Więcej warzyw na talerzu okładka

Średnia Ocena:


Więcej warzyw na talerzu

Pomysły na to, jak skutecznie i bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego menu. 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. A także przepyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców – bo to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą nieźle zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich stale za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci nierzadko nie chcą jeść. Rodzice – którzy sami nierzadko mają z nimi problem i sięgają po nie niechętnie – pytają, co zrobić, żeby to się zmieniło. Ta książka ebook pomoże rozwiązać warzywny kłopot i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu nad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Lecz nie tylko. Są porady, co zrobić, żeby rozkochać się w zieleninie a także jak gotować, żeby dania były atrakcyjne dla małego i wielkiego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie spisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie – w oparciu o najwieższe efekty badań – objaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym.

Szczegóły
Tytuł Więcej warzyw na talerzu
Autor: Gembacka Magdalena
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Marginesy
Rok wydania: 2018
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Więcej warzyw na talerzu w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Więcej warzyw na talerzu PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Beti27

    Wiecie, że 100 % polskich niemowląt i dzieci do lat 3 nie spożywa w ciągu dnia wystarczającej ilości warzyw, a nad 30 % polskich dzieci nie je śniadań? Wiele dzieci spożywa za to napoje słodzone, wysoko przetworzoną żywność, słone i słodkie przekąski. W rezultacie jedzą za wiele tłuszczów, soli, prostych węglowodanów i cukru. Nasze dzieci są pierwszym pokoleniem, które - jak przewidują naukowcy - może żyć krócej od nas rodziców. Te dane są straszne, dlatego powinniśmy przekonywać dzieci do jedzenia warzyw i owoców, ponieważ jest to kluczowe dla ich rozwoju i zdrowia. Autorka książki Magdalena Gembacka to mama, blogerka, która w książce pdf podpowiada nam jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców, prezentuje jak przemycać je w posiłkach. Ja nawet nie wiedziałam, że dzidziuś średnio potrzebuje około dziesięciu ekspozycji na dane warzywo. Są takie, które warzywo pokochają od razu, a są również takie, które będą potrzebowały 15 - 20 prób, niektóre nawet więcej. Autorka zachęca, aby dawać dzidziusiowi dotykać warzywa, wąchać, próbować. Aby po prostu dzidziuś oswoiło się z nim. Nie wolno dzidziusia zmuszać do jedzenia, ponieważ to największy błąd. W książce pdf poczytamy co zrobić, żeby dzieci chętniej jadły warzywa, jak stworzyć wspólne menu, przyjazną atmosferę, jak dzieci edukować i zachęcać do warzyw i owoców. Książka ebook prócz cennych informacji i podpowiedzi zawiera przepisy. Jest ich nad 80 i zostały podzielone na osiem kategorii: Przepisy podstawowe, to takie do których autorka nierzadko się odwołuje i mamy tutaj pieczone warzywa takie jak: paprykę, kalafiora, batata, buraka, prażone orzechy, kaszę jaglaną i kaszę bulgur. Następny epizod to dodatki i przekąski, następnie przechodzimy do śniadań i tutaj są przepisy, które bardzo mi się spodobały :-) Są placuszki owsiano - bananowe ze szpinakiem, karotkowa owsianka i koktajle owocowo - warzywne. Następna kategoria to do chleba, czyli pasty pełne warzyw. Zupy, które możemy podać klasycznie jako pierwsze danie obiadowe albo zostawić je na kolację. Dania główne z dużą ilością warzyw i takie, którymi można najeść się do syta (klopsy z soczewicy i warzyw, pizza z cukinią i pieczarkami, pierogi z farszem z dyni, grochu i suszonych pomidorów). Mamy również surówki i sałatki, a także słodkości do których dodajemy warzywa :-) Przepisy są naprawdę bardzo interesujące i apetyczne, autorka wszystko dokładnie omawia i podaje nam również praktyczne wskazówki, a wszystko dopełniają cudowne fotografie gotowych potraw. Książka ebook to na pewno bardzo niezbędna pozycja z której mogą skorzystać rodzice, którzy chcą zdrowo odżywiać własne dzieci. Dzięki podpowiedzią i przepisom autorki oswojenie dzieci z warzywami na pewno będzie wiele łatwiejsze. Zalecam :-)