Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety okładka

Średnia Ocena:


Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Smaki dwudziestolecia to następna książka ebook z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów i życia w Drugiej Rzeczypospolitej.Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych a także wiejskich jarmarkach, a także o znanych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer). Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, elementy wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.

Szczegóły
Tytuł Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor: Łozińska Maja
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2011
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • kulamdalej

    wciągająco i malowniczo opisywane zycie, zwyczaje i oczywiscie kulinaria nieistniejącego już barwnego swiata.

  • jjon

    Interesujące opracowanie dotyczące obyczajów kulinarnych ówczesnego społeczeństwa, oparte na bogatej bibliografii.Autorka wskazuje na zmiany, jakie zachodziły nie tylko w samym sposobie żywienia, prowadzenia domu, lecz i w podejściu do życia towarzyskiego, które w ówczesnych czasach cechowało się coraz większą otwartością.Jeśli ktoś lubi dwudziestolecie, to na pewno znajdzie dużo przyjemności w przeczytaniu tej pięknej książki. Ci zaś, którzy jeszcze nie znają smaku dwudziestolecia, mają szansę się w nim rozsmakować. Na przykład możecie się dowiedzieć, do czego służyła maszynka karlsbadzka, co to były fajfy, co można było kupić w sodówce i czy pieczony paw w sosie anyżkowym zawsze wszystkim smakował. Klimat tamtych czasów ukazany na licznych zdjęciach, plakatach, reprodukcjach obrazów, szczegółowe opisy ubogacone anegdotkami, liczne cytaty – to fragmenty dzięki którym autorce udało się bardzo wyraźnie pokazać charakter dwudziestolecia międzywojennego. Polecam.

  • Miqa

    W książce pdf nie zabraknie wciągających opisów ogromnych balów i bankietów, przeznaczonych głównie dla bogatych, jak i skromnych obiadów w domowym zaciszu. Poznamy twórców kulinarnych przepisów, znanych smakoszy lecz nie tylko…Zaprezentowane zostaną liczne słynne restauracje, kawiarnie czy cukiernie, lecz także nierzadko oblegane przez biedniejszą element społeczeństwa – duże gospody i „podmiejskie spelunki” cieszące się niemałym powodzeniem. Bardzo podobały mi się liczne fotografie i plakaty propagandowe („cukier krzepi”, „smakosze piją tylko piwo lwowskie”), które idealnie dopełniały treść książki obrazując tamtejsze czasy.Każdy znajdzie w tej książce pdf coś interesującego. Pasjonaci historii i okresu dwudziestolecia międzywojennego na pewno ją pokochają. To taka magiczna podróż do nie tak ponownie odległej przeszłości. Serdecznie POLECAM!