Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Kuchnia Wielkopolski ma dużo odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Dużo potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde a także topione. W bogatej Wielkopolsce jadano dużo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie a także drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska |
| Autor: | Opracowanie zbiorowe |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
| Rok wydania: | 2015 |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.