Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Jak powstawał znany stwór Frankensteina? Na przełomie XVIII i XIX wieku dokonał się duży postęp w zakresie zrozumienia elektryczności i fizjologii. Wyobraźnię ludzi rozpalały sensacyjne demonstracje naukowe, w tym otwarte dla publiczności sekcje zwłok, a łamy czasopism były pełne doniesień o porywaczach ciał zwanych wskrzesicielami. W tej atmosferze podziwu dla osiągnięć nauki i strachu przed jej zbyt szybkim rozwojem urodził się pomysł na jedną z najsłynniejszych postaci z fantastyki naukowej – Victora Frankensteina. Przepis na stwora to pasjonujące sprawozdanie z badań dziewiętnastowiecznych naukowców, stanowiących inspirację dla Mary Shelley. Kathryn Harkup skrupulatnie przygląda się ówczesnym teoriom naukowym, rozwojowi chemii, fizjologii, elektryczności. Zagląda w mroczne zaułki medycyny, tworzy niesamowitą miksturę nauki i historii a także pokazuje, że nowoczesne dokonania (defibrylatory, transfuzja krwi, transplantacja organów) są w znacznej mierze następstwem tych właśnie makabrycznych eksperymentów. Przepis na stwora przemieni zwykły wieczór z książką w przerażające spotkanie z najmroczniejszym okresem w dziejach nauki. A czy stworem jest monstrum złożone z części ciał innych ludzi czy bezwzględni, wiktoriańscy naukowcy? O tym niech zdecyduje sam czytelnik. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Przepis na potwora. Jak z odkryć naukowych narodził się Frankenstein |
Autor: | Harkup Kathryn |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Copernicus Center Press |
Rok wydania: | 2023 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.