Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Twórz smakowite ujęcia! Jaki sprzęt wybrać do fotografowania smakołyków? Jak oświetlić posiłek do fotografii? Jak sfotografować lody? Myślisz, że żadna zdjęcie już Cię nie zaskoczy? Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są Ci fotografie zwierząt… Lecz to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie prezentuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które będziesz robił po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych fanów kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę. Dzięki tej wyjątkowej książce pdf w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli nieźle zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, później konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji a także sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje a także przyrządy do jedzenia. A jeszcze potem nauczysz się obrabiać fotografie w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać wyniki Twojej pracy. Smacznego! Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań |
Autor: | Dujardin Helene |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Helion |
Rok wydania: | 2012 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Ta książka ebook wraz z książką Young Nicole " Zdjęcie kulinarna. Od fotografie do arcycdziela" - to książki, które muszą być na polce fotografa, który interesuje się fotografowaniem potraw itd.
Bardzo konkretne vademecum dot. fotografii kulinarnej. Wydaje mi się, że najlepsza tego typu pozycja na polskim rynku. Zalecam szczególnie restauratorom a także bloggerom :)
nieźle się czyta, pomocna. Nieco wiele o samym sprzęcie, lecz pewnie to tez ważne dla poczatkujących. Fajne zdjęcia, porównania.
Jeśli pragniesz stworzyć artystyczne kadry własnych posiłków i zarazem prawdziwe niepodpicowane, polecam! Autorka podpowiada bardzo konkretnie jak działać. Krok po kroku omawia co nam niezbędne, żeby powstało wymarzone zdjęcie. Mowa książki jest bardzo autentyczny, ludzki nie zaś nadmuchany czy przemądrzały. Z tym poradnikiem dowiesz się co robić, a czego unikać fotografując jedzenie. Mający czas amator, prowadzony przez Helenę za rękę stworzy świetne ujęcia! Wprawieni fotografowie też znajdą rady dla siebie, ponieważ nie jest to książka ebook byle jaka. Blogerka z dbałością o szczegóły i doświadczeniem podpowiada jak skomponować właściwe kadry. Omawia również własne wpadki, nim doszła do tego co teraz potrafi. Zatem to książka ebook dla każdego, każdego kto zamierza cudownie pokazywać to co smacznego upichcił. Polecam!
Wspaniałe źródło wiedzy. Krok po kroku zabiera nas w świat fotografii kulinarnej - Helene zaczyna od dokładnego wyjaśnienia podstaw fotografii (ISO, przysłona, tryby fotografowania, itp), następnie szczegółowo opisuje źródła światła - dowiadujemy się, jak nieźle wykorzystać światło naturalne i sztuczne. Kolej na kompozycję i stylizację - tutaj znajdziemy wszystko co musimy wiedzieć, aby skomponować dobre, interesujące zdjęcie. Nie ma zbędnego lania wody, każdy typ potrawy opisany na konkrecie, poparty cudownym zdjęciem - od deserów, przez makarony, po dania główne. I na koniec postprodukcja czyli o obróbce. Zalecam na maksa! Bardzo nieźle zainwestowana kasa. Jeśli czujecie dryg do fotografii kulinarnej, lecz macie techniczne niedostatki i braki wiedzy, to kupcie tą ksiązkę. Przeczytajcie, uczcie się, próbujcie, kombinujcie, ćwiczcie, a nie ma bata - będziecie robić wspaniałe kulinarne zdjęcia!
książka ebook świetna, masa interesujących i trafnych porad , warto kupić ! można się naprawdę dużo z niej nauczyć
Helen Dujardin pochodzi z Francji choć obecnie mieszka w Stanach Zjednoczonych. Z wykształcenia jest magistrem historii. Przez pięć lat była mistrzem cukiernikiem w jednej z eleganckich restauracji jednocześnie idąc za głosem serca i miłością do fotografii. W 2006 roku założyła blog o nazwie „Tartelette”. Dynamicznie z miłośnika fotografii przeobraziła się w zawodowego fotografa. Współpracowała z wieloma czasopismami, a fotografie wykonanych przez nią potraw trafiły do słynnych ebooków kucharskich. Uwielbiam książki poświęcone tematyce fotografii, a te dotyczące fotografowania jedzenia - jeszcze bardziej. Tym co szczególnie przypada mi do gustu w tego typu poradnikach są ilustracje: piękne, wyraziste, odpowiednio ostre i nasycone. „Fotografia kulinarna dla blogerów” – Matt’a Armendariz’a (do której pozwoliłam sobie porównać „Ujęcia ze smakiem”). Co prawda podobała mi się bardziej, ze względu na luźniejszy język, bardziej przejrzyste fotografie i humor, lecz za to Helene Dujardin zabrała mnie w podróż po własnej kuchni i nauczyła więcej sztuczek dotyczących odpowiedniego kadrowania, obróbki czy ustawienia światła. Jako, że jestem amatorką, a zabawę z aparatem traktuję wyłącznie jako hobby, bardzo przydało mi się kilka wskazówek.Książka składa się z ośmiu rozdziałów. Na pierwszym miejscu znalazły się podstawy fotografii, z których czytelnik może dowiedzieć się tego, iż światło jest najważniejszym fragmentem podczas tworzenia zdjęć. Czytając dalej poznajemy poprawne ustawienia dotyczące przysłony, czasu naświetlenia i czułości. Dużym plusem okazał się łatwy język, który w prosty sposób umożliwia zrozumieć specyfikę podstawowych funkcji. Autorka przeznaczyła też po rozdziale na światło naturalne i sztuczne. Gdy już znamy istotę oświetlenia, wreszcie przechodzimy do mojej ulubionej części – kompozycji i stylizacji. Po drodze zahaczając o przygotowanie do sesji. Na końcu znalazły się też cenne info o tym, co zrobić gdy fotografia jest już gotowe. Wydaje się, że kopiowanie czy edycja zdjęć do rzecz łatwa i oczywista. W rzeczywistości warto zapoznać się z tym epizodem by nie być w przyszłości niczym zaskoczonym.Poradnik czytałam długo, wnikliwie, niektóre elementy kilkakrotnie, żeby jak najlepiej zrozumieć instrukcje autorki. Z czasem zaczęłam rozumieć ją coraz bardziej. Cieszyłam się kiedy słowa opisane na stronach pokrywały się z moimi codziennymi zastosowaniami aparatu podczas fotografowania.Na jednej ze stron przeczytałam bardzo mądre słowa: „Żaden błąd nie jest stratą czasu, ale raczej doświadczeniem”. Od dzisiaj będzie to moje motto życiowe.Na koniec muszę się trochę doczepić: przeszkadzał mi tradycyjnie format książki, u Matt’a Armendariza było to jeszcze do wybaczenia bo ilustracje były większe. W „Ujęciach ze smakiem spokojnie wystarczyłyby tradycyjne wymiary. Kolejnym drażniącym fragmentem jest niewyjustowany tekst. Wydaje mi się to rażący minusem. Od początku do końca studiów wpajano mi do głowy, że nie oddaje się, żadnej pracy czy książki nie wyrównując wcześniej tekstu. Ponadto miałam wrażenie, że autorka momentami pisała niczym „masło maślane”, myślałam, że był to zamierzony cel, służący zapełnieniu strony. Z czasem zrozumiałam, że Pani Dujardin po prostu kilkakrotnie albo dogłębnie opisała daną kwestię po to by początkujący zrozumieli treść i istotę rzeczy w jak najbardziej możliwy sposób. Nie są to jednak zbyt rażące błędy, gdyż suma summarum tutorial czytałam z zapartym tchem. Z czystym sumieniem mogę dodać tę pozycję do ulubionych. Zalecam ją fanom aparatów. Ludzie nie podzielający tej pasji się zanudzą, lecz początkujący fotografowie na pewno znajdą coś dla siebie.
Zdjęcie kulinarna to temat którym nie tylko zajmują się zawodowi fotografowie lecz nierzadko również osoby nie związane profesjonalnie z robieniem zdjęć. Fotografii tego typu powstaje bardzo wiele lecz ebooków opisujących ten rodzaj fotografii na polskim rynku nie ma zbyt wiele. Jedną z dwuch wydanych u nas ebooków o tej tematyce jest książka ebook autorstwa Helene Dujardin pt.: „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań”. Na początku książki autorka omawia dosyć pobieżnie podstawy fotografii cyfrowej. Opisane tu zagadnienia są naprawdę podstawową wiedzą fotograficzną a więc osoby nieco bardziej zaawansowane nie znajdą tu chyba zbyt dużo ciekawych je rzeczy. Epizod trzeci i czwarty zawiera info dotyczące światła wykorzystywanego w fotografii. Najpierw znajduje się opis czym się różni światło ostre od światła miękkiego. Następnie autorka omawia jak można modyfikować światło zastane poprzez użycie odpowiednich modyfikatorów. Opisane w książce pdf sposoby modyfikacji światła są dostępne za niewielkie koszty praktycznie dla każdego fotografującego, gdyż prócz rozwiązań specjalistycznych (blendy, dyfuzory) autorka przedstawia również ich łatwe i niedrogie zamienniki (zasłona na okno z białego materiału zamiast dyfuzora, białe tło do obrazów zamiast blendy Autorka przedstawia też krótki opis rodzajów lamp Jako niedrogie zamienniki lamp pożytecznych na potrzeby fotografii autorka poleca tutaj lampy halogenowe (takie ze sklepików z materiałami budowlanymi). Następnie przechodzi do opisów zestawów sprzętów wykorzystywanych w studiach a także kolejno omawia jego elementy. Znajdziemy tu zatem opisy parasoli, dyfuzorów, soft boksów a nawet namiotów bezcieniowych. Wszystko w dosyć wielkim skrócie lecz za to w sposób łatwy i prosto przyswajalny dla osoby nie mającej zbyt dużego pojęcia o fotografii. W kolejnym rozdziale znajdują się opisy zasad kompozycji obrazu fotograficznego. Znaleźć tu zatem można