Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej okładka

Średnia Ocena:


Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej

Dlaczego obsługa supermarketu w obliczu katastrofy funkcjonuje sprawniej niż rząd? Jak brązowe M&M’sy mogą zapobiec zawaleniu się sceny koncertowej? Czego doktorzy nauczyli się od pilotów? I dzięki czemu pamiętają, aby sprawdzić, czy pacjent został dźgnięty nożem czy bagnetem? Kluczem jest właściwa wymiana informacji, a aby niczego nie pominąć, potrzebna jest CHECKLISTA. Dowiedz się, jak przy pomocy nieźle skonstruowanych list kontrolnych uniknąć prostych błędów i stawić czoła skomplikowanym sytuacjom. Dzięki tej książce pdf nauczysz się, jak sobie poradzić, gdy wszystko wymyka się spod kontroli. Niezależnie od tego, czy jesteś dyrektorem, liderem zespołu (zarówno rockowego, jak i teamu w firmie) czy pracownikiem supermarketu – każdy, nawet najbardziej złożony kłopot da się rozwiązać dzięki potędze checklisty. Atul Gawande, wybitny amerykański chirurg i jedna ze stu najbardziej wpływowych osób według magazynu „Time”, udowadnia to także na swoim przykładzie. Jest autorem listy, dzięki której diametralnie usprawniono służbę zdrowia na całym świecie: odsetek powikłań po operacjach zmniejszył się o 36 procent, a liczba zgonów spadła aż o połowę. Co więcej, jego checklista przyczyniła się nie tylko do uśmierzenia bólu pacjentów lecz także poczynienia oszczędności liczonych w milionach. To, czego Gawande nauczył się od pilotów odrzutowców, budowniczych drapaczy chmur i szefów kuchni najlepszych nowojorskich restauracji, może pomóc także tobie. Fascynujące przypadki, praktyczne porady i mnóstwo inspiracji czynią z tej książki lekturę obowiązkową dla każdego menedżera i lidera zespołu. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej
Autor: Gawande Atul
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Znak Literanova
Rok wydania: 2021
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: Placek z kaszy gryczanej - bez dodatku tłuszczu, czteroskładnikowy ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo! 5.pdf - Rozmiar: 2.38 MB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Potęga checklisty. Jak zrobić coś lepiej PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 !"# Zapraszam na YouTube × Wolisz oglądać i słuchać zamiast czytać? Zapraszam na YouTube i Podcast Dowiedz się więcej AgaMaSmaka – żyj i jedz ! zdrowo! SZUKAJ PRZEPISU ! Opublikowano 1 sierpnia 2016 Autor Aga Kopczyńska Kategorie: na wynos/ na wycieczkę, Przepisy, z owocami, zdrowe słodkości Placek z kaszy gryczanej – bez dodatku tłuszczu, czteroskładnikowy Oto kolejny przepis dla opor- nych. Prościej być nie może. Ten placek z owocami jest pyszny, słodki, sycący, od- żywczy. Bez dodatku tłuszczu. Można oczywiście go zrobić z innymi owocami – wedle uzna- nia. Tym razem na tapecie borówki. Na co? Taki prosty placek z owocami to świetny pomysł na weekendowy deser, ale także jako sycąca przekąska do szkoły czy pracy. Czego potrzebujesz? Aby zrobić taki placek z owocami, ko- nieczny dobry blender, robot lub inne urządzenie wysokoobrotowe do wyrobie- nia ciasta i zmiksowania daktyli. Będzie- sz także potrzebować piekarnika, sita i foremki na tartę (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm). Placek z owocami – składniki: 400 g kaszy gryczanej niepalonej, 200 g daktyli suszonych, 200 g dojrzałego banana, 250 g borówek. Placek z owocami – przy- gotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 12 godzin. Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aż zmiękną. Odlać wodę. Jeśli masz mocny sprzęt to długie moczenie daktyli nie będzie konieczne, ale pamiętaj: te słabsze urządzenia mogą umrzeć śmier- cią tragiczną jeśli potraktujesz je daktylami. Odlać wodę z kaszy i porządnie ją prze- płukać przez sito. Zblendować na gładko banany i daktyle. Dodać odcedzoną kaszę i zblendować wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki na tartę. Wy- równać ciasto i wyłożyć na nim borówki. Lekko je wcisnąć w ciasto. Placek piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z ka- szy gryczanej. ! Podziel się z innymi! Na pewno zainteresuje Cię również: Zdrowe przepisy z kaszą gryczaną - 10 pysznych pomysłów 10 pomysłów na bezglutenowe podwie- czorki dla dzieci Co zamiast owsianki na śniadanie? - 10 pomysłów Tagi: bezglutenowe i wegańskie ciasto, gryka - przepisy, kasza gryczana - przepisy, proste przepisy bezglutenowe, przepisy na ciasto bez mąki, przepisy z bananami, przepisy z owocami jagodowymi, suszone daktyle zamiast cukru, szybkie i zdrowe gotowanie, słodycze z suszonymi owocami zamiast cukru 10 mitów o zdrowy… Lubię to! 69 tys. Aga Kopczyńska Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko. Wolisz oglądać zamiast czytać? Zasubskrybuj kanał YouTube SUBSKRYBUJ Dowiedz się jak powstają moje prze- pisy i zobacz niepublikowane zdję- cia: Instagram agamasmaka Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Nowy e-book zobacz więcej zdjęć Follow 97 komentarzy do “Placek z kaszy gryczanej – bez dodatku tłuszczu, czteroskładnikowy” Karolina 1 sierpnia 2016 o 20:20 Mój synek ma alergię na mleko i jaja. Chętnie bym skorzystała z przepisu, ale boję się, że daktyle też nie będą dla niego bezpieczne. Czy można je zastąpić suszo- nymi rodzynkami i śliwkami? ODPOWIEDZ Aga 1 sierpnia 2016 o 20:21 Można. Tylko śliwki suszone są zwy- kle mniej słodkie więc poziom słodko- ści może być inny. ODPOWIEDZ Magda 1 sierpnia 2016 o 21:23 Ciasto wygląda pysznie! Czy kaszy nie trzeba gotować? Tylko namoczyć? ODPOWIEDZ Aga 1 sierpnia 2016 o 21:32 Tak. :-) Tylko namoczyć, na całą długą noc. ODPOWIEDZ Victori 3 sierpnia 2016 o 13:59 Nie udało się :c ODPOWIEDZ Aga 3 sierpnia 2016 o 14:02 Victori, ależ tu nie ma co się nie udać. Co nie tak z nim? I napisz, co zmienia- łaś w przepisie, jeśli coś zmieniałaś. ;- ) ODPOWIEDZ Victori 3 sierpnia 2016 o 14:08 Nic nie zmieniałam, zrobiłam tylko delikatnie mniejsza ilość, bo mia- łam resztę kaszy. Ciasto jest suro- we ciągle w środku, ciapka mi wy- szła. Już zaczynam myśleć, że to z piekarnikiem jest coś nie tak. Aga 3 sierpnia 2016 o 14:13 Możliwe, że nie odcedziłaś po- rządnie wody? jaką konsystencję miało ciasto, kiedy nakładałaś do formy? Druga możliwość jest taka, że masz inną foremkę (mniejsza średnica) i ciasto wyszło za grube. Victori 3 sierpnia 2016 o 14:21 Ciasto było bardzo gęste, musia- łam wyjmować go łyżką z blende- ra. Formę mam o 3 centymetry mniejszą, ale też ciasta zrobiłam mniej, miałam nieco ponad 300 gram kaszy. Nie wiem co jeszcze może być nie tak. Aga 3 sierpnia 2016 o 14:25 Lub po prostu za krótko może pie- kłaś? Jeśli masz słabszy