Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Kuchnia Wielkopolski ma dużo odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Dużo potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde a także topione. W bogatej Wielkopolsce jadano dużo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie a także drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.