Średnia Ocena:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce pdf można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisywane z pietyzmem miejsca i historie, lecz też idealny styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone cudownymi zdjęciami, spisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która też jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i fanka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, lecz również ich kulturę i obyczaje. Wyjątkowo interesujące są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – epizody poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z poradami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.Nie chodzi w tej książce pdf o przepisy na włoskie dania, lecz o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.„Nie jest to zwykła książka ebook kulinarna. Nie ma w niej żadnych receptur. Są za to cudowne opowieści o poszczególnych regionach Italii, ich specjałach i smakach, wreszcie – o zjawiskach i problemach dotyczących sfer życia społecznego, kulturalnego, a nawet politycznego. I wszystko to w kontekście kulinarnym. Coś dla amatorów rozmów o kotlecie i jego związkach z kulturą wysoką a także polityką”.Piotr Adamczewski, „Polityka”„Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim domu, w którego centrum znajduje się kuchnia, i bez względu na to, gdzie akurat siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos kuchennej krzątaniny. Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, lecz by nadać swemu życiu sens”.wloskieprzepisy.pl„Badając kulturę jedzenia, możemy stwierdzić, że jest ono źródłem harmonii i radości. O jedzeniu mogą gawędzić ludzie należący do najróżniejszych warstw społecznych. Każdy, bez względu na to, jakie ma pochodzenie czy dochody, bez trudu znajdzie wspólny mowa z innymi. (…) W ten sposób rodzi się mowa pewnej kultury, odporny na zepsucie przez konsumpcjonizm”.Elena Kostioukovitch Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? |
Autor: | Kostioukovitch Elena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Albatros |
Rok wydania: | 2019 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Mądra pozycja dla wielbicieli Włoch i włoskiej kuchni.
Ładnie wydana, lecz wbrew zapowiedziom, wcale nie zachwycająca. Spodziewałam się tytułu, który rzuci na kolana, lecz niestety nic takiego nie ma miejsca. Mam co najmniej kilka ebooków o jedzeniu (nie kulinarnych, czy kucharskich), w których nieporównanie lepiej udało się zrealizować koncept podróży przez smaki i tradycje kulinarne danego państwie czy regionu. Żadnej z nich nie wydano w polskiej wersji, przypadek? Ten tytuł można kupić, lecz na pewno nie trzeba.
Idealna - nie kucharska! - książka ebook i włoskiej kuchni i nie tylko! Napisana pięknym językiem, fascynująca i zabawna. Prawdziwy skarb - po prostu nie można się naczytać. Obowiązkowa pozycja na półce każdego wielbiciela włoskich smaków, aromatów i widoków!