Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut okładka

Średnia Ocena:


Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

Księga Rut omawia historyczne wydarzenia, lecz jednocześnie spełnia się w czasie, gdy jest czytana. Księga ta była związana ze Świętem Pięćdziesiątnicy. Odczytywano ją wówczas w domach. Chciałbym Cię zaprosić właśnie do takiego przeczytania historii Rut. Ośmielam się wejść w rolę ojca, który czyta ją własnej rodzinie z przekonaniem, że nie jest ona tylko zapisem zdarzeń sprzed tysięcy lat, lecz szansą na spotkanie z Bogiem twarzą w twarz. Jestem przekonany, że to opowiadanie o Tobie i Bogu - niesłychanie wytęsknionym - który w trakcie czytania będzie schodził po niebiańskiej drabinie, aby spotkać się z Tobą tak, jak jeszcze nikt nigdy się z Tobą nie spotkał. Usiądź więc komfortowo i posłuchaj najbardziej niezwykłej historii, która wydarzyła się przed wiekami, gdy Bóg zawędrował na koniec świata, czyli do Moabu. Od Autora: Są historie tak niezwykłe, że choć ciężko w nie uwierzyć, mają moc, by przemienić świat. Historie, o których marzymy, pragnąc wziąć w nich udział, pomimo, że wszystko mówi nam, że to niemożliwe. Właśnie taka jest historia Rut. Jestem przekonany, że to także opowiadanie o spotkaniu Twojej duszy z Bogiem, spotkaniu niesłychanie przez Niego wytęsknionym. Jestem przekonany, że w trakcie czytania Bóg będzie schodził po niebiańskiej drabinie, aby spotkać się z Tobą tak, jak jeszcze nikt nigdy się z Tobą nie spotkał. Usiądź więc komfortowo i zanurz się w tej najbardziej wyjątkowej historii, która wydarzyła się przed wiekami, gdy Bóg zawędrował do Moabu, czyli na sam koniec świata. Zawędrował tam, aby znaleźć Ciebie. Adam Szustak OP

Szczegóły
Tytuł Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut
Autor: Szustak Adam
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Fundacja Malak
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: swiateczne-przepisy-ebook-2021-2.pdf - Rozmiar: 4.07 MB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 I cóż, że ze Szwecji SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Michała Godynia szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji WRAZ Z PORADAMI ZERO WASTE Strona 2 Strona 3 SPIS TREŚCI Szwedzkie klopsiki köttbullar 5 Klopsiki wegetariańskie 7 Gravlax 9 Zapiekanka „pokusa Janssona” 11 Śledzie po szwedzku 13 Filet śledziowy w sosie rozmarynowo-jagodowym 15 Bułeczki szafranowe saffransbullar 17 Pierniczki imbirowe pepparkakor 19 Grzane wino glögg 21 Julskinka szwedzka szynka świąteczna 23 Ostro-słodka musztarda własnej roboty 23 Cukierki karmelowe knäck o smaku toffi 25 Strona 4 4 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 5 SZWEDZKIE KLOPSIKI Przygotowanie: Zmieszaj bułkę tartą ze śmietaną. Odstaw na 5 – 10 KÖTTBULLAR minut. Zmieszaj mięso z cebulą, jajkiem, solą i zie- lem angielskim. Dodaj zgęstniałą śmietanę z bułką Szwedzkie klopsiki mięsne to klasyka. Przyrządzane tartą. Zmieszaj na gładką masę. są z różnych rodzajów mięs. W południowej Szwecji wykorzystuje się często wieprzowinę, a na pół- Mokrymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Smaż je nocy wołowinę. Czasem miesza się ze sobą kilka na maśle po kilka sztuk. Ruszaj patelnią, by klopsi- rodzajów mięsa. Coraz bardziej popularne stają ki zachowały okrągły kształt. Kiedy mięso się się klopsiki wegetariańskie. W 2019 szwedzka IKEA przyrumieni, zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze sprzedała miliard klopsików na całym świecie. przez 5 – 10 minut. Powtarzaj tę samą procedurę ze wszystkimi klopsikami. Składniki (na ok. 50 małych klopsików): •  200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wołowiny •  200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wieprzowiny •  75 ml bułki tartej •  150 ml słodkiej śmietany •  1 łyżka drobno posiekanej cebuli •  1 jajko •  1 łyżeczka soli •  szczypta mielonego ziela angielskiego •  masło SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 5 Strona 6 6 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 7 KLOPSIKI WEGETARIAŃSKIE Przygotowanie: Cebulę, świeżą paprykę i seler naciowy pokrój Składniki (na ok. 26 szt. – 1 kulka 25-30 g): w kostkę. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Tak przygotowane warzywa smaż na jednej łyżce •  50 g czerwonej papryki masła i jednej łyżce oleju przez około 3-5 minut, •  1 mała cebula aż lekko się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj •  1 ząbek czosnku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zamieszaj. •  150 g odsączonej kukurydzy z puszki Ciecierzycę odsącz na sicie i przełóż do miski. lub mrożonej Zgnieć ubijakiem do ziemniaków lub zmiksuj blen- •  240 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej derem ręcznym. Następnie dodaj odsączoną na sicie ciecierzycy z puszki kukurydzę, groszek i fasolę. Składniki wymieszaj •  160 g odsączonego groszku zielonego z puszki ręcznie w misce zagniatając jak ciasto. Dodaj pod- lub mrożonego smażone wcześniej na patelni warzywa i ponow- nie wymieszaj. Posiekaj natkę, koper i szczypior. •  120 g odsączonej fasoli czerwonej z puszki Dodaj do wyrobionej masy. Na koniec dodaj paprykę •  1 marchewka w proszku, sól, pieprz, jajko, mleko i bułkę tartą. •  1 gałązka selera naciowego Wymieszaj na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi ufor- •  5 g świeżego kopru muj około 26 kulek o wadze około 25-30 g jedna. •  5 g świeżej natki pietruszki Tak uformowane klopsy wstaw do lodówki na około 30 minut, by się schłodziły i dobrze związały. •  5 g świeżego zielonego szczypiorku Klopsy smaż na złoty kolor na rozgrzanym na patelni •  ¼ łyżeczki słodkiej papryki oleju. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj nie- •  Sól i pieprz do smaku wielką ilość masła. •  3 łyżki bułki tartej Klopsy można przygotować wcześniej, a przed •  1 jajko podaniem podgrzać przez 10 minut w nastawionym •  5 łyżek mleka na 160ºC piekarniku. •  6 łyżek oleju •  2 łyżki masła SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 7 Strona 8 8 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 9 GRAVLAX Przygotowanie: Aby zminimalizować ryzyko związane ze spożyciem Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli, cukrze surowej ryby, warto uprzednio łososia zamrozić. i koperku często gości na szwedzkich stołach. Po rozmrożeniu usuń z ryby łuski i ości, pozostawia- Aby w pełni docenić jego smak, warto skosztować jąc skórę. Natnij skórę w kilku miejscach, żeby ma- kilka plasterków samego łososia, bez dodatków. rynata od spodu przeniknęła do ryby. Wymieszaj Gravlax to również doskonała przystawka. sól, cukier i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką oprósz spód i wierzch łososia, dodając też obfitą Delikatny łosoś marynowany ilość koperku. Filet ułóż w szklanym naczyniu i przy- w koperku kryj obciążoną deską do krojenia. Marynuj przez 2-4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie Gravadlax, czyli łososia marynowanego w koperku odstaw do lodówki na 24-48 godzin, parokrotnie najlepiej podawać z musztardą – zwyczaj ten przy- przewracając filet na drugą stronę. Wypłucz łoso- wędrował z Francji. Ta potrawa, obok marynowane- sia w zimnej wodzie i ponownie oprósz koperkiem. go śledzia, swego czasu budziła podejrzenia tury- Krój na cienkie plasterki, ale nie zagłębiając się stów. Surowa ryba? Czy to nie zaszkodzi? Dziś łosoś do skóry, żeby nie odkroić ciemnego mięsa. marynowany w koperku to popularny przysmak także poza granicami Szwecji. Marynowany w koperku łosoś podaje się z sosem hovmästarsås. Składniki (6 porcji): Przygotowanie sosu: •  750 g świeżego filetu z łososia ze skórą Wymieszaj musztardę, cukier i ocet, doprawia- •  85 g cukru jąc solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj •  120 g soli energicznie trzepaczką rózgową lub przy pomocy •  8 łyżek stołowych koperku miksera ręcznego, cienką miarową strużką dolewa- •  1 łyżeczka białego pieprzu jąc olej. Kiedy sos uzyska konsystencję majonezu, dodaj posiekany koperek. Sos: •  2 łyżki stołowe szwedzkiej musztardy (jeśli nie Wskazówki