Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów okładka

Średnia Ocena:


Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

Nierzadko chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając swoich kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w niezwykłe smaki, aromaty i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy na pewno nieźle ją znasz?   Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkcji jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w produkcji truskawek i ziemniaków. Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Lecz nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, lecz czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie? Nasi tradycyjni i lokalni producenci żywności także wytwarzają doskonałe produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi znanymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński – to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy w książce. Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni. To solidna dawka informacji na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, lub gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami. Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, nierzadko z dodatkiem wołowego łoju lub farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu. Dzięki książce pdf Polak NieNażarty odkryjemy, że Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie zamierzchłe czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem lub kaczką, a jesienią gęsią. Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni. Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także mnóstwo interesujących informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, że w ciągu własnego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek? Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania najczęściej zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak urodził się polski streetfood, a także poznamy wspaniałe polskie bazary… W książce pdf znalazły się też kulinarne anegdoty, felietony o wyjątkowych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz a także gra planszowa. Do tego mnóstwo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, tutorial jak zrobić doskonały stek i sposoby sprawdzania gotowości steków czy spis słynnych grzybów jadalnych.

Szczegóły
Tytuł Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Autor: Molska Gosia
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Marta Koralewska

    Książka ebook dla każdego, kto lubi gotować, lecz również jeść; kto lubi po prostu jedzenie. Prześliczna szata graficzna, piękne zdjęcia, wiele interesujących informacji i anegdot z kulinarnego życia. Ba! Są wywiady z gwiazdami kulinariów i nawet gra planszowa, na co w życiu bym nie wpadła ;-) Wszystko spisane z humorem i z uśmiechem. Czytając, wiem, że autorka również lubi jedzenie i ta książka ebook po prostu z niej wypłynęła. Dla mnie jedyny mały minus za to, że książka ebook się skończyła, ponieważ z chęcią przeczytałabym taką jeszcze jedną... i jeszcze jedną, i jeszcze... ;-)

  • Sunfruity

    Książka ebook kucharsko-historyczna? Prawdopodobnie troszkę tak, mnóstwo interesujących informacji na temat gotowania, jedzienia i historii z tym związnych. Interesuję się kuchnią i książka ebook bardzo dla mnie ciekawa, zwłaszcza wątek o czasach wojny i prlu.