Średnia Ocena:
Stambuł do zjedzenia
Stambuł. İstanbul. Constantinopolis. Trzy różnorakie nazwy, jedno niesamowite miasto. Kolejna kulinarna wyprawa Bartka Kieżuna odkrywa przed nami bogactwo pełnego kontrastów Stambułu. To jednak coś więcej niż zwykła podróż – to odkrywanie zamierzchłych szlaków, smakowanie orientu i zachwyt ponad potęgą historii. Wszystko udokumentowane w zdjęciach i przepisach na tureckie dania! Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce pdf „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. O „Stambule do zjedzenia”: "Cóż to jest za opowieść! Sprzedawcy ulicznego jedzenia, którzy przekrzykują się nawzajem, wędrówki po mieście udeptane z fascynujących tropów historii i teraźniejszość, która z całej siły trzyma za rękę przeszłość. Weźcie głęboki oddech — czujecie aromat mięty, kuminu lub pieprzu? Słyszycie brzdęk łyżeczki mieszającej cukier w pękatej szklance z gorącą jak Stambuł herbatą? Bartek Kieżun z rozmachem prezentuje smakowite meandry tego tętniącego życiem miasta, które zdaje się nie mieć końca. Afiyet olsun!" Daria Pawlewska, redaktorka i wydawczyni magazynu KUKBUK "Bartek Kieżun mieszka w mojej okolicy. Kiedy dzwoni, że będzie mógł w drodze do miasta podrzucić jakiś smakołyk, domyślam się, że pracuje ponad kolejną książką i robi fotografie opisanych dań. A więc dwa w jednym: mogę delektować się tym, o czym pisze, a później przeczytać o tym, czym się delektowałem. Następnie, wyposażony w jego mistrzowskie historyczno-obyczajowe wykłady, zwiedzam i zjadam — nawet Stambuł — bez wychodzenia z domu." Grzegorz Turnau "Stambuł jest doskonałym miejscem dla fanów dobrego jedzenia. A Kieżun jest doskonałym autorem, aby omówić jego kulinarne zaułki i sekrety. Gdyby można było jeść książki, zacząłbym od tej." Witold Szabłowski Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Stambuł do zjedzenia |
Autor: | Kieżun Bartek |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Stambuł do zjedzenia PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Książki Bartka Kieżuna to kulinarne, wydawnicze perełki, które można przeglądać godzinami tylko po to by podziwiać ich wnętrze. Tym razem ten specjalista kuchni śródziemnomorskich zabiera nas do tętniącego życiem Stambułu. „STAMBUŁ DO ZJEDZENIA” Po lekturze i dokładnym zapoznaniu się z zawartością książki zdałam sobie sprawę jak bardzo ten tytuł oddaje to co „Stambuł do zjedzenia” oferuje, obiecuje i czym nęci. Ten przewodnik kulinarny został podzielony na kilka rozdziałów, które odpowiadają kolejnym posiłkom w ciągu dnia: śniadania, obiady, desery i kolacje. Każdy rozdział, ba, każdy przepis twórca okrasił czymś w stylu anegdoty, obyczajowej opowiastki z nutką historii i kultury Stambułu. To wprowadzenie sprawia, że będąc w domu można poczuć klimat miasta i nabrać jeszcze większej ochoty na gotowanie. Jedzenie to niesamowita przyjemność, dla mnie jednak czytanie o jedzeniu ma szczególne miejsce w moim sercu i nie odmawiam sobie tej przyjemności. Bartek Kieżun własnymi opowieściami sprawia mi olbrzymią przyjemność. Wydanie tej książki, jak i poprzednich publikacji Bartka Kieżuna jest absolutnie zachwycające, dopieszczone w każdym szczególe. „Stambuł do zjedzenia” jest piękny, kolorowy, różnorodny i pyszny. Jeśli szukacie prostych, łatwych i niewymagających przepisów to „Stambuł do zjedzenia” nie jest dla Was. To przewodnik po smakach i kulturze, który pozwoli smakować i odkrywać. Zdecydowanie to książka ebook dla lubiących eksperymentować i poznawać regionalne smaki. PODSUMOWANIE Zachwycałam się już „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”, a ostatnio zachwycam się „Stambułem do zjedzenia”. Przewodniki kulinarne Kieżuna są dopracowane w każdym calu. Oprócz znacznej dawki lokalnych przepisów twórca serwuje nam coś więcej. Zabiera w podróż do Stambułu, opowiada o smakach, zapachach, ludziach i miejscach. W tych opowieściach czuć aromat korzennych przypraw i słychać uliczny gwar. Aż ma się ochotę smakować, gotować i wybrać w podróż po tym pasjonującym mieście. Jeśli macie wśród najbliższych takiego jak ja amatora cudownych ebooków kucharskich, to książki Kieżuna doskonale nadają się na świąteczny prezent. Tak tylko podpowiadam.
Dla zakochanych w Stambule , jego zabytkach, idealnej atmosferze,a dodatkowo w tureckiej kuchni -to niesamowita gratka! Idealnie wydana, pomysłowa , rzeczowa i interesująca pozycja . Idealna jako upominek dla Turkofana i nie tylko :)
Prześlicznie wydana książka ebook z bardzo interesującymi i smakowitymi przepisami. Zalecam wszystkie książki Pana Bartka Kieżuna.
Idealna książka. Zalecam serdecznie wszystkim fanom ebooków kucharskich. Według mnie ta pozycja to must have :D
Cudowna! Zresztą jak wszystkie książki Bartka Kieżuna, bo nie są to zwykłe książki kucharskie... To są podróże kulinarne, gdzie prócz wspaniałych przepisów (sprawdziłam już kilka) są piękne opisy miejsc, zabytków, regionów... Uwielbiam! :)