Średnia Ocena:
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy własne ciała. Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam albo pomaga? Dzięki tej książce pdf poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różnorakie produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest?)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo niełatwych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko pożyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, lecz również idealna zabawa. "Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę ciekawa (jest), lecz nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka ebook dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, gdy opowie wam o cudach praktycznej, pożytecznej nauki i użyje mądrych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek." Daniel J. Levitin, twórca "Zasłuchanego mózgu. Co się losy w głowie, gdy słuchasz muzyki" "Ta książka ebook jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym mową i dodająca otuchy." Kallie Moore, prowadząca PBS Eons "Jak najbardziej zachęcam do sięgnięcia po pełne werwy Składniki, jeśli chcecie dowiedzieć się o Cheetos, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią. Lecz przede wszystkim kupcie tę książkę, ponieważ uczy was lepiej myśleć - jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec." Sam Kean, twórca "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki. Dziwacznych opowieści chemicznej treści"
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy |
Autor: | Zaidan George |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Marginesy |
Rok wydania: | 2020 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!