Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Mówi się o niej „tygiel smaków”. Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, lecz wyjątkowo różnorodnych, a często także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i egzotycznym ptactwem. Jadano również dużo ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie i dużo sposobów ich przygotowywania; ich nazwy ciężko spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka… Najsławniejszym deserem jest sękacz.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska |
| Autor: | Opracowanie zbiorowe |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
| Rok wydania: | 2015 |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.