info na temat umiejscowienia tematu głównego, reguły trójpodziału, głębi ostrości a także perspektywy. Jest to również ostatni epizod omawiający podstawy fotografii. W następnych dwóch rozdziałach nareszcie znajduje się to co jest głównym tematem książki. W rozdziale szóstym znajdziemy opis przygotowania do sesji fotograficznej. Epizod zaczyna się od opisu lokalizacji sesji (autorka omawia tu pomiędzy innymi, że fotografuje zwykle w swoim salonie przy oknie albo przed domem). Następnie przechodzi do opisu planowania ujęć. Zaleca by przeczytać (a nawet nauczyć się na pamięć) przepisu dania które będzie się fotografowało. Dzięki dokładnej znajomości przepisu wiadomo jakich składników do potrawy użyto i te właśnie produkty można wykorzystać do aranżacji sceny. Znaleźć tu również można opis dodatkowych rekwizytów wykorzystywanych przy fotografowaniu żywności a więc nakryć, obrusów i innych rekwizytów. Epizod ten omawia więc wszystko co jest ważne podczas fotografowania dań z wyjątkiem samych dań (o stylizacji których jest kolejny rozdział). Przedostatni epizod zawiera opisy sposobów stylizacji poszczególnych rodzajów potraw. Na początku znajduje się opis sposobu wykorzystania przypraw i bakalii (które mogą być idealnymi dodatkami - urozmaicającym obraz). Następnie z kolejnych podrozdziałów dowiedzieć się można dużo na temat sposobów stylizacji owoców i warzyw, dań głównych, deserów a także napojów. Znaleźć tutaj można dużo różnorakich interesujących sztuczek, które wykorzystane podczas fotografowania w znaczący sposób mogą wpłynąć na końcowy wynik albo na komfort samej pracy. Ostatni epizod w bardzo skrótowy sposób omawia post produkcję. Właściwie dużo tematów jest tu jedynie zasygnalizowane i odwołuje się do innych publikacji. Na zakończenie autorka omawia sprzęt którego sama używa. Ebooków o tematyce poruszanej w tej książce pdf nie ma na naszym rynku dużo a więc jest to pozycja, która choćby z tego powodu zasługuje na zwrócenie na nią uwagi. Troszkę niepotrzebnie autorka dodała tu ogólne opisy dotyczące podstaw fotografii (takich ebooków na rynku jest dużo i nierzadko opisują to w sposób znacznie pełniejszy). Sam opis sesji kulinarnych i stylizacji fotografowanych dań jest interesujący i zawiera dużo przydatnych informacji. Dodatkowo w książce pdf znajduje się dużo dobrych i naprawdę pouczających fotografii wykonanych przez autorkę. Komu zatem może ta książka ebook się przydać? Najbardziej książka ebook ta będzie przydatna dla osób, które nie mają zbyt wielkiej wiedzy o fotografii a chciałyby się czegoś na ten temat dowiedzieć. Dla tych co chcieliby robić fotografie kulinarne na potrzeby blogów albo do innych nie całkiem komercyjnych celów. Dla takich właśnie osób książka ebook ta jest idealnym poradnikiem jak zacząć robić interesujące fotografie o tematyce kulinarnej. Zaś dla fotografów wykonujących zlecenia książka ebook ta może być dobrym wstępem (szczególnie właśnie ze względu na pouczające fotografie) jednak z całą pewnością nie wyczerpuje poruszanych w niej tematów.
Dujardin napisała tutorial dotyczący fotografii. Dla tych, którzy fotografują zawodowo raczej nieprzydatny, lecz dla stawiających pierwsze kroki w fotografii bardzo cenny. Autorka reprezentuje nurt fotografii naturalnej. Nie chodzi o to, że fotografuje przyrodę, lecz o wykonuje fotografie potraw zgodne z rzeczywistością. Urok jej zdjęć opiera się na ciekawej stylizacji, twórczym wykorzystaniu światła i odkryciu naturalnego cudowna produktów. Przedstawione przez nią potrawy nie są sztucznie podkolorowane, czy spryskane lakierem do włosów albo inną chemią imitującą kropelki wody albo obłoczki pary. Nadają się do jedzenia po sfotografowaniu. Te fotografie emanują smakiem, zapachem, kolorem. Jest w nich życie.
Na polskim rynku wydawniczym dostępnych jest dużo publikacji dotyczących fotografii cyfrowej – lepszych i gorszych, dla mniej albo bardziej zaawansowanych użytkowników. Jedne koncentrują się na fotografii krajobrazowej albo portretowej, inne pretendują do miana encyklopedii gromadzących info na każdy fotograficzny temat. Teoretycznie w tak bogatej ofercie wszyscy powinni coś dla siebie znaleźć. Mnie jednak stale brakowało książki o fotografii kulinarnej. Aż w końcu nakładem wydawnictwa Helion ukazały się „Ujęcia ze smakiem” autorstwa Hélène Dujardin.
Bardzo przydatne info i porady okraszone idealnymi zdjęciami. Info idealne dla amatorów i pasjonatów fotografii.
Książka ebook jest genialna. Zawiera mnóstwo przydatnych i interesujących wskazówek. Bogata w cudowne i apetyczne zdjęcia. Pozycja obowiązkowa dla ciekawych się fotografią kulinarną