Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Andrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, lecz także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. Owocem ich poszukiwań jest zestaw wyjątkowo interesujących przepisów na dania, które szczególnie upodobali sobie wielcy ludzie Kościoła. Okazuje się bowiem, że święci - choć gorliwi w wierze - nie uciekali od ziemskich przyjemności. Cenili dobre jedzenie, nie stronili od słodyczy ani od… wina! Byli ludźmi zarówno nieba, jak i ziemi. Teraz dostajemy od nich przepisy na smaczne i zdrowe posiłki, lecz przede wszystkim doskonałą lekcję pielęgnowania przy stole przyjaźni i braterstwa.Spaghetti z czosnkiem i cebulą Marii Goretti, Farinata z ziołami pustelnika Hilariona, zupa z liści buczynowych według świętego Bernarda czy tarta z krewetkami dla świętego Franciszka – to tylko niektóre wyjątkowe przysmaki, które spożywali herosi, stawiani za wzór każdemu człowiekowi."Świętość to dziwaczna sprawa: mieszanka heroizmu i codzienności, niezwykłych gestów a także banalnych faktów. Pewne jest to, że kiedy Bóg, „jedyny Święty”, znajduje dom w życiu pewnych osób, osiągają one pełnię własnego człowieczeństwa, stają się prawdziwymi ludźmi. Prawdziwy staje się także pokarm; przestaje być idolem, któremu poświęcamy uwagę i namiętności, ale staje się narzędziem wzrastania w naśladowaniu Pana."fragment
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | W kuchni ze Świętymi. Błogosławione i smaczne przepisy dla każdego |
Autor: | Ciucci Andrea, Sartor Paola |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Esprit |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.