Słodziutki. Biografia cukru okładka

Średnia Ocena:


Słodziutki. Biografia cukru

"Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, ponieważ jest przecież taki słodki!" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, autorka bloga kachblazejewska.plHistoria dramatyczneg romansu ludzkości z cukrem. Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka dużych odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zamordować i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć. "Fascynująca historia rajskiej słodyczy, która od wieków zamienia ludzkie życie w piekło. Uważajcie! Po tej książce pdf już nie sięgniecie po czekoladę z tą samą przyjemnością." Anna Brzezińska, historyczka, pisarka, autorka bestsellera "Córki Wawelu. Opowiadanie o jagiellońskich królewnach" "Cukier to dla jednych rozkosz, dla innych przekleństwo. Spośród tysięcy pacjentów z cukrzycą, jakich miałem i mam pod opieką, zaledwie paru potrafiło zmierzyć się z nią, decydując, że będą po prostu jedli mniej. Chciałbym bardzo, by było ich więcej. „Słodziutki. Biografia cukru” pomaga zrozumieć, dlaczego to ważne. Książkę przeczytałem z dużą przyjemnością i także Państwa zachęcam do lektury". Prof. dr hab. Krzysztof Strojek, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii "To historia inna niż wszystkie. Co wyróżnia tę opowiadanie o cukrze? Przede wszystkim to, że sięga do prapoczątków - nie tylko uświadamia, jak bardzo jest szkodliwy, lecz również jak manipulowano wiedzą na jego temat. Poznanie tej prawdy przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. Całość napisana lekkim językiem, pełna ciekawostek i nieznanych do tej pory historii. Warto". Oktawia Nowacka, pięcioboistka, olimpijka, zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i Polski "Przeczytałem tę niesamowitą książkę jednym tchem. W wyjątkowy sposób opowiada o tym, co skrywa cukier pod własną słodką maską". Antoni Huczyński, "Dziarski Dziadek"

Szczegóły
Tytuł Słodziutki. Biografia cukru
Autor: Kortko Dariusz, Watoła Judyta
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Agora
Rok wydania: 2018
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Słodziutki. Biografia cukru w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Słodziutki. Biografia cukru PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • monkamaj

    Kupiłam zachęcona reklamami na facebooku ;); książkę czyta się lekko, dużo jest ciekawostek, generalnie książka ebook o historii cukru, lecz jest też trocję informacji o jego szkodliwym działaniu; czasami z ironią

  • Aleksandra Kowalska

    Super pozycja. Tytuł sugeruje , że będzie to monografia o cukrze. A jest inaczej idealna historyczna książka ebook o tym gdzie słodkość mogła się rodzić. Odkrycie Ameryki , niewolnictwo, królowie. Naprawdę idealna pozycja.

  • Alex90

    Tytuł adekwatny do zawartości - omówiony jest cukier - jego historia, wpływ na zdrowie człowieka (m.in. cukrzyca) i różnorakie tematy około-cukrowe. Książkę czyta się czasem jak podręcznik do historii, lecz pozbawiony nudnych fragmentów, a czasem jak typową literaturę faktu. Tematyka jest szeroka i można poznać dużo ciekawostek (np. o koncernach farmaceutycznych w USA i cenach insuliny). Pojedyncze elementy historyczne wydawały mi się spisane na siłę - cukier był tylko pretekstem, a do pewnego momentu nie miały dużo z nim wspólnego. Biografię produktu spożywczego ogólnie uznaję za udaną.