Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Autorka słynnego bloga kulinarnego „Zielenina” i wydanej książki kucharskiej Zielenina na talerzu zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu albo są na niego uczuleni, a także fanom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców a także innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być proste i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka ebook została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i przepyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach a także owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Zielenina bez glutenu |
Autor: | Cielenga-Wiaterek Magdalena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Druga Strona |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Magdalena Cielenga-Wiaterek z wykształcenia jest prawnikiem, a od wielu lat wegetarianką i propagatorką zdrowej i ekologicznej kuchni. Jest autorką słynnego bloga i książki „Zielenina na talerzu". W kolejnej książce pdf „Zielenina bez glutenu” jak sama piszę, chce przybliżyć czytelnikom dietę bezglutenową i bezmięsną. Przepisy podzielone są na pory roku i czas podania (śniadanie, obiad, deser, kolacja). Każdy przepis ilustruje fotografia potrawy. Magdalena Cielenga-Wiaterek podkreśla, że gotuje sezonowo i lokalnie, więc składniki w przepisach pochodzą z Polski i pojawiają się na talerzu zgodnie z porami roku. Znajdziemy tutaj m.in. przepis na: zielone babeczki z kremem cytrynowym, tartę orzechową z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami, chleb z kaszą jaglaną, zapiekankę pasterską. W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy, jak bardzo kluczowa jest to co jemy dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia. Coraz więcej osób boryka się z alergiami, nietolerancją pokarmową, lub po prostu chce zdrowo jeść. Książka ebook z przepisami „Zielenina bez glutenu” jak najbardziej w tym pomaga. MJ źródło: osemkowyklubrecenzenta.blogspot.com
Magdalena Cielenga-Wiaterek to autorka ceniona nie tylko przez wegetarian. Ja jestem zdeklarowanym mięsożercą (wiem, popieram morderstwa, lecz może ewolucja mnie poprawi), jednak już „Zieleninę na talerzu” przełknąłem z przyjemnością. Nie inaczej jest i teraz.Otrzymujemy książkę solidną, popartą doświadczeniem autorki - potrawy są wypróbowane, nie ma mowy o żadnym wpuszczaniu w eksperymentalny kanał. A w środku raj dla smakosza! W dodatku samo zdrowie przychodzi do nas z każdym kęsem. To, że proponowane potrawy są bezglutenowe, to ważna wartość dodatkowa.A największą wartością jest prawdopodobnie podkreślanie znaczenia sezonowości. Ważne, aby jeść produkty świeże lecz również i takie, które w danym czasie rodzą się naturalnie. Warzywa z cieplarni są nie tylko mniej wartościowe, lecz i po prostu mniej smaczne! Nasi przodkowie, może (a nawet na pewno) mieli produktów mniej, lecz i znacznie mniej im szkodziły, o ile w ogóle!Dziś ciężko jeść zgodnie z naturą, bowiem i produkty "prosto z ogródka" mają w sobie zanieczyszczenia, o jakich dwa wieku temu nie mogło być mowy (choćby z powietrza), lecz to nas nie zwalnia od starania się, by potomstwu przekazać trochę lepsze geny. Jedzenie wartościowy produktów to pierwszy do tego stopień.W moich oczach wartość książki podnosi i to, że autorka nie rezygnuje z nabiału. I nabiał może być przecież zdrowy, a jego brak - przynajmniej dla mnie - odbija się na smaku niektórych potraw.Ponadto każdy przepis opatrzony został zdjęciem, a i zróżnicowanie potraw pod kątem śniadań czy obiadów to również zaleta. W sumie: smacznego!
http://krytyk.com.pl/literatura/recenzja-ksiazki-zielenina-bez-glutenu-autorka-magdalena-cielenga-wiaterek/"o pierwsze, pozytywne emocje wywołały już same założenia przyświecające autorce podczas tworzenia „Zieleniny bez glutenu”. Blogerka (http://zielenina.cooking) gotuje bowiem w zgodzie z ideami, które i mi są bliskie (chociaż w punkcie wegetarianizmu nigdy się nie dogadamy) – wizyty na targu i wybieranie wyłącznie jajek „zerówek”, to tylko drobnostki spośród zbieżnych postępowań. Najistotniejsza wydaje się sezonowość, której poszukuję w każdym poradniku kulinarnym. Tylko dobierając produkty według klucza ich dostępności w zależności od pory roku możemy liczyć na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Hodowane w szklarniach, napędzane nawozami warzywa i owoce są nie tylko mniej odżywcze, lecz przede wszystkim mniej intensywne w smaku, a przecież właśnie o rozpieszczanie kubków smakowych w kucharzeniu chodzi".