Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który do tej pory pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma również jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone kłopoty emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i nierzadko sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby własnego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię: * rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu… * rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą * budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem * łagodnego zmieniania własnych nawyków żywieniowych * nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych * stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka * otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie własnej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, oferuje nad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz własne podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się przemieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. "W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka ebook idealnie opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?” Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki" Uważność w jedzeniu"
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Uważność w jedzeniu |
Autor: | Jan Chozen Bays |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | CoJaNaTo |
Rok wydania: | 2023 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.