Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Miedziane rondle wiszą ponad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają własny aromat w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie miłować francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o własnych sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i cudownie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej, przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, potrzebnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa. Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia a także kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych łatwo od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, lub czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę! „To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i astuces (porad), którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak nieźle jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez dużego wysiłku, za to ze idealnymi wynikami – znajdziecie w tej książce pdf idealny przewodnik po tym świecie.” David Lebovitz
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków |
Autor: | Hermann Loomis Susan |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Literackie |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą opowieść ? Pełną ciepła, lecz i zaskakujących zwrotów akcji. Inspirującą, dodającą odwagi do podejmowania kolejnych wyzwań, lecz również ukazującą ludzkie słabości. Opowieść o codziennym życiu zwykłych ludzi – bliskich sąsiadów i przyjaciół. I zarazem opowieść o miłości – miłości do jedzenia i celebrowania posiłków. Susan Herrmann Loomis tego dokonała snując na stronach książki „W mojej francuskiej kuchni” fascynującą opowiadanie o zamiłowaniu Francuzów do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni. Zapraszając czytelników do własnego domu i domów własnych przyjaciół Susan wprowadza nas w tajniki przygotowywania wielodaniowych śniadań, obiadów i kolacji, zdradza tajemnica w jaki sposób Francuzki po całym dniu pracy mają jeszcze czas na przygotowanie wyszukanych dań i stale wyglądają świeżo a także odsłania kulisy organizacji pracy w kuchni. Nie znajdziemy w jej książce pdf przepisów na potrawy rodem ze współczesnych renomowanych restauracji czy kuchni fusion, lecz odkryjemy smaki znacznie ciekawsze, oparte na rodzinnej tradycji i wzbogacone doświadczeniami kulinarnymi kolejnych pokoleń mieszkańców niewielkiego, normandzkiego miasteczka Louviers. Poznamy „dwanaście wspaniałych francuskich technik gotowania”, które ułatwią nam przygotowywanie perfekcyjnych potraw w tym technikę duszenia mięsa czy przyrządzenia majonezu i sosu winegret. Dowiemy się jak poprawnie skomponować deskę serów i z jakim pieczywem je serwować. Cieplej zrobi nam się na sercu czytając praktyczne rady babci. Element z nich pewnie słyszeliśmy od naszych babć, inne będą dla nas nowością, lecz jedno jest pewne – warto je stosować, ponieważ kto może wiedzieć lepiej niż babcia, która te rady usłyszała zapewne od…. własnej babci. Będziemy mogli wypróbować nad 80 receptur na typowe francuskie dania. Te domowe, które zachwycają smakiem i które możemy bez najmniejszych kłopotów przygotować w naszej polskiej kuchni, bez konieczności nerwowego poszukiwania w Internecie wyszukanych składników. Znajdziemy również w książce, oparte na sezonowych produktach, propozycje menu na uroczyste obiady i kolacje na każdy miesiąc roku. Poznamy doskonały przepis na verrine z puree ogórkowego z twarożkiem, które idealnie komponuje się zarówno z ziołowymi grzankami jak i jako samodzielna przekąska. Nauczymy się przygotowywać wyśmienite francuskie ciasta i desery w tym karmelizowane pomarańcze a także tartę z rabarbarem i imbirem. Razem z Susan i jej przyjaciółmi przyrządzimy typowy pot au feu (wołowina duszona z warzywami) i dynamiczny suflet na środek tygodnia z serem i kurczakiem. "W mojej francuskiej kuchni" znajdziemy również odpowiedź na zapytanie jak uniknąć marnowania jedzenia i w jaki sposób wykorzystać resztki, żeby wyczarować z nich sycące, wyśmienite potrawy. Kulinarny obraz małego francuskiego miasteczka jaki wyłania się z kolejnych stron książki, budzi tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednocześnie uświadamia nam, jak kluczowe są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole zastawionym domowymi smakołykami, których przygotowanie, nie zabiera wbrew pozorom aż tak wiele czasu. http://niestatystycznypolak.blogspot.com/
Dawno nie czytałam książki, przy której tak ciekła mi ślinka. Zachęcam.
