Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
"Wielka encyklopedia kuchni polskiej" to skarbnica tradycyjnych i współczesnych przepisów do wykorzystywania na co dzień i od święta. Według nich przygotujesz szybki, pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji – dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Odnajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki, zaostrzające apetyt przystawki, znakomite desery, a także dania dla dzieci. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią: domowe przetwory, pieczywo, wędliny, pasztety, nalewki. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki. Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać – o bogactwie jej smaków i zapachów świadczą zarówno współczesne, jak i zamierzchłe receptury, nierzadko twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijających nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze wspaniałych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na dużo sposobów. Jak dawniej, tak i dzisiaj chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nieco do naszych swoich upodobań kulinarnych.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Wielka encyklopedia kuchni polskiej |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Dragon |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Jestem rozczarowana tą książką. Miałam nadzieję, że będzie to skarbnica pomysłów na obiady, przekąski, wypieki i nie tylko, lecz po przetestowaniu niektórych przepisów mój entuzjazm zmalał niemal do zera. Książka ebook zawiera zbyt wiele błędów np. wybierając przepis na sałatkę polską z jabłkiem spodziewałabym się znaleźć wśród składników jabłko lecz - niespodzianka! - jabłka nie ma (a to tylko jeden z wielu przykładów tego typu błędów). Zdarzyło mi się również trafić na przepis, w którym podana była zła ilość jednego składnika. A do tego dochodzi jeszcze rozmiar samej książki - jest zbyt znaczna i przez to nieporęczna a w dodatku ciężka.