Księga Rut omawia historyczne wydarzenia, lecz jednocześnie spełnia się w czasie, gdy jest czytana. Księga ta była związana ze Świętem Pięćdziesiątnicy. Odczytywano ją wówczas w domach. Chciałbym Cię zaprosić właśnie do takiego przeczytania historii Rut. Ośmielam się wejść w rolę ojca, który czyta ją własnej rodzinie z przekonaniem, że nie jest ona tylko zapisem zdarzeń sprzed tysięcy lat, lecz szansą na spotkanie z Bogiem twarzą w twarz. Jestem przekonany, że to opowiadanie o Tobie i Bogu - niesłychanie wytęsknionym - który w trakcie czytania będzie schodził po niebiańskiej drabinie, aby spotkać się z Tobą tak, jak jeszcze nikt nigdy się z Tobą nie spotkał. Usiądź więc komfortowo i posłuchaj najbardziej niezwykłej historii, która wydarzyła się przed wiekami, gdy Bóg zawędrował na koniec świata, czyli do Moabu.
Od Autora:
Są historie tak niezwykłe, że choć ciężko w nie uwierzyć, mają moc, by przemienić świat. Historie, o których marzymy, pragnąc wziąć w nich udział, pomimo, że wszystko mówi nam, że to niemożliwe. Właśnie taka jest historia Rut.
Jestem przekonany, że to także opowiadanie o spotkaniu Twojej duszy z Bogiem, spotkaniu niesłychanie przez Niego wytęsknionym. Jestem przekonany, że w trakcie czytania Bóg będzie schodził po niebiańskiej drabinie, aby spotkać się z Tobą tak, jak jeszcze nikt nigdy się z Tobą nie spotkał. Usiądź więc komfortowo i zanurz się w tej najbardziej wyjątkowej historii, która wydarzyła się przed wiekami, gdy Bóg zawędrował do Moabu, czyli na sam koniec świata. Zawędrował tam, aby znaleźć Ciebie.
Adam Szustak OP
Szczegóły
Tytuł
Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut
Autor:
Szustak Adam
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Fundacja Malak
Rok wydania:
2016
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: swiateczne-przepisy-ebook-2021-2.pdf - Rozmiar: 4.07 MB
Głosy: 0 Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
I cóż, że ze Szwecji
SZWEDZKIE PRZEPISY
BOŻONARODZENIOWE
Michała Godynia
szefa kuchni
w rezydencji
ambasadora
Szwecji
WRAZ Z PORADAMI ZERO WASTE
Strona 2
Strona 3
SPIS TREŚCI
Szwedzkie klopsiki köttbullar 5
Klopsiki wegetariańskie 7
Gravlax 9
Zapiekanka „pokusa Janssona” 11
Śledzie po szwedzku 13
Filet śledziowy w sosie rozmarynowo-jagodowym 15
Bułeczki szafranowe saffransbullar 17
Pierniczki imbirowe pepparkakor 19
Grzane wino glögg 21
Julskinka szwedzka szynka świąteczna 23
Ostro-słodka musztarda własnej roboty 23
Cukierki karmelowe knäck o smaku toffi 25
Strona 4
4 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 5
SZWEDZKIE KLOPSIKI Przygotowanie:
Zmieszaj bułkę tartą ze śmietaną. Odstaw na 5 – 10
KÖTTBULLAR minut. Zmieszaj mięso z cebulą, jajkiem, solą i zie-
lem angielskim. Dodaj zgęstniałą śmietanę z bułką
Szwedzkie klopsiki mięsne to klasyka. Przyrządzane
tartą. Zmieszaj na gładką masę.
są z różnych rodzajów mięs. W południowej Szwecji
wykorzystuje się często wieprzowinę, a na pół- Mokrymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Smaż je
nocy wołowinę. Czasem miesza się ze sobą kilka na maśle po kilka sztuk. Ruszaj patelnią, by klopsi-
rodzajów mięsa. Coraz bardziej popularne stają ki zachowały okrągły kształt. Kiedy mięso się
się klopsiki wegetariańskie. W 2019 szwedzka IKEA przyrumieni, zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze
sprzedała miliard klopsików na całym świecie. przez 5 – 10 minut. Powtarzaj tę samą procedurę
ze wszystkimi klopsikami.
Składniki (na ok. 50 małych klopsików):
• 200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wołowiny
• 200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wieprzowiny
• 75 ml bułki tartej
• 150 ml słodkiej śmietany
• 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• masło
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 5
Strona 6
6 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 7
KLOPSIKI WEGETARIAŃSKIE Przygotowanie:
Cebulę, świeżą paprykę i seler naciowy pokrój
Składniki (na ok. 26 szt. – 1 kulka 25-30 g): w kostkę. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce.
Tak przygotowane warzywa smaż na jednej łyżce
• 50 g czerwonej papryki
masła i jednej łyżce oleju przez około 3-5 minut,
• 1 mała cebula aż lekko się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj
• 1 ząbek czosnku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zamieszaj.
• 150 g odsączonej kukurydzy z puszki Ciecierzycę odsącz na sicie i przełóż do miski.
lub mrożonej Zgnieć ubijakiem do ziemniaków lub zmiksuj blen-
• 240 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej derem ręcznym. Następnie dodaj odsączoną na sicie
ciecierzycy z puszki kukurydzę, groszek i fasolę. Składniki wymieszaj
• 160 g odsączonego groszku zielonego z puszki ręcznie w misce zagniatając jak ciasto. Dodaj pod-
lub mrożonego smażone wcześniej na patelni warzywa i ponow-
nie wymieszaj. Posiekaj natkę, koper i szczypior.
• 120 g odsączonej fasoli czerwonej z puszki
Dodaj do wyrobionej masy. Na koniec dodaj paprykę
• 1 marchewka w proszku, sól, pieprz, jajko, mleko i bułkę tartą.
• 1 gałązka selera naciowego Wymieszaj na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi ufor-
• 5 g świeżego kopru muj około 26 kulek o wadze około 25-30 g jedna.
• 5 g świeżej natki pietruszki Tak uformowane klopsy wstaw do lodówki na około
30 minut, by się schłodziły i dobrze związały.
• 5 g świeżego zielonego szczypiorku
Klopsy smaż na złoty kolor na rozgrzanym na patelni
• ¼ łyżeczki słodkiej papryki
oleju. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj nie-
• Sól i pieprz do smaku wielką ilość masła.
• 3 łyżki bułki tartej Klopsy można przygotować wcześniej, a przed
• 1 jajko podaniem podgrzać przez 10 minut w nastawionym
• 5 łyżek mleka na 160ºC piekarniku.
• 6 łyżek oleju
• 2 łyżki masła
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 7
Strona 8
8 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 9
GRAVLAX Przygotowanie:
Aby zminimalizować ryzyko związane ze spożyciem
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli, cukrze surowej ryby, warto uprzednio łososia zamrozić.
i koperku często gości na szwedzkich stołach. Po rozmrożeniu usuń z ryby łuski i ości, pozostawia-
Aby w pełni docenić jego smak, warto skosztować jąc skórę. Natnij skórę w kilku miejscach, żeby ma-
kilka plasterków samego łososia, bez dodatków. rynata od spodu przeniknęła do ryby. Wymieszaj
Gravlax to również doskonała przystawka. sól, cukier i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką
oprósz spód i wierzch łososia, dodając też obfitą
Delikatny łosoś marynowany ilość koperku. Filet ułóż w szklanym naczyniu i przy-
w koperku kryj obciążoną deską do krojenia. Marynuj przez
2-4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie
Gravadlax, czyli łososia marynowanego w koperku
odstaw do lodówki na 24-48 godzin, parokrotnie
najlepiej podawać z musztardą – zwyczaj ten przy-
przewracając filet na drugą stronę. Wypłucz łoso-
wędrował z Francji. Ta potrawa, obok marynowane-
sia w zimnej wodzie i ponownie oprósz koperkiem.
go śledzia, swego czasu budziła podejrzenia tury-
Krój na cienkie plasterki, ale nie zagłębiając się
stów. Surowa ryba? Czy to nie zaszkodzi? Dziś łosoś
do skóry, żeby nie odkroić ciemnego mięsa.
marynowany w koperku to popularny przysmak
także poza granicami Szwecji. Marynowany w koperku łosoś podaje się z sosem
hovmästarsås.
Składniki (6 porcji):
Przygotowanie sosu:
• 750 g świeżego filetu z łososia ze skórą
Wymieszaj musztardę, cukier i ocet, doprawia-
• 85 g cukru
jąc solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj
• 120 g soli
energicznie trzepaczką rózgową lub przy pomocy
• 8 łyżek stołowych koperku miksera ręcznego, cienką miarową strużką dolewa-
• 1 łyżeczka białego pieprzu jąc olej. Kiedy sos uzyska konsystencję majonezu,
dodaj posiekany koperek.
