Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Giorgi Maglakelidze pokazuje kilkadziesiąt rodzinnych przepisów na tradycyjne potrawy gruzińskie, urzekające bogactwem przypraw, smaków i aromatów. Przystawki, dania główne, przekąski, sałatki, sosy, a nawet przetwory i marynaty ̶ wszystkie opisywane w przystępny sposób i wzbogacone apetycznymi fotografiami. W książce, poza fotografiami potraw, czytelnik znajdzie także widoki z regionów, z których pochodzą te niezwykłe przepisy, a także tradycyjne toasty. Cudowne krajobrazy i smakowite potrawy z pewnością będą zachętą nie tylko do gotowania, ale także do odwiedzenia malowniczej Gruzji.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów |
Autor: | Maglakelidze Giorgi |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Nasza Księgarnia |
Rok wydania: | 2018 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Od kiedy spędziłam w Gruzji dwa tygodnie, bardzo pokochałam ten kraj i jego kulturę. Gruzja jest bowiem w wielu materiach zupełnie różna od Polski! Większe znaczenie ma tam tradycja, chociażby wznoszenia toastów, czy podejście do kobiet, lecz mają również zupełnie inne zwyczaje żywieniowe. Stale śni mi się po nocach kupowane w przydrożnej piekarni chaczapuri jedzone łatwo z ręki. Chaczapuri jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw, a jest to… serowy chleb! W różnorakich rejonach Gruzji robi się je w inny sposób, lecz na szczęście w książce pdf zaprezentowano parę przepisów, nie tylko na charakterystyczne „oko”, lecz również na mój ukochany placek z dużą ilością sera. Książka ebook jest cudownie wydana (w twardej oprawie) i ma całe mnóstwo apetycznych zdjęć, więc już samo spoglądanie na nie powoduje ślinotok… Na każdej ze stron zaprezentowano danie, więc nawet dzięki zdjęciom już wiemy, na co możemy mieć ochotę, zanim się nieźle wczytamy w przepis. Malutkim minusikiem jest dla mnie to, że nie opisano miejsc przedstawionych na zdjęciach. W przypadku Kaukaskich krajobrazów aż tak mi to nie przeszkadza, lecz już zamek powinien mieć podpis z nazwą miasta. Jeżeli ktoś był w Gruzji, to na pewno spotka tutaj wszystkie własne ulubione dania. Jeżeli natomiast dopiero planuje podróż, to może poznać tamtejsze smaki i trochę lepiej zrozumieć kulturę, dzięki np. toastom, które są dla Gruzinów bardzo charakterystyczne. Gorąco zalecam tę książkę wszystkim tym, którzy lubią nowe smaki, lub kochają Gruzję, tak jak ja i moja rodzina.
Jeżeli szukacie ciekawych, świeżych smaków, które nie będą wymagały wymyślnych przygotowań i składników, to wybierzcie się w podróż, która pozwoli Wam poznać Sekrety gruzińskiego smaku. http://www.czytajac.pl/2018/02/tajemnice-gruzinskiego-smaku/
Za każdym razem, gdy biorę do ręki nową książkę zawierającą przepisy, boję się, że będzie to powielenie tego co już było i zastanawiam się co można jeszcze napisać w tym temacie. Na szczęście jednak z reguły mylę się ogromnie Zazwyczaj każdy, kto miał możliwość być w Gruzji, po przyjeździe opowiada o wyjątkowo smacznych potrawach, o gościnności i o ogromnej ilości przyjaznych ludzi. O tym możemy przeczytać już na samym początku książki, twórca stara się wyjaśnić co to jest supra (biesiada), na czym ona polega, jaką rolę ma jej tamada czyli przewodnik (toasty, toasty) ujawnia zasady, które warto poznać, by móc w pełni uczestniczyć w biesiadowaniu. Potrafi trwać ono całymi godzinami a ciekawostką jest, że na deser podaje się owoce, melony, chłodne arbuzy albo domowe konfitury. Po takiej uczcie, na kolejny dzień można udać się do wyspecjalizowanych restauracji na chaszi – wywar z kości i flaków a także na pięćdziesiątkę wódki. Podobno taki zbiór stawia na nogi i daję energię na cały dzień. Giorgi Maglakelidze narodził się w Tbilisi, ale od 2000 roku mieszka w Polsce. Jest autorem wielu ebooków poruszających tematykę kultury Gruzji. Organizuje wieczory gruzińskie a także warsztaty kulinarne, też na swoim kanale YouTube. „Tajemnice gruzińskiego smaku” to nie tylko ogromnie ciekawa książka ebook kucharska ale też interesujące wprowadzenie do historii kultury tego państwa. Piękne zdjęcia cudownych miejsc są idealnym bodźcem by w najbliższym okresie zaplanować podróż do Gruzji, a przepisy aż proszą się, żeby je wypróbować. Co najistotniejsze sporządzenie większości potraw naprawdę nie jest trudne, a składniki u nas są dostępne. Znajdziemy tu przepisy na dania mączne, z fasoli, z ryb, mięsne czy na marynaty. Można zauważyć, że w kuchni gruzińskiej dużą rolę pełni bakłażan, który można podać na dużo sposobów. Ja nie mogę się jakoś do niego przekonać lecz znam wielu jego miłośników. Najciekawsze dla mnie przepisy to te na mchali i na konfiturę z zielonych pomidorów, którą miałam możliwość jeść dawno temu, a teraz będę mogła przygotować ją sama. Zdecydowanie również moje serce skradły chinkali, pierożki w kształcie sakiewek z mięsnym nadzieniem i słodkie przegryzki. Trzeba zwrócić uwagę na bardzo cudowne wystylizowanie potraw na zdjęciach, z pewnymi fragmentami przypominającymi skąd danie pochodzi. Bardzo dobrym zabiegiem jest umieszczenie również przypowieści, zwyczajów, dzięki czemu książka ebook staje się kulturowym przewodnikiem. Ja mam zdecydowany problem z takimi publikacjami, przez co może nie jestem całkiem obiektywna, bo uwielbiam oglądać tego typu zdjęcia, jakie tu zamieszczono. Mogę spoglądać na nie każdego dnia i absolutnie ich widok mi się nie nudzi. Na te mogę patrzeć co chwilę i wcale nie tracą na własnej atrakcyjności. Dlatego uważam, że książka ebook ta może być idealnym upominkiem, nie tylko dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, ale dla każdego, kto pragnie podróżować i poznawać inne kultury.