Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Książka ebook ta poświęcona jest historii a także tradycjom kulinarnym Państwie Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnorakich okresach historycznych odnaleźć w niej można interesujące info dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Tradycje kulinarne Japonii |
Autor: | Tomaszewska-Bolałek Magdalena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Hanami |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemalże wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę. W własnej książce pdf autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest wyjątkowo kluczowa w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich, po ogólne info o najbardziej słynnych daniach. Własną opowiadanie autorka snuje wyjątkowo zajmująco i ciężko się oderwać od tej książki. Mamy tu nie tylko kawał historii, lecz i ciekawostki, porady, triki, a także przepisy na smaczne dania. Dodatkowo zawarto tutaj mnóstwo kolorowych zdjęć, ilustracji. Polecam.
Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, prawdopodobnie nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Lecz co tak naprawdę wiemy o kulinariach Państwie Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.Zacznijmy od tego, że to nie jest książka ebook z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło słynnej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura – szczególnie kulinarna – a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowiadanie o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. A także specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie.Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, lecz czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi – jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? „Tradycje kulinarne Japonii” wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, lecz trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i kluczowa – to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, idealna zarówno dla fanów Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle.Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w „Tradycjach…” szczególnie wiele, lecz dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym państwie nie spotyka się na co dzień.A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich – kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie świeżych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem niezły wstęp do przygody, nie sądzicie?