Sos:
• 2 łyżki stołowe szwedzkiej musztardy (jeśli nie Wskazówki zero waste
masz szwedzkiej musztardy, użyj innej słodkiej
i łagodnej, np. bawarskiej) Jak wykorzystać skórę z łososia?
• 1 łyżeczka musztardy dijon Pokrój skórę w plastry o szerokości 3 cm i usmaż
• 2 łyżki stołowe cukru na głębokim oleju na chrupko. Uwaga! Skóra może
w wysokiej temperaturze „strzelać”, więc naczynie,
• półtorej łyżki stołowej octu winnego
w którym ją smażymy należy przykryć pokrywką.
z czerwonego wina
Tak usmażoną skórę wykładamy na talerz wyścieła-
• sól, pieprz biały ny ręcznikiem papierowym. Podajemy jako element
• 200 ml oleju o neutralnym smaku (nie może dekoracyjny lub jako dodatek do sałatki.
to być oliwa z oliwek)
• siekany koperek
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 9
Strona 10
10 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 11
ZAPIEKANKA Przygotowanie:
Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
„POKUSA JANSSONA” Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na fryt-
ki). W natłuszczonej formie układaj na przemian
Janssons frestelse, czyli „pokusa Janssona” to tra-
warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając
dycyjna szwedzka zapiekanka. Opisano ją po raz
od ziemniaków i na nich kończąc). Zalej śmietaną
pierwszy w 1928 roku. Ponoć jej nazwa pocho-
i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i ro-
dzi od popularnego filmu o tym samym tytule.
złóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku na-
Zapiekanka pojawia się na szwedzkich stołach
grzanym do 225°C przez ok. godzinę lub do momen-
w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, ale także
tu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.
Świąt Wielkanocnych czy z okazji święta Midsom-
mar. Często jest także serwowana jako późno wie-
czorny posiłek, podczas całonocnych imprez.
Składniki (4 porcje):
• 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
• 2 cebule
• 8 ziemniaków
• 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
• zalewa z filetów z sardeli
• 50 ml bułki tartej
• 2 łyżki masła
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 11
Strona 12
12 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 13
ŚLEDZIE PO SZWEDZKU FILET ŚLEDZIOWY W SOSIE
KAWOWO-MUSZTARDOWYM
PRZEPIS PODSTAWOWY
NA MARYNATĘ DO ŚLEDZI Sos kawowo-musztardowy
(składniki na 10‑20 osób)
Marynowane śledzie to stały element każdego
• 1,5 łyżki mielonej kawy
szwedzkiego święta - Wielkanocy, Bożego Narodze-
nia, a zwłaszcza Midsommar. Marynowane śledzie • 150 ml musztardy
są obecne w szwedzkiej kuchni od średniowiecza. • 100 ml białego cukru
Jest wiele sposobów ich przyrządzania. Oto kilka • 5 łyżek octu winnego białego 6%
z nich.
• 1,5 łyżki miodu
Składniki (na 10-20 osób): • 150 ml oleju słonecznikowego
• 1 kg odsączonych filetów śledziowych • 1 łyżeczka soli
• 200 ml octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
• 400 ml cukru
W misce dokładnie mieszaj musztardę, cukier, miód
• 550 ml wody i ocet winny, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj
• 2 listki laurowe kawę, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
• 15 ziaren ziela angielskiego do uzyskania jednolitej konsystencji.
• 1 średnia marchewka Filety śledziowe zamarynowane w zalewie octowej
(patrz wyżej) dokładnie odsącz i przełóż do sosu ka-
• 1 duża biała cebula
wowo-musztardowego. Marynuj w lodówce przez
Przygotowanie: minimum 12 godzin.
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez
ok. 3 godziny. W tym czasie przygotuj marynatę
(zalewę).
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, listki laurowe
i ziele angielskie. Zagotuj i zdejmij z ognia. Do garn-
ka z gorącą zalewą dodaj pokrojoną w cienkie
plastry marchewkę oraz pokrojoną w cienkie piórka
cebulę. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonego
roztworu dodaj ocet i zamieszaj.
Śledzie odsącz na papierze kuchennym i przełóż
do przygotowanej zalewy octowej. Marynuj przez
minimum 24 godziny.
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 13
Strona 14
14 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 15
FILET ŚLEDZIOWY W SOSIE
ROZMARYNOWO-JAGODOWYM
Składniki (na 10-20 osób)
• 400 ml kwaśnej śmietany 22%
• 100 ml marynaty octowej ze śledzi
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 4 łyżki konfitury z jagód
• 1 łyżeczka soli
• 3 szczypty białego pieprzu
Przygotowanie sosu rozmarynowo-
jagodowego:
W misce dokładnie wymieszaj kwaśną śmietanę,
sól, pieprz i marynatę octową. Pod sam koniec
do sosu dodaj igiełki z jednej gałązki rozmarynu
oraz konfiturę z jagód. Delikatnie wymieszaj.
Do tak przygotowanego sosu dodaj osączone
z marynaty octowej śledzie. Marynuj w sosie roz-
marynowo-jagodowym w lodówce przez minimum
6 godzin.
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 15
Strona 16
16 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 17
BUŁECZKI SZAFRANOWE Przygotowanie:
Szafran utrzyj w moździerzu z kostką cukru (rada
SAFFRANSBULLAR dla tych, którzy lubią planować z wyprzedzeniem:
zalej szafran odrobiną koniaku i pozostaw na kilka
W Szwecji nie sposób wyobrazić sobie Świąt Bożego
dni). Drożdże rozkrusz w misie i wymieszaj z kilko-
Narodzenia bez saffransbullar i pepparkakor.
ma łyżkami stołowymi mleka. Masło roztop i wlej
Słodkie drożdżowe bułeczki podawane w okresie
do mleka – roztwór powinien mieć temperaturę
Świąt Bożego Narodzenia przyprawia się szafra-
ok. 37ºC. Do wymieszanych z mlekiem drożdży
nem i rodzynkami. Są też obowiązkowym elemen-
dodaj masło zmieszane z mlekiem i roztarty
tem obchodzonego 13 grudnia Dnia Świętej Łucji.
z cukrem szafran.
Pierniczkom tradycyjnie nadaje się kształty małych
Dodawaj pozostałe składniki (oprócz rodzynek)
postaci, świnek bądź serduszek, nierzadko też pole-
i przez 10 minut wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikse-
wa się je lukrem. Świąteczną tradycją jest też budo-
rem. Ostrożnie dodaj większość rodzynek, przykryj
wanie domków z piernikowego ciasta.
ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto
Składniki (25 sztuk): podziel na 25 kawałków, z których następnie ufor-
• 1 g nitek szafranu muj podłużne wałki długie na około 10 cm. Przykryj
je i pozostaw na 10 minut, następnie rozwałkuj
• 50 g drożdży
dłońmi tak, by podwoiły długość. Końcówki bułek
• 200 g cukru
zawiń w przeciwnych kierunkach, formując rodzaj
• 300 ml mleka ósemek. W środek każdej połówki ósemki wetknij
• 1 jajko rodzynkę.
• 150-200 g masła Bułeczki ułóż na wysmarowanym tłuszczem papie-
• 1 łyżeczka soli rze do pieczenia i przykryte ściereczką pozostaw
do wyrośnięcia na około 90 minut albo do podwo-
• 740 g mąki
jenia objętości. Jajko roztrzep z wodą i tą polewą
• 100 g rodzynek
posmaruj bułki. Piecz przez pięć minut w tempera-
Glazura: turze 220ºC. Odstaw do ostygnięcia.
• 1 jajko
• 2 łyżki stołowe wody
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 17
Strona 18
18 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Strona 19
PIERNICZKI IMBIROWE Przygotowanie:
W garnku z wodą podgrzej cukier brązowy, cukier
PEPPARKAKOR biały i syrop kukurydziany. Dodaj masło i poczekaj,
aż się roztopi. Wymieszaj, ostudź, po czym dodaj
Składniki: przyprawy korzenne i sodę oczyszczoną, a następ-
• 200 g cukru brązowego nie mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto przy-
• 200 g cukru białego prósz mąką i odstaw do lodówki, najlepiej na całą
noc. Zagnieć ciasto na stolnicy, w razie potrzeby
• 200 g ciemnego syropu kukurydzianego
dodając mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek,
• 150 ml (3/4 szklanki) wody
z którego za pomocą foremek wycinaj pierniczki.
• 300 g masła Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperatu-
• 2 łyżki stołowe mielonego cynamonu rze 180ºC. Ciastka odstaw do wystudzenia.
• 2 łyżki stołowe imbiru w proszku
• 2 łyżki stołowe mielonych goździków Wskazówki zero waste
• 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej Jeśli zostaną Ci połamane albo przypalone piernicz-
ki, możesz je zblendować i wykorzystać jako spód
• 0,9-1 kg mąki
do ciasta albo jako dekoracyjną posypkę do deseru.
SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE 19
Strona 20
20 SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK