 20 dag ryżu • 40 dag brokułów wody. Na wierzchu ułożyć plasterki ziem- • 50 dag filetów z karmazyna, mintaja niaków, polać resztą śmietany, oprószyć lub morszczuka • cytryna • 2 pomidory solą i pieprzem. Piekarnik nastawić na fun- • łyżka masła • łyżka mąki • 200 ml bulio- kcję grillowania i rozgrzać do najwyższej nu warzywnego • 150 ml mleka • 2 łyżki temperatury. Zapiekankę przykryć i wsta- musztardy • łyżeczka cukru • sól • pieprz wić do kuchenki mikrofalowej nastawio- • łyżka posiekanej natki • łyżka posieka- nej na najwyższą moc na 8–10 min. Gdy nego koperku • tłuszcz do formy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z ku- chenki, zdjąć pokrywkę i wstawić do roz- Ugotować ryż na sypko. Różyczki broku- grzanego piekarnika. Zapiekać, aż ziem- łów wraz z obranymi łodyżkami pokrojo- niaki będą ciemnozłote. nymi w kostkę ugotować w małej ilości osolonej wody. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniej- sze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Po- midory pokroić w kostkę. Rozpuścić masło dodać mąkę, zasmażyć. Powoli, stale mie- szając, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą. Dodać natkę i koperek. W natłuszczonej formie kolejno układać ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polać sosem musztardowym, zapiekać 15 min w 200°C. 14 Strona 16 Dorsz zapiekany przygotowanie bardzo z ziemniakami 70 min łatwe • 60 dag mrożonych filetów z dorsza • 50 dag ziemniaków • 2 szklanki mleka • duża cebula • 2 łyżki margaryny • łyżka natki pietruszki • sól Zdjęcia: A. Ścichocki, M. Klaban Nierozmrożone filety umyć, osuszyć, poso- żyć filety, na nich ziemniaki i cebulę, poso- lić. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w pla- lić i zalać mlekiem. Piec godzinę w średnio stry, cebulę poszatkować. W wysmarowa- nagrzanym piekarniku. Podawać posypane nym tłuszczem naczyniu żaroodpornym uło- natką pietruszki z surówką. Łosoś w śmietanie przygotowanie 35 min bardzo łatwe • 50 dag wyfiletowanego łososia • łyżka posiekanej pietruszki • 200 ml słodkiej śmietanki • sok z cytryny • sól • pieprz • łyżka masła Rybę umyć, osuszyć, włożyć do wysma- rowanego masłem żaroodpornego naczy- nia. Posolić, popieprzyć, zalać śmietaną. Polać sokiem z cytryny i posypać pietrusz- ką. Włożyć do nagrzanego do 180°C pie- karnika. Zapiekać 25–30 min. Strona 17 Zapiekanki rybne Łosoś z makaronem • 400 g makaronu penne • 3-4 łyżki oliwy • cebula • łyżeczka gałki muszkatołowej • 300 ml śmietany 12-proc. • skórka otarta z cytryny • 130 g sera gorgonzola • 150 g wędzonego łososia • 10 pomidorków cherry • pęczek bazylii • garść świeżo startego parmezanu Makaron ugotować al den- te. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Do- dać gałkę muszkatołową, śmietanę oraz skórkę cytry- nową. Doprowadzić do wrze- nia, zmniejszyć płomień i wrzucić ser. Mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić kawałki ło- sosia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz zamieszać. Makaron od- cedzić i połączyć z sosem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać parmeza- nem. Piec 15–20 min, aż na wierzchu powstanie złocista, chrupka warstwa sera. Po- dawać od razu. przygotowanie 40 min łatwe 16 Strona 18 Szczupak przygotowanie 60 min zapiekany łatwe z grzybami • Średni sprawiony szczupak • 50 dag białej kapusty • 15 dag borowików albo podgrzybków • 5 dag wędzonego bo- czku • 2 cebule • kwaśne jabłko • łyżka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki startej goudy • łyżka mąki • łyżka oleju • cukier • sól • pieprz • natka Odciąć łeb, ogon i płetwy szczupaka, zalać Ryba zapiekana zimną wodą, ugotować wywar, przecedzić. Mięso ryby pokroić na dzwonka, posolić, za- z pistacjowym winąć w folię i włożyć na godzinę do lo- dówki. Boczek pokroić w kostkę, wysma- chrustem żyć na chrupko na suchej patelni. Na wyto- przygotowanie dość pionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę 60 min trudne i pokrojone, oczyszczone grzyby. Poszatko- wać kapustę, ułożyć ją na dnie rondla. Na • 4 filety (po 10 dag) z halibuta kapuście ułożyć jabłka, na tym smażoną ce- • torebka pistacji (łuskanych) bulę i grzyby. Zalać wywarem rybnym, go- • szklanka białego wina • 2 jajka tować, aż kapusta będzie miękka. Przypra- • sok z cytryny • 1/2 kostki masła wić, wymieszać z koncentratem, dusić pod • mąka • bułka tarta • sól i pieprz przykryciem na małym ogniu około 5 min. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć obtoczo- Wino wymieszać z sokiem cytrynowym ną w mące rybę. Ułożyć w żaroodpornym i gotować na ostrym ogniu, aż pozostanie naczyniu, przykryć kapustą z grzybami, po- 20 proc. objętości. Przyprawić, ostudzić do sypać serem. Zapiekać około 15 min temperatury pokojowej, a potem dodać w 200°C. Przed podaniem posypać natką. żółtka i ubijać na maleńkim ogniu, aż do powstania jednolitej piany. Powoli, stale ucierając, wlewać stopione, letnie masło. Powstały sos zabezpieczyć przed wysty- gnięciem. Filety natrzeć przyprawami, uło- Zdjęcia: L. Falkowski, A. Ścichocki żyć w formie. Wierzch filetów oprószyć mąką, posmarować białkiem i obsypać mieszaniną tartej bułki i posiekanych pi- stacji. Zapiec w 220°C na złotobrązowy kolor. Podawać w sosie. 17 Strona 19 Zapiekanki jarskie Apetycznie pachnące ziołami i zapiekanym serem skuszą nie tylko wegetarian. Już wkrótce, gdy na straganach znów zagoszczą warzywa, te przepisy okażą się szczególnie cenne. Z plackami przygotowanie 65 min łatwe • 3 jajka • 1/2 szklanki wody • szklanka mąki macowej (zmielonej macy) • łyżeczka soli • pieprz do smaku • posiekana cebula • 3 łyżki oliwy • masło do formy • 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki • 5–7 pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę) • 4–5 łyżek startego żółtego sera Oddzielić żółtka od białek. wyjąć łyżką cedzakową i od- naczyniu grubo wysmarowa- Białka ubić na pianę. Żółtka łożyć. Na pozostały na pa- nym masłem, posypać ce- wymieszać z wodą i połową telni tłuszcz kłaść łyżką nie- bulą, pieczarkami i pomido- szklanki mąki macowej. Do- duże placuszki z przygoto- rami. Zapiekać 45 min dać pianę z białek, przypra- wanego ciasta, smażyć je w temp. 170°C. Na 15 min wić, połączyć z resztą mąki. z obu stron na złoty kolor. przed końcem zapiekania Cebulę podsmażyć na oliwie, Poukładać w żaroodpornym posypać startym serem. 18 Strona 20 Ziemniaczana na oleju lnianym przygotowanie 110 min łatwe • 1 kg ziemniaków dać masło oraz tymianek • 1/2 kg cebuli • kostka i dusić jeszcze przez chwi- masła • szczypta tymian- lę. W nasmarowanej ma- ku • łyżka oleju lnianego słem blasze lub tortowni- • sól i pieprz masło cy układać na przemian do posmarowania formy warstwy ziemniaków i ce- buli, tak aby ziemniaki sta- Obrać ziemniaki i pokroić nowiły ostatnią warstwę. je na jak najcieńsze talar- Wstawić do nagrzanego tem i pozostawić, by ostyg- ki. Cebulę obrać, pokroić piekarnika i piec około ła. Jest świetnym dodat- w cienkie piórka, przesma- 80 min w temp. 180°C. Po kiem do ryby, można też żyć na oleju lnianym, a gdy upieczeniu obciążyć zapie- podać ją samą polaną so- zrobi się koloru złotego, do- kankę ciężkim przedmio- sem grzybowym. Z makaronu i jabłek • 3 szklanki ugotowanego krótkiego makaronu • 3 łyżki masła • 3 łyżki startego żółtego sera • 3 szklanki kwaśnych jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki • 8 ugotowanych suszonych śliwek pokrojo- przygotowanie nych w paseczki 60 min • szczypta soli • szczypta mielonych goździków łatwe • 3 łyżki cukru • masło do formy Wymieszać wszystkie skła- dniki, włożyć do obficie na- smarowanej masłem for- my. Piec pod przykryciem 30 min w temp. 180°C (bez termoobiegu). Potem odkryć i dopiec na rumia- Zdjęcia: A. Ścichocki (3) no (10–15 min). Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret lub na słodko – ze śmietaną. 19