Tradycje kulinarne Japonii okładka

Średnia Ocena:


Tradycje kulinarne Japonii

Książka ebook ta poświęcona jest historii a także tradycjom kulinarnym Państwie Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnorakich okresach historycznych odnaleźć w niej można interesujące info dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.

Szczegóły
Tytuł Tradycje kulinarne Japonii
Autor: Tomaszewska-Bolałek Magdalena
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Hanami
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Tradycje kulinarne Japonii w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Tradycje kulinarne Japonii PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • erka

    Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemalże wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę. W własnej książce pdf autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest wyjątkowo kluczowa w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich, po ogólne info o najbardziej słynnych daniach. Własną opowiadanie autorka snuje wyjątkowo zajmująco i ciężko się oderwać od tej książki. Mamy tu nie tylko kawał historii, lecz i ciekawostki, porady, triki, a także przepisy na smaczne dania. Dodatkowo zawarto tutaj mnóstwo kolorowych zdjęć, ilustracji. Polecam.

  • Wkp

    Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, prawdopodobnie nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Lecz co tak naprawdę wiemy o kulinariach Państwie Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.Zacznijmy od tego, że to nie jest książka ebook z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło słynnej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura – szczególnie kulinarna – a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowiadanie o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. A także specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie.Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, lecz czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi – jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? „Tradycje kulinarne Japonii” wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, lecz trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i kluczowa – to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, idealna zarówno dla fanów Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle.Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w „Tradycjach…” szczególnie wiele, lecz dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym państwie nie spotyka się na co dzień.A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich – kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie świeżych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem niezły wstęp do przygody, nie sądzicie?