Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego okładka

Średnia Ocena:


Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

Rady Marka Łebkowskiego to prawdziwa "biblia polskiej kuchni"! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w paru inspirujących wariantach, a dzięki tej książce pdf odkryjesz tajemnice rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie. Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji a także świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to: czas przygotowania, ułatwia zaplanowanie pracy, stopień trudności, pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu, liczba porcji, umożliwia przeliczenie ilości składników, składniki, szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką, opis krok po kroku, poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem. "Z ebookami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to stale jest aktualna. Jestem przekonana, że dużo osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treści". (Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka ebooków kulinarnych) "Kuchnia polska" Marka Łebkowskiego to książka, która mnie ukształtowała kulinarnie, otworzyła na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyła klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Twórca odkrywał przed czytelnikami tajemnice sufletów, sznycli, opowiadał o posiłkach z egzotycznych głuszców, cietrzewi i kuropatw, lecz także wykwintnych raków, żabich udek i ślimaków nierzadko goszczących na stołach polskich królów. Dzięki fotografiom Łebkowskiego 20 lat temu zobaczyłam pierwszy raz, jak wygląda rambutan czy durian. "Kuchnia polska" Łebkowskiego to "biblia kuchni polskiej", a jej Twórca włożył tytaniczną pracę w czytelne i dokładne opracowanie typowych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiących z wpływów orientalnych), sięgając do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni omówionych skrupulatnie w Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, ebooków Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Łebkowski ukazuje kuchnię polską pełną wpływów, godnie prezentującą się na makie smaków Europy i świata, kuchnię, z której możemy być dumni. "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" wydana w odświeżonej odsłony przez Wydawnictwo Publicat to obowiązkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte są sprawdzone i idealnie dopracowane, nie stanowią jedynie zasłyszanych i zebranych receptur od gospodyń domowych. W czasach, gdy niemalże wszystko udaje się znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródła, w książce pdf pełnej praktycznych porad, dokładnych porad dotyczących obróbki warzyw, mięs, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskało przejrzystość i lekkość. Prócz typowych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuście są w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich - słone ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonałe sosy kuchni francuskiej, lecz tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka ebook to idealny upominek dla fanów klasyki, poszukujących korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć się gotować od swojej babci, a którym bliskie jest określenie "kochanie przez gotowanie". (Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki "W słoiku", fanka pierogów i ajerkoniaku) "Marek Łebkowski był nie tylko mistrzem gotowania, lecz także znawcą historii polskiej kuchni i idealnym nauczycielem. Na jego ebookach wychowały się pokolenia, ponieważ pisał przystępnie, klarownie, dawał porady i inspirował wyobraźnię. Przepisy i uwagi idealnie się czyta, a info o zamierzchłych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach są bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradę i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko facet marzeń!" (Monika Kucia, reporterka i kuratorka kulinarna) "Przewracając karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, ponieważ prezentuje przebogatą spuściznę naszej kuchni, a nowe, ponieważ inspiruje do wprowadzenia na nasz stół dań może i zapomnianych, lecz o jakże nowych doznaniach. "Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!" – zdaje się mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli się własną przeogromną wiedzą. "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" przypomina mi bardzo długi, wykwintny stół – jak stąd do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie się spotykały, wymieniały i wspólnie inspirowały. Korzystajmy z tej spuścizny!" (Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej).

Szczegóły
Tytuł Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego
Autor: Łebkowski Marek
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Publicat
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Kajka

    Cudowne wydanie, wszystkie niezbędne info dla zaczynających przygodę kulinarną. Bardzo nieźle sprawdzi się jako prezent.

  • karola

    Książką jest idealnym upominkiem dla początkujących kucharzy. Cudownie ilustrowana ,jasno i czytelnie napisana.

  • anonymous

    Świetne napisana książka ebook

  • Katarzyna Spilkowska

    Książka ebook świetna, w prosty i przyjemny sposób potrafi przedstawić nawet najtrudniejsze przepisy. Cudowne ilustracje zachęcają do stworzenia takiego kulinarnego arcydzieła w domu

  • Immad

    Książka ebook doskonała na upominek :) W środku znajdziemy dosłownie wszystko, jest bardzo ładnie wykonana i powinna ucieszyć każdego, kto lubi gotować :)

  • Jakub Czechowicz

    Doskonała książka. Doskonała na świąteczny upominek i świąteczne pichcenie:) Jest tam po prostu wszystko!