Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Po chłopsku, lecz na bogato – kuchnia kaszubska ma w repertuarze dużo dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie. Słynne w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby – było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, ponieważ rzek i jezior również na Kaszubach nie brakuje.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kaszubska |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Kaszuby kto ich nie kocha? Słynące z wszelkiego rodzaju ryb. Przewodnik po jeziorach i okolicznych miejscowościach.