Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam również o nim pisać, a nawet je fotografować.Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zestaw opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, lecz i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz a także piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowiadanie staje się kompletna, a książkę można traktować jako zestaw historii o przeszłości, lecz też jako źródło inspiracji w kuchni. "Zwierzęta się wypasają; człowiek je, lecz umie jeść tylko człowiek inteligentny”. Pisząc te słowa, cesarz europejskich smakoszy Anthelme Brillat-Savarin prawdopodobnie nie przewidywał, że nad dwieście pięćdziesiąt lat potem pojawi się na naszej planecie osoba, która jak nikt inny będzie wierna tej zasadzie. Nie mógł również przypuszczać, że Anna Włodarczyk pójdzie krok dalej – autorka „Zapachu truskawek” bowiem nie tylko umie jeść, lecz potrafi także o tym idealnie opowiadać. Jej rodzinne historie są pełne ciepła, mądrości, miłości, a także apetytu… na życie. A łatwe i smakowite przepisy spełniają całkowicie następny wymóg francuskiego mistrza, który precyzjyjnie stwierdził, że „odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Buszujemy więc w tym gwiazdozbiorze z olbrzymią frajdą i nadzieją, że takich jak my poszukiwaczy świeżych smaków będą całe rzesze. Życzymy im smacznej lektury!"Barbara i Piotr Adamczewscy
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Zapach truskawek. Rodzinne opowieści |
Autor: | Włodarczyk Anna |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Black Publishing |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Przeczytana jednym tchem :) cudowna opowiadanie o tradycjach rodzinnych :) "Jeśli rodzina nie je razem przy stole to coś złego się losy :)" zgadzam się
Smutne, że teraz kucharki robią kariery literackie :) a blogerki są guru w sprawie każdej. Co będą robić za 20 lat? pisać książki-wspomnienia blogerki?? :) Czasy plastiku, niestety. Książka ebook właśnie plastikowa i infantylna. Szkoda czasu.
Myślę, że książka ebook jest przede wszystkim dla ludzi narodzonych na przełomie lat 70 i 80, których wspomnienia z lat szkolnych i późniejszy będą miały dużo wspólnych fragmentów ze wspomnieniami autorki. Dodatkowo w książce pdf znajdziemy dużo smakowitych przepisów na różnorakie pory roku. Opowiadanie bardzo mi się podobała, dzięki niej nawet przypomniałam sobie dużo rzeczy z swojego dzieciństwa, o których wieki temu dawno już zapomniałam :)
Piękna, ciepła opowiadanie o cudownych chwilach przy rodzinnym stole. Do tego garść prostych przepisów. Naprawdę warto przeczytać tą książkę!
To książka, którą na swój użytek nazwałam DOMOWĄ – jest ciepła i smaczna jak domowy chleb. Podobnie jak on wypełniona miękkimi opowieściami z życia Autorki, które – czasem jak owo życie gorzkawe – zostają osłodzone lub wspomnieniowym przepisem, który szanuje czyjąś pracę i pamięć, lub łzą radości wynikającą z życiowego przemyślenia problemu. Słodko-gorzkie albo słodko-słone jak krem orzechowy – życie osładzają tak barwne opisy Anny Włodarczyk, dotyczące każdej właściwie dziedziny – nie tylko jedzenia, które zdaje się pachnieć z kartek powieści, lecz i przyrody wybujałej, równie pachnącej i smacznej, słońca grzejącego łatwo z jej słów. I tylko zastanawiam się, czy to te smaczne dania tak inspirują, czy tak smakowite i zdrowe podejście do życia?
"Zapach truskawek" to opowieść, której magii bardzo prosto można ulec. Obiecuję sobie, że gdy najdzie mnie ochota na odkrywanie świeżych smaków, sięgnę właśnie po książkę Anny Włodarczyk. Naprawdę smakowita książka, którą czytało się bardzo przyjemnie. Nie żałuję zakupu, a wręcz przeciwnie - serdecznie zalecam tą książkę!
Właściwie to nie jest książka ebook kucharska... Dla mnie nieustanna się prawdziwą inspiracją. Gotuję od zawsze, lecz ostatnio przestało mi to sprawiać taką przyjemność i radość jak kiedyś. Ta książka ebook sprawiła, że znów poczułam pasję w kuchni, poczułam smaki i zapachy. Spróbowałam kilka przepisów a przygotowanie tych dań sprawiło mi niekłamaną przyjemność. Polecam.
Idealna książka ebook pełna pięknych opisów nie tylko dzieciństwa, lecz i potraw, które goszczą niemalże codziennie na wielu polskich stołach. Bardzo ciekawa lektura, którą poleciałabym wszystkim, którzy lubią gotować i cenią smak chwili zaklętej we wspomnieniach. Ja spędziłam z tą książką dużo przyjemnych chwil, tego samego życzę Wam :)
Bardzo przyjemna i przystępnie napisana książka, faktycznie bardzo rodzinna :) Bardzo mi się podobała, czytało się dynamicznie i bardzo fajnie, czas zleciał jak z bicza strzelił - parę godzin i książka ebook skończona. Szkoda, że nie jest dłuższa, lecz to jedyny minus. Książka ebook naprawdę warta przeczytania, polecam.
Bardzo zazdroszczę Paniom, które dostały tę książkę do przedpremierowego zrecenzowania. Po tych recenzjach i wypowiedziach autorki w wywiadach na temat tej książki wiem, że nie mogę jej przepuścić. Zapowiada się świetne połączenie rodzinnych wspomnień z pasją do gotowania i pisania. Wiem, że się nie zawiodę!
Na pewno kupie tę książkę dla siebie lecz i również dla własnych dzieci. Takie rodznne historie to moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie aby spędzać więcej czasu rodzinnie. Ja bardzo lubie czytać książki swoim dzieciakom i na pewno będę im czytała tą. Uważam, że takie książki to bardzo niezły pomysł.
Przeszukując dział w premierami natrafiłam na "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" i w dniu premiery będę nieustanna w kolejce po tą książkę. Zapowiada się smakowicie. Sama jestem olbrzymią wielbicielką gotowania i rozmawiania o jedzeniu, wymyślania swoich przepisów, przygotowywania dań z przepisów wynalezionych w czasopismach czy Internecie. Przyjemnie wiedzieć, że ktoś, kto podziela moją pasję, postanowił podzielić się nie tylko własnymi sprawdzonymi przepisami, lecz też wspomnieniami, które z danym daniem się wiążą. Ponieważ z jedzeniem jest jak z muzyką - każda potrawa ma własną historię.