zero waste masz szwedzkiej musztardy, użyj innej słodkiej i łagodnej, np. bawarskiej) Jak wykorzystać skórę z łososia? •  1 łyżeczka musztardy dijon Pokrój skórę w plastry o szerokości 3 cm i usmaż •  2 łyżki stołowe cukru na głębokim oleju na chrupko. Uwaga! Skóra może w wysokiej temperaturze „strzelać”, więc naczynie, •  półtorej łyżki stołowej octu winnego w którym ją smażymy należy przykryć pokrywką. z czerwonego wina Tak usmażoną skórę wykładamy na talerz wyścieła- •  sól, pieprz biały ny ręcznikiem papierowym. Podajemy jako element •  200 ml oleju o neutralnym smaku (nie może dekoracyjny lub jako dodatek do sałatki. to być oliwa z oliwek) •  siekany koperek SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 9 Strona 10 10 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 11 ZAPIEKANKA Przygotowanie: Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki. „POKUSA JANSSONA” Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na fryt- ki). W natłuszczonej formie układaj na przemian Janssons frestelse, czyli „pokusa Janssona” to tra- warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając dycyjna szwedzka zapiekanka. Opisano ją po raz od ziemniaków i na nich kończąc). Zalej śmietaną pierwszy w 1928 roku. Ponoć jej nazwa pocho- i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i ro- dzi od popularnego filmu o tym samym tytule. złóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku na- Zapiekanka pojawia się na szwedzkich stołach grzanym do 225°C przez ok. godzinę lub do momen- w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, ale także tu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią. Świąt Wielkanocnych czy z okazji święta Midsom- mar. Często jest także serwowana jako późno wie- czorny posiłek, podczas całonocnych imprez. Składniki (4 porcje): •  1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie korzennej) •  2 cebule •  8 ziemniaków •  300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka) •  zalewa z filetów z sardeli •  50 ml bułki tartej •  2 łyżki masła SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 11 Strona 12 12 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 13 ŚLEDZIE PO SZWEDZKU FILET ŚLEDZIOWY W SOSIE KAWOWO-MUSZTARDOWYM PRZEPIS PODSTAWOWY NA MARYNATĘ DO ŚLEDZI Sos kawowo-musztardowy (składniki na 10‑20 osób) Marynowane śledzie to stały element każdego •  1,5 łyżki mielonej kawy szwedzkiego święta - Wielkanocy, Bożego Narodze- nia, a zwłaszcza Midsommar. Marynowane śledzie •  150 ml musztardy są obecne w szwedzkiej kuchni od średniowiecza. •  100 ml białego cukru Jest wiele sposobów ich przyrządzania. Oto kilka •  5 łyżek octu winnego białego 6% z nich. •  1,5 łyżki miodu Składniki (na 10-20 osób): •  150 ml oleju słonecznikowego •  1 kg odsączonych filetów śledziowych •  1 łyżeczka soli •  200 ml octu spirytusowego 10% Przygotowanie: •  400 ml cukru W misce dokładnie mieszaj musztardę, cukier, miód •  550 ml wody i ocet winny, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj •  2 listki laurowe kawę, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj •  15 ziaren ziela angielskiego do uzyskania jednolitej konsystencji. •  1 średnia marchewka Filety śledziowe zamarynowane w zalewie octowej (patrz wyżej) dokładnie odsącz i przełóż do sosu ka- •  1 duża biała cebula wowo-musztardowego. Marynuj w lodówce przez Przygotowanie: minimum 12 godzin. Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotuj marynatę (zalewę). Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i zdejmij z ognia. Do garn- ka z gorącą zalewą dodaj pokrojoną w cienkie plastry marchewkę oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonego roztworu dodaj ocet i zamieszaj. Śledzie odsącz na papierze kuchennym i przełóż do przygotowanej zalewy octowej. Marynuj przez minimum 24 godziny. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 13 Strona 14 14 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 15 FILET ŚLEDZIOWY W SOSIE ROZMARYNOWO-JAGODOWYM Składniki (na 10-20 osób) •  400 ml kwaśnej śmietany 22% •  100 ml marynaty octowej ze śledzi •  4 gałązki świeżego rozmarynu •  4 łyżki konfitury z jagód •  1 łyżeczka soli •  3 szczypty białego pieprzu Przygotowanie sosu rozmarynowo- jagodowego: W misce dokładnie wymieszaj kwaśną śmietanę, sól, pieprz i marynatę octową. Pod sam koniec do sosu dodaj igiełki z jednej gałązki rozmarynu oraz konfiturę z jagód. Delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanego sosu dodaj osączone z marynaty octowej śledzie. Marynuj w sosie roz- marynowo-jagodowym w lodówce przez minimum 6 godzin. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 15 Strona 16 16 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 17 BUŁECZKI SZAFRANOWE Przygotowanie: Szafran utrzyj w moździerzu z kostką cukru (rada SAFFRANSBULLAR dla tych, którzy lubią planować z wyprzedzeniem: zalej szafran odrobiną koniaku i pozostaw na kilka W Szwecji nie sposób wyobrazić sobie Świąt Bożego dni). Drożdże rozkrusz w misie i wymieszaj z kilko- Narodzenia bez saffransbullar i pepparkakor. ma łyżkami stołowymi mleka. Masło roztop i wlej Słodkie drożdżowe bułeczki podawane w okresie do mleka – roztwór powinien mieć temperaturę Świąt Bożego Narodzenia przyprawia się szafra- ok. 37ºC. Do wymieszanych z mlekiem drożdży nem i rodzynkami. Są też obowiązkowym elemen- dodaj masło zmieszane z mlekiem i roztarty tem obchodzonego 13 grudnia Dnia Świętej Łucji. z cukrem szafran. Pierniczkom tradycyjnie nadaje się kształty małych Dodawaj pozostałe składniki (oprócz rodzynek) postaci, świnek bądź serduszek, nierzadko też pole- i przez 10 minut wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikse- wa się je lukrem. Świąteczną tradycją jest też budo- rem. Ostrożnie dodaj większość rodzynek, przykryj wanie domków z piernikowego ciasta. ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto Składniki (25 sztuk): podziel na 25 kawałków, z których następnie ufor- •  1 g nitek szafranu muj podłużne wałki długie na około 10 cm. Przykryj je i pozostaw na 10 minut, następnie rozwałkuj •  50 g drożdży dłońmi tak, by podwoiły długość. Końcówki bułek •  200 g cukru zawiń w przeciwnych kierunkach, formując rodzaj •  300 ml mleka ósemek. W środek każdej połówki ósemki wetknij •  1 jajko rodzynkę. •  150-200 g masła Bułeczki ułóż na wysmarowanym tłuszczem papie- •  1 łyżeczka soli rze do pieczenia i przykryte ściereczką pozostaw do wyrośnięcia na około 90 minut albo do podwo- •  740 g mąki jenia objętości. Jajko roztrzep z wodą i tą polewą •  100 g rodzynek posmaruj bułki. Piecz przez pięć minut w tempera- Glazura: turze 220ºC. Odstaw do ostygnięcia. •  1 jajko •  2 łyżki stołowe wody SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 17 Strona 18 18 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Strona 19 PIERNICZKI IMBIROWE Przygotowanie: W garnku z wodą podgrzej cukier brązowy, cukier PEPPARKAKOR biały i syrop kukurydziany. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Wymieszaj, ostudź, po czym dodaj Składniki: przyprawy korzenne i sodę oczyszczoną, a następ- •  200 g cukru brązowego nie mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto przy- •  200 g cukru białego prósz mąką i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Zagnieć ciasto na stolnicy, w razie potrzeby •  200 g ciemnego syropu kukurydzianego dodając mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, •  150 ml (3/4 szklanki) wody z którego za pomocą foremek wycinaj pierniczki. •  300 g masła Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperatu- •  2 łyżki stołowe mielonego cynamonu rze 180ºC. Ciastka odstaw do wystudzenia. •  2 łyżki stołowe imbiru w proszku •  2 łyżki stołowe mielonych goździków Wskazówki zero waste •  1 łyżka stołowa sody oczyszczonej Jeśli zostaną Ci połamane albo przypalone piernicz- ki, możesz je zblendować i wykorzystać jako spód •  0,9-1 kg mąki do ciasta albo jako dekoracyjną posypkę do deseru. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 19 Strona 20 20 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE