Tradycje kulinarne Korei okładka

Średnia Ocena:


Tradycje kulinarne Korei

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różnorakie ludy i plemiona dorzuciły własne ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi a także mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, aromaty i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Państwie Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. "Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to też książka ebook ukazująca rolę a także znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Pomiędzy kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach a także legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zbiór przepisów na słynne koreańskie dania.

Szczegóły
Tytuł Tradycje kulinarne Korei
Autor: Tomaszewska-Bolałek Magdalena
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Hanami
Rok wydania: 2015
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Tradycje kulinarne Korei w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Tradycje kulinarne Korei PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • erka

    Tradycje kulinarne z różnorakich stron świata od dawna mnie interesowały. Każdy region ma swoje potrawy, napoje, a nawet przyprawy które są dodawane do dania, w celu dodania wyjątkowego smaku. Nie tak dawno temu, zaznajomiłem się z książką o wyjątkowych słodyczach z Państwie Kwitnącej Wiśni. Mając więc możliwość zapoznania się z publikacją tej samej autorki, tym razem o kulinarnych obyczajach Korei, nie mogłem nie skorzystać z okazji. Autorka prowadzi nas przez wieki, przedstawiając nam produkty i dodatki, jakie mają największe znaczenie w tworzeniu dań, deserów a nawet napoi w tymże regionie. Jest to wyjątkowo zróżnicowana kuchnia, bowiem Koreańczycy bazują przede wszystkim na tradycjach żywieniowych krajów sąsiadujących. I tak chiński ryż i herbata, czy japońskie sushi na stałe się wpisały w menu Korei. Nie znaczy to, że kuchnia ta opiera się tylko na zapożyczeniach. Na przestrzeni wieków wytworzyła się wyjątkowo różnorodna, pachnąca i zdrowa mieszanina potraw, tworząc niepowtarzalny koktajl. Kraj Porannej Ciszy, w tej książce pdf to wyjątkowo bogaty smakowo region, w którym zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Idealnie wydana pozycja, która prócz licznych zdjęć, ciekawostek, zawiera także przepisy na niektóre potrawy. Także sami możemy spróbować tego, co nasze kubki smakowe zapewne przyjmą z entuzjazmem. Jak to cudownie powiedziano na okładce, ta książka ebook to historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Zdecydowanie się zgadzam. Zachęcam do lektury.