...jestem tą książką zauroczona... ...zakochałam się w niej od pierwszych przeczytanych słów... ...kiedy sięga się po "W mojej francuskiej kuchni" czas płynie zupełnie inaczej... ... czytelnik zatrzymuje się na moment i odrywa od wszystkich własnych zmartwień, trosk i kłopotów... ...przenosi się do innego świata - małego francuskiego miasteczka... ...miasteczka, w którym życie toczy się inaczej... ...życie pełne smaków, aromatów i aromatów... ...jest to zdecydowanie książka ebook dla smakoszy, lecz nie tylko... ...każdy, kto po nią sięgnie zakocha się w kuchni francuskiej... ...nie może być inaczej... ...tę książkę odbiera się wszystkimi zmysłami... ...i natychmiastowo ma się ochotę wypróbować wszystkie przepisy, które są w niej umieszczone... ...jej autorka - Susan Herrmann Loomis - przenosi nas w świat francuskiej kuchni, opisując swoje doświadczenia a także przyzwyczajenia sowich przyjaciół... ...jest to fascynująca i śliczna podróż po "francuskiej sztuce kulinarnej"... ... podroż, która uczy nas nie tylko sztuki gotowania czy zaradności, lecz przede wszystkim radości życia... ...zdecydowanie polecam...
OSTRZEŻENIE!!!! Nie czytać tej książki z pustym żołądkiem!!!!Amerykanka, Susan Herrman Loomis, nad dwadzieścia lat temu przeprowadziła się do francuskiego miasteczka, Louviers. Przez ten czas odbywała dużo kursów, uczyła się świeżych rzeczy, nawiązywała przyjaźnie, wtapiała się we francuskie życie. Obecnie prowadzi kursy kulinarne i pisze książki kucharskie. Jedną z nich jest " W mojej francuskiej kuchni".Książka ta nie jest klasycznym zestawem przepisów, choć zawiera ich aż osiemdziesiąt pięć. Jest to opowiadanie o tym jak żyją Francuzi, jak kluczowe jest dla nich jedzenie, jego celebrowanie a także czynności z nim związane. Według Loomis, Francuzi po prostu kochają nieźle zjeść, a niektórzy przy tym kochają także gotować. Autorka wprowadza nas w świat francuskiej kuchni opowiadając o własnych doświadczeniach, lecz również o przyzwyczajeniach żywieniowych własnych bliskich przyjaciół. Dzięki temu możemy zobaczyć jak różnorakie osoby, różnie wszystko organizują, a mimo to osiągają ten sam cel, jakim jest np. celebracja śniadania, dbanie o to by posiłek składał się odpowiedniej liczby dań, przyrządzanie rozpływających się w ustach deserów. Loomis przekazuje nam dużo niezłych porad co do organizacji kuchni, co do tego jak podawać warzywa, owoce, czy jak myć sałatę. Mnóstwo jest także rad dotyczących odpowiedniego duszenia mięsa, przyrządzania różnego rodzaju sosów (przede wszystkim winegret ), kruchego ciasta czy majonezu.W rozdziale dotyczącym serów autorka zabiera nas do wspaniałego, serowego świata. Poznajemy różnorakie rodzaje tego cudownego przysmaku. Uczymy się jak go podawać. Opisy serów są wprost obłędne. Fani tego produktu na pewno dadzą się ponieść serowej wyobraźni.Przyznam szczerze, że ten epizod a także element dotycząca deserów, były dla mnie najtrudniejsze. ("ślinka ciekła", a w brzuchu burczało - patrz OSTRZEŻENIE).Kiedy się czyta "W mojej francuskiej kuchni" czas na chwilę się zatrzymuje. Czytelnik daje się ponieść tej ciepłej, przyjaznej atmosferze jaka wypływa z książki. Oczami fantazji widzi to małe miasteczko, w którym wszystkie sklepy są koło siebie, i w których można dokonać zakupów najświeższych i najlepszych produktów. Autorka na prawdę potrafi zauroczyć i zachęcić do podjęcia kulinarnych prób. W tym miejscu muszę dodać, że przepisy jakie się tam znalazły, nie są wydumane. Opisywane potrawy można spokojnie przyrządzić w warunkach domowych. W razie jakiegoś klasycznego francuskiego składnika, autorka podaje zamienniki, które można znaleźć w naszym kraju.Urocze są także porady dotyczące dobrego zachowania i historie z czego one wynikają jak np. ta dlaczego nie należy wycierać kawałkiem chleba sosu z talerza. Po rozwiązanie tej zagadki zapraszam Was do lektury " W mojej francuskiej kuchni".Więcej recenzji na fifraku.blogspot.com Zapraszam!