Uważność w jedzeniu okładka

Średnia Ocena:


Uważność w jedzeniu

Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który do tej pory pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma również jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone kłopoty emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i nierzadko sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby własnego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię: * rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu… * rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą * budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem * łagodnego zmieniania własnych nawyków żywieniowych * nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych * stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka * otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie własnej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, oferuje nad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz własne podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się przemieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. "W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka ebook idealnie opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?” Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki" Uważność w jedzeniu"

Szczegóły
Tytuł Uważność w jedzeniu
Autor: Jan Chozen Bays
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: CoJaNaTo
Rok wydania: 2023
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Uważność w jedzeniu w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Uważność w jedzeniu PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.