Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii. "Włoska sztuka dobrego gotowania" to znane dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnorakich regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, ciekawymi historiami a także anegdotami, odsłaniając w ten sposób sekrety smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ebook ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie a także wydawnictwa Muza.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Włoska sztuka dobrego gotowania |
Autor: | Pellegrino Artusi |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo MUZA S.A. |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Uwielbiam gotować, poznanie każdej kuchni jest dla mnie dużym wyzwaniem. Szczególnie jestem olbrzymią fanką kuchni włoskiej, jednakże pośród wielu przepisów, jakie są dostępne ciężko trafić na te oryginalne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się dostać tę książkę kucharską. Znalazłam w niej dania zebrane z całego Półwyspu Apenińskiego. Te słynne i trochę mniej znane, jednakże na pewno smaczne. Bardzo fajnie, że twórca do każdego przepisu dołączył kilka słów od siebie, dzięki temu gotowanie stało się jeszcze prostsze. Polecam!
Idealna książka ebook o klasyce gotowania, i to dobrego gotowania, i to efektownego gotowania.
Super książka ebook xdddddddddddddddddddddddddddddddddddd
Stało się. Pięć lat temu Tessa Capponi-Borawska obiecała słuchaczom Polskiego Radia 2 przetłumaczenie włoskiej biblii kulinarnej opublikowanej w XIX wieku przez Pellegrino Artusi „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Książka ebook odnalazła się na rynku księgarskim przed świętami Bożego Narodzenia 2017. Myliłby się ten, kto by sądził, że to książka ebook „do poczytania a nie do gotowania”. To książka ebook uniwersalna, która zainteresuje zarówno historyków sztuki kulinarnej jak i czytelników interesujących innych niż polska kuchni narodowych, chcących wykorzystać je we swojej kuchni. Okraszona anegdotami z epoki, jak dla przykładu opowieścią o zdrowym ośle i martwym doktorze stanowiącą uzupełnienie receptury na ulubione przez bohatera pierożki Cappelini. Wydana wyjątkowo starannie pod wobec merytorycznym i edytorskim. Bronisława Gronkowska
Teoretycznie jest to książka ebook kucharska ja jednak podchodzę do niej jak do powieści. Możliwe że kiedyś ugotuję coś wykorzystując podane w niej przepisy. Napisana jest trochę archaicznym mową który dodaje jej uroku. Mały minus za miękka okładkę. Ostrzeżenie - ta lektura wzmaga apetyt :)
Wszystko ok.
Jest pięknie napisana, nieźle przetłumaczona i dodaje dużo cennych uwag, żeby pomóc czytelnikowi lepiej zrozumieć sposób myślenia i sposób działania we Włoszech w 1800 roku. Chociaż do tej pory podobno korzystają z niej włoscy kucharze. To co jest w niej opisywane to żywa, włoska kultura. Lektura od początku była bardzo wpływowa we Włoszech, zarówno w sztuce kulinarnej, jak i językowej. Prezentuje jak manewrować składnikami, żeby uzyskać pożądany efekt. Są to duże stare tradycyjne przepisy, głównie z regionu Toskanii. Książka ebook nie tylko do uzsykania przepisów, lecz też do przeczytania i poznania głównych cech kuchni włoskiej. Dokładnie to, czego szukałam. Zalecam