piekarnik niż ja to może warto potrzymać dłużej. Jak widać na zdjęciach skórka mojego placka była już brązowa. Victori 3 sierpnia 2016 o 14:30 Problem w tym, że wierzch jest już moooocno ciemny, a środek wciąż surowy :( Aga 3 sierpnia 2016 o 14:31 To jeszcze jedna myśl: może cało- ść była niedokładnie zblendowana? Victori 3 sierpnia 2016 o 14:45 To jest mozliwe, bo mój blender z niczym sobie nie radzi. Aga 3 sierpnia 2016 o 14:52 Przynajmniej wiemy, w czym pro- blem. ;) Niestety porządne zblen- dowanie ciasta jest ważne, bo ina- czej właśnie piecze się nierówno- miernie i wychodzą gnioty i suro- wizny. Wszystkie wilgotne tak mają. Victori 3 sierpnia 2016 o 15:42 Więc od tego mogą mi wszystkie wypieki nie wychodzić… Zebrałam się w ostatnim tygodniu na kupno nowego blendera, jutro powinnam mieć. Wybieram się też do miasta, kupię kolejna porcję kasz i będę wszystkich przepisów próbować od nowa! :) Aga 3 sierpnia 2016 o 15:45 Kciukole zaciśnięte! :-) EWA 7 sierpnia 2016 o 12:57 Wygląda prze-pysz-nie! Jutro się za to zabiorę jak kupię daktyle. Jedno pytanie- czy może być kasza gry- czana PRAŻONA? ODPOWIEDZ Aga 7 sierpnia 2016 o 19:57 Koniecznie niepalona. ODPOWIEDZ EWA 7 sierpnia 2016 o 21:23 Wielkie dzięki za odpowiedź. W takim razie muszę jutro dokupić jeszcze kaszę :) EWA 13 sierpnia 2016 o 14:10 Przed chwilą zrobiłam – kurde, ale to dobre :) Aga 13 sierpnia 2016 o 20:11 No. :) też uwielbiam :) Daga 14 sierpnia 2016 o 11:14 Polecam przepis – wyszło pyszne ciacho! Akurat na niedzielę z koleżankami w plenerze.:) ODPOWIEDZ Aga 14 sierpnia 2016 o 16:24 Cieszę się. :-) ODPOWIEDZ Zonia 31 października 2016 o 02:29 Straszną mam ochotę na to ciasto,ale nie mam dostępu do niepalonej kaszy ;(( Czy można zrobić je z mąki gryczanej(z niepa- lonej gryki)? ODPOWIEDZ Aga 31 października 2016 o 12:20 Zonia spróbuj może z tym przepisem: .- pl/2016/04/weganska-tarta-gryczana- owocami-lesnymi.html Jest nieco inny, ale trochę podobny. ODPOWIEDZ Monika 25 stycznia 2017 o 10:32 witam, czy ciasto uda się z mrożonymi owocami? jeśli tak to najpierw rozmrozić czy mrożo- ne dodać? ODPOWIEDZ Aga 25 stycznia 2017 o 11:47 Monika, do tego - smaka.pl/2016/04/weganska-tarta- gryczana-owocami-lesnymi.html da- wałam zamrożone. Możesz zaryzyko- wać, ale daj ich może trochę mniej, bo puszczą wodę. :-) ODPOWIEDZ Aga 30 stycznia 2017 o 22:52 Pulchne to ciasto na pewno nie będzie. Konsystencja bardziej plackowata-zbita. Jeśli „gniot” to obstawiam niedokładne zblendowanie. ODPOWIEDZ Anna 8 lutego 2017 o 21:01 Dziś zrobiłam trzeci raz to ciasto. Nie do- dałam owoców tylko kakao, by zrobić wer- sję „czekoladową”. To jest pyszne! Zako- chałam się w kaszy gryczanej. :) Przede mną placek z truskawkami i makowiec. ODPOWIEDZ Aga Kopczyńska ! 8 lutego 2017 o 21:04 Super :) ODPOWIEDZ Ania 26 lutego 2017 o 13:51 A mi to ciasto nie wyszło. Tak jakby suro- we było w środku ;/ piekłam dłużej i dalej surowe … a szkoda bo przepięknie pach- niało. Blender mam mocny, więc wydaje mi się że ciasto dobrze wyrobiłam. Ciasto było bardzo gęste. Dałam 100 g daktyli i dwa banany. Czy ta modyekacja mogła popsuć ciasto? Z góry dziękuję. ODPOWIEDZ Aga Kopczyńska ! 26 lutego 2017 o 17:23 Aniu, wg podanych proporcji piekę to ciasto regularnie i zawsze wychodzi. Więc zakładam, że powodem są albo modyekacje albo grubość ciasta (jaką