Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Od wieków kuchnia polska miłowała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (…) Dawniej nazywano je "aroma" albo "korzenie"; dzisiaj mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe albo znamiona kwiatów. Na ich smak i aromat wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, lecz także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają również działanie lecznicze.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Przyprawy i mieszanki przypraw |
| Autor: | Szymanderska Hanna |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Świat Książki |
| Rok wydania: | 2014 |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Do tej pory jeden przepis się sprawdził, a spróbowałam juz kilka. Generalnie zawiodłam się