Dlaczego obsługa supermarketu w obliczu katastrofy funkcjonuje sprawniej niż rząd?
Jak brązowe M&M’sy mogą zapobiec zawaleniu się sceny koncertowej?
Czego doktorzy nauczyli się od pilotów? I dzięki czemu pamiętają, aby sprawdzić, czy pacjent został dźgnięty nożem czy bagnetem?
Kluczem jest właściwa wymiana informacji, a aby niczego nie pominąć, potrzebna jest CHECKLISTA.
Dowiedz się, jak przy pomocy nieźle skonstruowanych list kontrolnych uniknąć prostych błędów i stawić czoła skomplikowanym sytuacjom. Dzięki tej książce pdf nauczysz się, jak sobie poradzić, gdy wszystko wymyka się spod kontroli. Niezależnie od tego, czy jesteś dyrektorem, liderem zespołu (zarówno rockowego, jak i teamu w firmie) czy pracownikiem supermarketu – każdy, nawet najbardziej złożony kłopot da się rozwiązać dzięki potędze checklisty.
Atul Gawande, wybitny amerykański chirurg i jedna ze stu najbardziej wpływowych osób według magazynu „Time”, udowadnia to także na swoim przykładzie. Jest autorem listy, dzięki której diametralnie usprawniono służbę zdrowia na całym świecie: odsetek powikłań po operacjach zmniejszył się o 36 procent, a liczba zgonów spadła aż o połowę. Co więcej, jego checklista przyczyniła się nie tylko do uśmierzenia bólu pacjentów lecz także poczynienia oszczędności liczonych w milionach.
To, czego Gawande nauczył się od pilotów odrzutowców, budowniczych drapaczy chmur i szefów kuchni najlepszych nowojorskich restauracji, może pomóc także tobie.
Fascynujące przypadki, praktyczne porady i mnóstwo inspiracji czynią z tej książki lekturę obowiązkową dla każdego menedżera i lidera zespołu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły
Tytuł
Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej
Autor:
Gawande Atul
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Rok wydania:
2021
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: Placek z kaszy gryczanej - bez dodatku tłuszczu, czteroskładnikowy ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo! 5.pdf - Rozmiar: 2.38 MB
Głosy: 0 Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
!"#
Zapraszam na YouTube ×
Wolisz oglądać i słuchać zamiast
czytać? Zapraszam na YouTube i
Podcast Dowiedz się więcej
AgaMaSmaka – żyj i jedz
!
zdrowo!
SZUKAJ PRZEPISU
!
Opublikowano
1 sierpnia 2016 Autor
Aga Kopczyńska Kategorie:
na wynos/ na
wycieczkę, Przepisy, z owocami, zdrowe słodkości
Placek z kaszy
gryczanej – bez
dodatku tłuszczu,
czteroskładnikowy
Oto kolejny przepis dla opor-
nych. Prościej być nie może.
Ten placek z owocami
jest pyszny, słodki, sycący, od-
żywczy. Bez dodatku tłuszczu.
Można oczywiście go zrobić z
innymi owocami – wedle uzna-
nia. Tym razem na tapecie
borówki.
Na co?
Taki prosty placek z owocami to świetny
pomysł na weekendowy deser, ale także
jako sycąca przekąska do szkoły czy
pracy.
Czego potrzebujesz?
Aby zrobić taki placek z owocami, ko-
nieczny dobry blender, robot lub inne
urządzenie wysokoobrotowe do wyrobie-
nia ciasta i zmiksowania daktyli. Będzie-
sz także potrzebować piekarnika, sita i
foremki na tartę (u mnie silikonowa, o
średnicy 30 cm).
Placek z owocami –
składniki:
400 g kaszy gryczanej niepalonej,
200 g daktyli suszonych,
200 g dojrzałego banana,
250 g borówek.
Placek z owocami – przy-
gotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną zalać zimną
wodą i moczyć przez minimum 12
godzin.
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić
aż zmiękną. Odlać wodę. Jeśli masz
mocny sprzęt to długie moczenie daktyli
nie będzie konieczne, ale pamiętaj: te
słabsze urządzenia mogą umrzeć śmier-
cią tragiczną jeśli potraktujesz je
daktylami.
Odlać wodę z kaszy i porządnie ją prze-
płukać przez sito.
Zblendować na gładko banany i daktyle.
Dodać odcedzoną kaszę i zblendować
wszystko bardzo dokładnie.
Ciasto przełożyć do foremki na tartę. Wy-
równać ciasto i wyłożyć na nim borówki.
Lekko je wcisnąć w ciasto.
Placek piec w temperaturze 180 stopni
przez 35-40 minut.
Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z ka-
szy gryczanej.
! Podziel się z innymi!
Na pewno zainteresuje Cię również:
Zdrowe przepisy z kaszą gryczaną - 10
pysznych pomysłów
10 pomysłów na bezglutenowe podwie-
czorki dla dzieci
Co zamiast owsianki na śniadanie? - 10
pomysłów
Tagi:
bezglutenowe i wegańskie ciasto, gryka -
przepisy, kasza gryczana - przepisy,
proste przepisy bezglutenowe, przepisy
na ciasto bez mąki, przepisy z bananami,
przepisy z owocami jagodowymi,
suszone daktyle zamiast cukru, szybkie i
zdrowe gotowanie, słodycze z
suszonymi owocami zamiast cukru
10 mitów o zdrowy…
Lubię to! 69 tys.
Aga Kopczyńska
Zawodowo zajmuję się dietetyką,
żywieniem i propagowaniem zdrowych
nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom
lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą.
Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne,
kulinarne i nie tylko.
Wolisz oglądać zamiast
czytać?
Zasubskrybuj kanał YouTube
SUBSKRYBUJ
Dowiedz się jak powstają moje prze-
pisy i zobacz niepublikowane zdję-
cia: Instagram
agamasmaka
Pomagam ludziom lepiej żyć,
dzięki temu że lepiej jedzą.
Nowy e-book
zobacz więcej zdjęć Follow
97 komentarzy do “Placek z kaszy
gryczanej – bez dodatku tłuszczu,
czteroskładnikowy”
Karolina
1 sierpnia 2016 o 20:20
Mój synek ma alergię na mleko i jaja.
Chętnie bym skorzystała z przepisu, ale
boję się, że daktyle też nie będą dla niego
bezpieczne. Czy można je zastąpić suszo-
nymi rodzynkami i śliwkami?
ODPOWIEDZ
Aga
1 sierpnia 2016 o 20:21
Można. Tylko śliwki suszone są zwy-
kle mniej słodkie więc poziom słodko-
ści może być inny.
ODPOWIEDZ
Magda
1 sierpnia 2016 o 21:23
Ciasto wygląda pysznie! Czy kaszy nie
trzeba gotować? Tylko namoczyć?
ODPOWIEDZ
Aga
1 sierpnia 2016 o 21:32
Tak. :-) Tylko namoczyć, na całą długą
noc.
ODPOWIEDZ
Victori
3 sierpnia 2016 o 13:59
Nie udało się :c
ODPOWIEDZ
Aga
3 sierpnia 2016 o 14:02
Victori, ależ tu nie ma co się nie udać.
Co nie tak z nim? I napisz, co zmienia-
łaś w przepisie, jeśli coś zmieniałaś. ;-
)
ODPOWIEDZ
Victori
3 sierpnia 2016 o 14:08
Nic nie zmieniałam, zrobiłam tylko
delikatnie mniejsza ilość, bo mia-
łam resztę kaszy. Ciasto jest suro-
we ciągle w środku, ciapka mi wy-
szła. Już zaczynam myśleć, że to
z piekarnikiem jest coś nie tak.
Aga
3 sierpnia 2016 o 14:13
Możliwe, że nie odcedziłaś po-
rządnie wody? jaką konsystencję
miało ciasto, kiedy nakładałaś do
formy? Druga możliwość jest taka,
że masz inną foremkę (mniejsza
średnica) i ciasto wyszło za
grube.
Victori
3 sierpnia 2016 o 14:21
Ciasto było bardzo gęste, musia-
łam wyjmować go łyżką z blende-
ra. Formę mam o 3 centymetry
mniejszą, ale też ciasta zrobiłam
mniej, miałam nieco ponad 300
gram kaszy. Nie wiem co jeszcze
może być nie tak.
Aga
3 sierpnia 2016 o 14:25
Lub po prostu za krótko może pie-
kłaś? Jeśli masz słabszy piekarnik
niż ja to może warto potrzymać
dłużej. Jak widać na zdjęciach
skórka mojego placka była już
brązowa.
Victori
3 sierpnia 2016 o 14:30
Problem w tym, że wierzch jest już
moooocno ciemny, a środek wciąż
surowy :(
Aga
3 sierpnia 2016 o 14:31
To jeszcze jedna myśl: może cało-
ść była niedokładnie
zblendowana?
Victori
3 sierpnia 2016 o 14:45
To jest mozliwe, bo mój blender z
niczym sobie nie radzi.
Aga
3 sierpnia 2016 o 14:52
Przynajmniej wiemy, w czym pro-
blem. ;) Niestety porządne zblen-
dowanie ciasta jest ważne, bo ina-
czej właśnie piecze się nierówno-
miernie i wychodzą gnioty i suro-
wizny. Wszystkie wilgotne tak
mają.
Victori
3 sierpnia 2016 o 15:42
Więc od tego mogą mi wszystkie
wypieki nie wychodzić… Zebrałam
się w ostatnim tygodniu na kupno
nowego blendera, jutro powinnam
mieć. Wybieram się też do miasta,
kupię kolejna porcję kasz i będę
wszystkich przepisów próbować
od nowa! :)
Aga
3 sierpnia 2016 o 15:45
Kciukole zaciśnięte! :-)
EWA
7 sierpnia 2016 o 12:57
Wygląda prze-pysz-nie!
Jutro się za to zabiorę jak kupię daktyle.
Jedno pytanie- czy może być kasza gry-
czana PRAŻONA?
ODPOWIEDZ
Aga
7 sierpnia 2016 o 19:57
Koniecznie niepalona.
ODPOWIEDZ
EWA
7 sierpnia 2016 o 21:23
Wielkie dzięki za odpowiedź.
W takim razie muszę jutro dokupić
jeszcze kaszę :)
EWA
13 sierpnia 2016 o 14:10
Przed chwilą zrobiłam – kurde, ale
to dobre :)
Aga
13 sierpnia 2016 o 20:11
No. :) też uwielbiam :)
Daga
14 sierpnia 2016 o 11:14
Polecam przepis – wyszło pyszne ciacho!
Akurat na niedzielę z koleżankami w
plenerze.:)
ODPOWIEDZ
Aga
14 sierpnia 2016 o 16:24
Cieszę się. :-)
ODPOWIEDZ
Zonia
31 października 2016 o 02:29
Straszną mam ochotę na to ciasto,ale nie
mam dostępu do niepalonej kaszy ;(( Czy
można zrobić je z mąki gryczanej(z niepa-
lonej gryki)?
ODPOWIEDZ
Aga
31 października 2016 o 12:20
Zonia spróbuj może z tym przepisem:
.-
pl/2016/04/weganska-tarta-gryczana-
owocami-lesnymi.html
Jest nieco inny, ale trochę podobny.
ODPOWIEDZ
Monika
25 stycznia 2017 o 10:32
witam, czy ciasto uda się z mrożonymi
owocami?
jeśli tak to najpierw rozmrozić czy mrożo-
ne dodać?
ODPOWIEDZ
Aga
25 stycznia 2017 o 11:47
Monika, do tego -
smaka.pl/2016/04/weganska-tarta-
gryczana-owocami-lesnymi.html da-
wałam zamrożone. Możesz zaryzyko-
wać, ale daj ich może trochę mniej, bo
puszczą wodę. :-)
ODPOWIEDZ
Aga
30 stycznia 2017 o 22:52
Pulchne to ciasto na pewno nie będzie.
Konsystencja bardziej plackowata-zbita.
Jeśli „gniot” to obstawiam niedokładne
zblendowanie.
ODPOWIEDZ
Anna
8 lutego 2017 o 21:01
Dziś zrobiłam trzeci raz to ciasto. Nie do-
dałam owoców tylko kakao, by zrobić wer-
sję „czekoladową”. To jest pyszne! Zako-
chałam się w kaszy gryczanej. :) Przede
mną placek z truskawkami i makowiec.
ODPOWIEDZ
Aga Kopczyńska !
8 lutego 2017 o 21:04
Super :)
ODPOWIEDZ
Ania
26 lutego 2017 o 13:51
A mi to ciasto nie wyszło. Tak jakby suro-
we było w środku ;/ piekłam dłużej i dalej
surowe … a szkoda bo przepięknie pach-
niało. Blender mam mocny, więc wydaje
mi się że ciasto dobrze wyrobiłam. Ciasto
było bardzo gęste. Dałam 100 g daktyli i
dwa banany. Czy ta modyekacja mogła
popsuć ciasto? Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ
Aga Kopczyńska !
26 lutego 2017 o 17:23
Aniu, wg podanych proporcji piekę to
ciasto regularnie i zawsze wychodzi.
Więc zakładam, że powodem są albo
modyekacje albo grubość ciasta (jaką
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK