Baleron warszawski
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Baleron warszawski |
Rozszerzenie: |
![](/images/demo/legimi.png)
![](/images/demo/legimi.png)
![Ceneo.pl](http://app.ceneostatic.pl/common/image/logo/ap-logo-transparent-small.png)
Baleron warszawski PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd Baleron warszawski pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Baleron warszawski Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
Baleron warszawski Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
1. Karkówka wieprzowa – 5,0 kg
2. Sól – 0,180 kg
3. Saletra – 0,008 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Ziele angielskie – 0,01 kg
6. Osłonka sztuczna lub błona z sadła.
Mięso natrzed solą, saletrą i przyprawami utłuczonymi w moździerzu.
Włożyd do naczynia (najlepiej kamiennego), przykryd talerzykiem, obciążyd. Odstawid na 15 dni w
chłodne miejsce, codziennie polewad mięso wytworzona solanką. Wyjąd, suszyd 2-3 godziny, założyd
osłonkę lub błonę z sadła, osznurowad i wędzid 5 godzin ciepłym dymem.
Parzyd w wodzie o temp. ok. 80-85 st. C zgodnie z zasadami parzenia wędzonek omówionymi na
stronce.
Ostudzid do temp. niższej niż 18 stopni C..
Produkt średniotrwały.
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell