Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Prócz słynnych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Książka jest napisana barwnym językiem, wyjątkowo obrazowo. Każdy z epizodów poprzedza wstęp objaśniający omawianą dziedzinę, zawierający info niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są epizody poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Prawdziwa kuchnia polska |
Autor: | Szymanderska Hanna |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Rea |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
nareszcie książka ebook w ktorej sa praktycznie wszystkie przepisy ktore mnie interesują a także takie ktore z chęcią zrobie po raz pierwszy i myślę ze nie ostatni. dla mnie zakup tej książki byl strzalem w dziesiątke zalecam każdemu. obowiązkowa pozycja na półce każdej gospodyni zarowno tej niedoświadczonej jak i doświadczonej
Książka ebook kupiona na prezent. Szkoda, że nie obejrzałam jej osobiście, a nabyłam ją przez sklepik internetowy. Tytuł nęcący, autorka ma już wyrobioną markę, jednak graficznie nie najciekawsza, a gros przepisów nie nadaje się na możliwości i preferencje przeciętnego Kowalskiego. Pomijam już nawet obszerny dział z dziczyzną...